Γαστρονομία του Αγίου Όρους: Οι συνταγές του Επιφανίου και η μοναστηριακή κουζίνα

Δείτε την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά του Αγίου Όρους καθώς 20 σεφ τιμούν τις συνταγές του Επιφανίου. Αφεθείτε στην αυθεντική αγιορείτικη κουζίνα σε μια υπαίθρια κουζίνα κοντά στο μοναστήρι. Ζήστε τα γαστρονομικά θαύματα της εκδήλωσης «KOUZINA» στην Ανατολική Χαλκιδική, συνοδευόμενα από βυζαντινές μελωδίες.

Γαστρονομία του Αγίου Όρους: Οι συνταγές του Επιφανίου και η μοναστηριακή κουζίνα>

Περιεχόμενα

  1. Άγιο Όρος: Τιμώντας τον Επιφάνιο με αυθεντική αγιορείτικη κουζίνα
  2. Γιορτάζοντας τη μοναστηριακή κουζίνα στο «KOUZINA» στην Ανατολική Χαλκιδική
  3. Επιφάνιος: Ένα γαστρονομικό είδωλο στη μνήμη
  4. Το μοναδικό σκηνικό της Μονής Ζυγού
  5. Ενίσχυση του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας
  6. Μια βραδιά απλότητας και αρμονίας

Γνωρίστε τις εξαιρετικές γαστρονομικές παραδόσεις του Αγίου Όρους, καθώς 20 σεφ αποτίουν φόρο τιμής στις φημισμένες συνταγές του Επιφανίου.

Σε μια υπαίθρια κουζίνα κοντά στο Άγιο Όρος, αυτοί οι ταλαντούχοι σεφ προετοιμάζουν επιδέξια τα πιάτα χρησιμοποιώντας την αυθεντική αγιορείτικη φιλοσοφία. Αφεθείτε σε απολαυστικά κεφτεδάκια, κατσαρόλα με χταπόδι και λαχταριστά επιδόρπια, συνοδευόμενα από κρασί Μυλοποτάμου και μαγευτική βυζαντινή μουσική.

Αυτό το γαστρονομικό υπερθέαμα αποτελεί μέρος του περίφημου προγράμματος «KOUZINA», που αναδεικνύει την πλούσια μοναστηριακή κουζίνα και την πολιτιστική κληρονομιά της Ανατολικής Χαλκιδικής. Εξερευνήστε τη Μονή Ζυγού, το μοναδικό αγιορείτικο μοναστήρι που είναι προσβάσιμο σε γυναίκες, και βυθιστείτε στη συναρπαστική ιστορία του.

Άγιο Όρος: Τιμώντας τον Επιφάνιο με αυθεντική αγιορείτικη κουζίνα

Είκοσι σεφ συγκεντρώθηκαν κοντά στα σύνορα του Αγίου Όρους για να αποτίσουν φόρο τιμής στον αείμνηστο αρχιμάγειρα μοναχό, Επιφάνιο του Μηλοποταμινού.

Στήνοντας μια υπαίθρια κουζίνα, μαγείρεψαν χρησιμοποιώντας τις φημισμένες συνταγές του, προσφέροντας μια αξέχαστη γευστική εμπειρία για άνδρες και γυναίκες μέσα στο περιβάλλον ενός αγιορείτικου μοναστηριού.

Γιορτάζοντας τη μοναστηριακή κουζίνα στο «KOUZINA» στην Ανατολική Χαλκιδική

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Μονή Ζυγού, που βρίσκεται στα περίχωρα του Αγίου Όρους, στο πλαίσιο του προγράμματος «KOUZINA» που διοργανώνει ο δήμος Αριστοτέλη στη Χαλκιδική.

Η «KOUZINA» είναι μια ετήσια γαστρονομική γιορτή που εκτείνεται από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου και περιλαμβάνει διάφορα γαστρονομικά θέματα. Φέτος, το επίκεντρο ήταν η μοναστηριακή κουζίνα, προηγήθηκε η αρχαία ελληνική και η θαλασσινή κουζίνα και ακολούθησε η κουζίνα της Μικράς Ασίας και των Ποντίων, με τη μεσογειακή κουζίνα να έχει ως τιμώμενη χώρα την Πορτογαλία.

Επιφάνιος: Ένα γαστρονομικό είδωλο στη μνήμη

Ο εκτελεστικός σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου, που επιβλέπει την υπαίθρια κουζίνα, τόνισε τη σημασία της εκδήλωσης. «Απόψε, αναδημιουργούμε την κουζίνα του Επιφανίου ως φόρο τιμής σε αυτόν.

Θα ετοιμάσουμε τα αγαπημένα του πιάτα χρησιμοποιώντας τα δικά του σκεύη, ακολουθώντας την αγιορείτικη φιλοσοφία της απλότητας, της γεύσης και της αυθεντικότητας», εξήγησε. Το μενού περιελάμβανε τρία είδη κεφτέδων, ψάρι, ταραμά, ρεβίθια, φάβα, χταπόδι κατσαρόλας με ρόδι και ψάρι με κολοκυθάκια μαγειρεμένα με χυμό κρεμμυδιού, όλα προετοιμασμένα με την αγιορείτικη φιλοσοφία και τεχνική.

Το γεύμα ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό επιδόρπιο, σιμιγδαλένιο χαλβά με αμύγδαλα, πετιμέζι και σταφύλια, συνοδευόμενο από λευκό και ροζέ κρασί Μυλοποτάμου και τους χαλαρωτικούς ήχους βυζαντινής μουσικής.

Το μοναδικό σκηνικό της Μονής Ζυγού

Η Μονή Ζυγού, που βρίσκεται ακριβώς πέρα από την οριογραμμή του Αγίου Όρους, είναι το μοναδικό αγιορείτικο μοναστήρι που είναι προσβάσιμο στις γυναίκες. Ιδρύθηκε αρχικά στα τέλη του δέκατου αιώνα, αλλά αργότερα εγκαταλείφθηκε γύρω στο 1200.

Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες ανασκαφές και εργασίες αποκατάστασης, αποκαλύπτοντας την αξιοσημείωτη κατάσταση διατήρησής του. Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τον κύριο ναό του μοναστηριού, την τραπεζαρία, τους αποθηκευτικούς και εργαστηριακούς χώρους, καθώς και τους χώρους διαβίωσης των μοναχών.

Ο χώρος είναι ανοιχτός για το κοινό καθημερινά, εκτός από τις Τρίτες, από τις 8:30 π.μ. έως τις 3:30 μ.μ.

Ενίσχυση του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας

Το έργο «KOUZINA», σε συνδυασμό με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα τουριστικής προβολής και ανάπτυξης του δήμου Αριστοτέλη, είχε θετικό αντίκτυπο στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Γαστρονομία του Αγίου Όρους: Οι συνταγές του Επιφανίου και η μοναστηριακή κουζίνα

Ο Peter Uyuzunov, γενικός διευθυντής μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Ιερισσό, τόνισε τα οφέλη του «KOUZINA» στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ξενοδόχων και τοπικών παραγωγών, ωφελώντας τελικά την περιφερειακή οικονομία. Προσφέροντας μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες, το έργο προσελκύει επισκέπτες που αναζητούν ένα καθηλωτικό και αυθεντικό μοντέλο τουρισμού.

Γαστρονομία του Αγίου Όρους: Οι συνταγές του Επιφανίου και η μοναστηριακή κουζίνα

Μια βραδιά απλότητας και αρμονίας

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με την εμφάνιση της χορωδίας «Άγιος Γεώργιος» από το Βελιγράδι της Σερβίας.

Γαστρονομία του Αγίου Όρους: Οι συνταγές του Επιφανίου και η μοναστηριακή κουζίνα

Ο σκηνοθέτης Στέλιος Καλαϊτζής επιμελήθηκε προσεκτικά τη βραδιά, με στόχο να δημιουργήσει μια σεμνή και εγκάρδια ατμόσφαιρα που να ταιριάζει στην περίσταση. Σύμφωνα με τα λόγια του, «ο καλύτερος τρόπος για να δείξεις στους ανθρώπους ότι τους αγαπάς είναι να τους μαγειρέψεις».

Γαστρονομία του Αγίου Όρους: Οι συνταγές του Επιφανίου και η μοναστηριακή κουζίνα
To top