ΑΑΔΕ: Φορολογικοί έλεγχοι, ειδικοί κώδικες και κίνητρα μπόνους

Δείτε την καταστολή της ΑΑΔΕ στις μεταφορές χρημάτων μεταξύ συγγενών. Οι έρευνες στοχεύουν σε αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές μεταβιβάσεις, κληρονομιές και δωρεές υψηλού κινδύνου. Τουλάχιστον το 70% των υποθέσεων που ελέγχονται αφορούν την τελευταία πενταετία.

ΑΑΔΕ: Φορολογικοί έλεγχοι, ειδικοί κώδικες και κίνητρα μπόνους>

Τρέλα: Απαγόρευση της μεταφοράς χρημάτων από τους γονείς στα παιδιά. Η ΑΑΔΕ στοχεύει στις μεταφορές χρημάτων μεταξύ συγγενών και διερευνά τις περιπτώσεις.

Επικεντρώνεται στις αγοραπωλησίες ακινήτων, στις γονικές μεταβιβάσεις, στις κληρονομιές και στις δωρεές υψηλού κινδύνου. Οι οδηγίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον το 70% των ερευνών θα αφορούν την τελευταία πενταετία. Περαιτέρω έλεγχοι θα καλύπτουν κυρίως τα τελευταία τρία χρόνια.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε όσους εκμεταλλεύονται αφορολόγητες διατάξεις και εμπλέκονται σε τριγωνικές συναλλαγές για να αποφύγουν τη φορολόγηση. Για το 2023 η ΑΑΔΕ προγραμματίζει 25.500 φορολογικούς ελέγχους και 2.500 επαληθεύσεις υποχρεώσεων. Οι άμεσοι έλεγχοι περιλαμβάνουν επιστροφές φόρων, δειγματοληπτικούς ελέγχους και υποθέσεις από εισαγγελικές ή δικαστικές παραγγελίες.

Η ΑΑΔΕ δίνει έμφαση στην αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων, με μπόνους για την αποκάλυψη της φοροδιαφυγής και τη διαχείριση σημαντικών υποθέσεων.

Τρέλα: Απαγόρευση της μεταφοράς χρημάτων από τους γονείς στα παιδιά τους  .

ΑΑΔΕ: Όλα και όλοι ελέγχονται πλέον από την ΑΑΔΕ καθώς τώρα φταίνε οι γονείς!

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στοχεύει στις μεταφορές χρημάτων μεταξύ συγγενών. Θα διερευνηθούν περιπτώσεις όσων μεταφέρουν χρήματα σε μέλη της οικογένειας.

Η ΑΑΔΕ θα βάλει στο στόχαστρο αγορές ακινήτων, γονικές μεταβιβάσεις, κληρονομιές και δωρεές υψηλού κινδύνου μαύρου χρήματος ή φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν ήδη δοθεί, τουλάχιστον το 70% των υποθέσεων που θα διερευνηθούν θα αφορούν φορολογικά έτη, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας.

Ένα επιπλέον 75% των ελέγχων θα αφορά κυρίως ελέγχους των τελευταίων τριών ετών.

Ειδικά για όσους έχουν εκμεταλλευτεί τις διατάξεις για το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ στις δωρεές μεταξύ στενών συγγενών έκαναν διαδοχικές   τριγωνικές   συναλλαγές για να μεταφέρουν χρήματα ή περιουσιακά στοιχεία αποφεύγοντας την αυτοτελή φορολόγηση με 20%-40% ή με πολύ χαμηλότερο αφορολόγητο που προβλέπεται κατά περίπτωση.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή προς τον ελεγκτικό μηχανισμό για το 2023.

25.500 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι θα διενεργηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης.

Τουλάχιστον το 70% των υποθέσεων που θα ελεγχθούν θα αφορούν φορολογικά έτη, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας.

Τουλάχιστον το 75% των ελέγχων θα αφορά κατ’ αρχήν ελέγχους των τριών τελευταίων ετών για τα οποία έχει λήξει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

2.500 φάκελοι θα «ανοίξουν» για να ελεγχθεί η ορθή εκπλήρωση των υποχρεώσεων κατά τη φορολόγηση των μεταβιβάσεων ακίνητης περιουσίας, των κληρονομιών, των δωρεών και των γονικών παροχών.

Θα ελεγχθούν όλες οι υποθέσεις φόρου μεταβίβασης κεφαλαίου για τις οποίες η προθεσμία για την έκδοση πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου από τη Φορολογική Διοίκηση λήγει στις 31/12/2023 και οι οποίες αφορούν ακίνητα που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας και για τα οποία ο φορολογούμενος δεν έχει αποδεχθεί την προσωρινή εκτίμηση της αξίας της Δ.Ο.Υ.

Ανεξάρτητα από την ιεράρχησή τους ή όχι, ελέγχονται αμέσως.

  • Υποθέσεις που αφορούν επιστροφές φόρων.
  • Υποθέσεις που αφορούν δειγματοληπτικούς ελέγχους, σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις και αποφάσεις.
  • Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί διαπιστωτικό σημείωμα με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και τον προσωρινό προσδιορισμό φόρων και προστίμων.
  • Υποθέσεις που προκύπτουν από εισαγγελικές παραγγελίες, παραγγελίες για ανακριτικές και προανακριτικές πράξεις.
  • Υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση βεβαίωσης και ο προσωρινός προσδιορισμός του φόρου και των προστίμων.
  • Υποθέσεις που αφορούν εκθέσεις ερευνών των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Εσόδων.
  • Υποθέσεις που αφορούν τελικές εκθέσεις που διαβιβάστηκαν στην Ελληνική Αρχή Δημοσίων Εσόδων από τη Διεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.
  • Περιπτώσεις των ΔΥΟ, ΕΛ.ΚΕ και ΥΕΔΔΕ σχετικά με μερικούς επιτόπιους ελέγχους.
  • Περιπτώσεις που αφορούν διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), περιπτώσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων.
  • Περιπτώσεις αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής κατόπιν αιτήματος.
  • Περιπτώσεις ελέγχων σχετικά με τη συμμόρφωση των ελληνικών Δηλούντων Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων με τους κανόνες δέουσας επιμέλειας και πληροφόρησης.
  • Περιπτώσεις ελέγχου συμμόρφωσης προς τις φορολογικές υποχρεώσεις, τήρησης βιβλίων και έκδοσης φορολογικών παραστατικών για τους φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

Ψηλά στη «λίστα» των ελέγχων και του 2023 βρίσκονται όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που λήγουν στο τέλος του έτους.

To top