Connect with us

Ταξίδια

Σαλαμίνα : Το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού με την πλούσια ιστορία

Published

on

Το σπίτι για τις σημαντικότερες ναυμαχίες όλων των εποχών, η μάχη της Σαλαμίνας, η Σαλαμίνα είναι ένα ορεινό νησί με ένδοξη ιστορία και μυστηριώδεις ομορφιές με βραχώδεις ακτές και αμμώδεις παραλίες που αναμένουν να ανακαλυφθούν.

Αν και αυτό το νησί βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, φαίνεται να ζει στον δικό του κόσμο , ένας κόσμος γεμάτος αντιθέσεις που καλεί τους ταξιδιώτες να το εξερευνήσουν. Το αρχαίο λιμάνι των Αμπελακίων κοσμείται από την Ακρόπολη της Σαλαμίνας , το πανέμορφο ψαροχώρι Αιαντείου με τα ερείπια της πόλης των ηρώων του Τρωικού Πολέμου, τη Μονή του Αγίου Νικολάου περιτριγυρισμένο από ένα καταπράσινο πευκοδάσος, το σπήλαιο του Ευριπίδη, ένας από τους μεγαλύτερους τραγωδούς της Αρχαίας Ελλάδας και οι γραφικές ακτές της Καραϊσκέκειας με τους θαυμάσιους φοίνικες είναι μερικές ευχάριστες εκπλήξεις για όσους θα ανακαλύψουν το νησί.

Τα καλύτερα στην Σαλαμίνα

Η πόλη της Σαλαμίνας , γνωστή και ως Κουλούρι, είναι η πρωτεύουσα του νησιού που βρίσκεται στα δυτικά του νησιού. Η σύγχρονη πόλη έχει διατηρήσει το παραδοσιακό της χρώμα μέσα από τα γραφικά γειτονιά της. Ένα από τα πιο όμορφα μέρη της πόλης είναι η ακτή του Καραϊσκάκη και οι φοίνικες. Τα σημαντικότερα μνημεία του Κουλούρι περιλαμβάνουν τον καθεδρικό ναό του Αγίου Μηνά, την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, τους ανεμόμυλους, τη Μονή Φανερωμένης και το Λαογραφικό Μουσείο.

Το Σπήλαιο του Ευριπίδη είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Σαλαμίνας που βρίσκεται στο χωριό Περιστέρια. Πρόκειται για μια στενή σπηλιά με τους δέκα θαλάμους περίπου σε βάθος σαράντα επτά μέτρων. Σύμφωνα με την παράδοση, ο μεγάλος τραγωδός γεννήθηκε στη Σαλαμίνα το 480 π.Χ., την ημέρα της ιστορικής μάχης της Σαλαμίνας, και συνήθιζε να συνθέτει το έργο του σ ‘αυτό το σπήλαιο. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως ευρήματα από τη νεολιθική περίοδο, όπως πέτρινα αντικείμενα, ταφές, κεραμικά ειδώλια και κοσμήματα που υποδηλώνουν τη μακροχρόνια χρήση του σπηλαίου ως τόπου καταφυγίου και λατρείας. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται τα θεμέλια του ιερού του Διόνυσου.

Η Μονή Φανερωμένης
Το μοναστήρι της Φανερωμένης είναι το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της Σαλαμίνας που βρίσκεται στην καταπράσινη περιοχή της Φανερωμένης. Το μοναστήρι είναι μια τρίκλιτη βασιλική με τρούλο με κεντρικό θόλο, ενώ το εσωτερικό του κυρίως ναού είναι διακοσμημένο με τοιχογραφίες του Γεωργίου Μάρκου. Η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων λειτουργεί ως εκκλησιαστικό μουσείο που εκθέτει ιερά σκεύη, χειρόγραφα, εικόνες και όπλα από την Επανάσταση του 1821. Η εθνική δράση του μοναστηριού στην επανάσταση του 1821 είναι αξιοσημείωτη, καθώς χρησίμευε ως πρόσφυγας για γυναίκες και παιδιά. Τα κελιά του μοναστηριού μπορούν να φιλοξενήσουν προσκυνητές που επιθυμούν να παραμείνουν εν μία νυκτί. Το μοναστήρι γιορτάζει στις 23 Αυγούστου.

Το Φεστιβάλ Σαλαμίνια είναι ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ του νησιού το Σεπτέμβριο. Το φεστιβάλ φιλοξενεί πολυάριθμες πολιτιστικές εκδηλώσεις που τιμούν την Μεγάλη Ναυτική Μάχη της Σαλαμίνας.

Ο Τάφος των Αγωνιστών της Σαλαμίνας βρίσκεται στην περιοχή του ακρωτηρίου Κινουσούρα. Η περιοχή έχει θέα στη θάλασσα στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η περίφημη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. Ο κυκλικός τάφος χτίστηκε με ασβεστόλιθο και χαλίκι από τον γλύπτη Αχιλλέα Βασιλείου προς τιμήν των ανδρών που πολέμησαν και πέθαναν για την Ελλάδα. Ήταν μια από τις σημαντικότερες ναυτικές μάχες όλων των εποχών που καθορίζουν την τελική έκβαση των Περσικών Πολέμων. Ο Θεμιστοκλής ανέπτυξε ένα σχέδιο για την καταπολέμηση της μάχης σε μια τοποθεσία που ευνοούσε τα μικρότερα γρηγορότερα ελληνικά πλοία. Ο Περσικός στόλος καταστράφηκε και η απειλή να κατακτήσει την Πελοπόννησο ξεθωριάσει μαζί του.

Το χωριό Αμπελάκια είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Είναι ένας γοητευτικός οικισμός και ένα ωραίο δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Σαλαμίνας. Η Αμπελάκια έχει μια αυθεντική νησιώτικη ομορφιά διακοσμημένη με καλά διατηρημένα παλιά σπίτια και τα στενά δρομάκια. Τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής είναι η Ακρόπολη της Σαλαμίνας, ο τάφος των αγωνιστών της Σαλαμίνας και το κτίριο του Δημαρχείου.

Μνημεία

Ο Φάρος της Σαλαμίνας βρίσκεται στη νοτιότερη πλευρά του νησιού. Είναι ένας πετρόχτιστος φάρος που κατασκευάστηκε το 1901. Το μνημείο προσφέρει εκπληκτική θέα στις γύρω περιοχές.

Η μετρολογία της Σαλαμίνας είναι η δεύτερη μετρολογική ανακούφιση στον κόσμο. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν μια πλάκα από σκληρά ασβεστολιθικά ανάγλυφα που απεικονίζουν το ανθρώπινο σώμα που αντιστοιχούν σε μετρικές μονάδες.

Το Γλυπτό των Αγωνιστών Σαλαμίνας είναι ένα μνημείο αφιερωμένο στους αγωνιστές της Σαλαμίνας που βρίσκονται στην περιοχή της Κινοσούρας. Ο χώρος είναι χτισμένος στον τόπο όπου πραγματοποιήθηκε η περίφημη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. Το άγαλμα χτίστηκε από τον γλύπτη Αχιλλέα Βασιλέου με ασβεστόλιθο και χαλίκι.

Οι Ανεμόμυλοι της Σαλαμίνας χτίστηκαν στο 18 ου αιώνα, στο λόφο του Αγίου Νικολάου. Οι δύο ανεμόμυλοι είναι οι μοναδικοί που επιβιώνουν από τους δέκα ανεμόμυλους που χτίστηκαν στα πρώτα μετα-επαναστατικά χρόνια της Σαλαμίνας. Οι ανεμόμυλοι χτίστηκαν με σκοπό την κάλυψη των αναγκών του νησιού.

Παραλίες

Η Ηλιακτή είναι μια βοτσαλωτή και αμμώδης παραλία με γαλανά νερά και καταπράσινη βλάστηση που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Σαλαμίνας. Θεωρείται η πιο όμορφη παραλία του νησιού.

Η Κανακιά είναι μια απομονωμένη βοτσαλωτή παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Στην άκρη της παραλίας υπάρχει μια μικρή μαρίνα για ιστιοφόρα. Η παραλία είναι καλά οργανωμένη και διαθέτει ταβέρνες.

Το κακή Βίγλα είναι μια αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα νερά και καταπράσινη βλάστηση που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι ιδανική για κολύμβηση με αναπνευστήρα.

Ο Λιμνιώνας είναι μια ειδυλλιακή βοτσαλωτή παραλία με κρυστάλλινα νερά. Η παραλία είναι μάλλον απομονωμένη ιδανική για όσους αναζητούν ηρεμία και απομόνωση.

Το Νάτο είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται μπροστά από τον ομώνυμο οικισμό. Η παραλία είναι καλά οργανωμένη με πολλές ανέσεις, όπως ξαπλώστρες, ομπρέλες και εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ. Η παραλία διαθέτει ταβέρνες και beach bars.

Η Περιστέρια είναι μια βοτσαλωτή παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Η παραλία θεωρείται μία από τις καθαρότερες παραλίες του νησιού και είναι ιδανική για όσους αναζητούν ένα απομονωμένο και ήσυχο μέρος. Υπάρχουν πολλές ταβέρνες στην περιοχή.

Η Ψιλή Άμμος είναι μια λευκή αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα νερά και κέδρορα που βρίσκονται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Η παραλία προσφέρει πανοραμική θέα στις γύρω περιοχές. Υπάρχουν πολλές ταβέρνες στην περιοχή.

Το Σατέρλι είναι μια σκοτεινή βοτσαλωτή παραλία με κρυστάλλινα νερά και μια γραφική παραλιακή ταβέρνα. Η παραλία είναι μάλλον απομονωμένη ιδανική για όσους αναζητούν ηρεμία και απομόνωση.

Η Βασιλική είναι μια βοτσαλωτή παραλία με κρυστάλλινα νερά που κοσμείται από το γοητευτικό παρεκκλήσι των Αγίων Αναργύρων. Η παραλία είναι καλά οργανωμένη με beach bars.

Τοπικά προϊόντα

Τα τοπικά προϊόντα του νησιού είναι τα μύδια , χταπόδι και γαρίδες και πιάτα με κρέας, συμπεριλαμβανομένων ψητό αρνί και χοιρινό .

Οι τοπικές σπεσιαλιτέ του νησιού περιλαμβάνουν γεμιστά με κρέμα γάλακτος φαλακτό ζαχαροπλαστικής , γαλακτοβουρόκο , κουγκουγουλάρι , είδος πίτας κολοκύθας, μουστοκούλουρα , ένα είδος παραδοσιακού μπισκότου και ψωμί ψημένο σε ξύλινο φούρνο .

Πως θα πάτε εκεί; Με πλοίο. Η Σαλαμίνα είναι προσβάσιμη με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά. Το ταξίδι διαρκεί συνήθως σαράντα λεπτά. Η Σαλαμίνα είναι επίσης προσβάσιμη με πλοίο από το λιμάνι του Πέραμα. Το ταξίδι διαρκεί συνήθως δεκαπέντε λεπτά. Ο πιο γρήγορος τρόπος να ταξιδέψετε στο νησί ταξιδεύετε με την υπηρεσία φεριμπότ από το Πέραμα, το προάστιο του Πειραιά, το οποίο φεύγει κάθε 15 λεπτά.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προτεινόμενα

Ζώδια1 ημέρα ago

Τα πιο αλαζονικά ζώδια με την σωστή κατάταξη

Πόσο γεμάτος από τον εαυτό σας είστε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ; Αν σας ζήτησα να σκεφτείτε κάποιον που προσωποποίησε την αλαζονεία, θα μπορούσατε...

Ζώδια1 ημέρα ago

4 κρυμμένες ενδείξεις που αποκαλύπτουν πόσο αληθινό είναι κάθε ζώδιο

Μπορείτε να πείτε εάν κάποιος είναι αληθινός ή όχι; Το διάγραμμα αστρολογίας τους μπορεί. Δεν σας αρέσει το ψέμα; Ξέρετε...

Ζώδια1 ημέρα ago

5 ζώδια που είναι λιγότερο πιθανό να παντρευτούν

Μην περιμένετε να δεσμευτούν σύντομα … Αν και για πολλούς ο απώτερος στόχος είναι να ερωτευτείς, να ηρεμήσεις, να δέσεις...

Ζώδια1 ημέρα ago

7 τρόποι για να αγαπήσετε πραγματικά μια γυναίκα του Σκορπιού

Είναι σeξι και μυστηριώδης, αλλά μην μπερδεύεσαι με την καρδιά της. Οι γυναίκες του Σκορπιού συχνά παίρνουν ένα κακό αντιπρόσωπο...

Ζώδια4 ημέρες ago

Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος σας, σύμφωνα με το ζώδιο σας

Νιώθεις ότι όλα καταρρέουν; Το άγχος έρχεται με πάρα πολλά πράγματα στη ζωή. Από τη δουλειά σας τους φίλους ακόμα...

Ζώδια4 ημέρες ago

Πώς ενεργείτε όταν αισθάνεστε κατάθλιψη, σύμφωνα με το ζώδιο σας

Μάθετε τα συμπτώματα. Η κατάθλιψη μπορεί να σας πάρει πολύ. Ένα λεπτό είσαι έτοιμος, είσαι χαρούμενος, έχεις τόσα κίνητρα για...

Ζώδια1 εβδομάδα ago

Με ποια ζώδια ταιριάζεις πιο πολύ σύμφωνα με την αστρολογία

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει σκεφτεί, να μην έχει ρωτήσει ή να μην έχει αναζητήσει πληροφορίες με ποια...

Ζώδια1 εβδομάδα ago

Ζώδια που πιθανότατα να λένε «σ ‘αγαπώ» και δεν το εννοούν

Πώς αντιλαμβάνεται την αγάπη κάθε ζώδιο και κατά πόσο εννοεί στα αλήθεια αυτά που λέει ότι αισθάνεται στον/στην σύντροφό του...

Ζώδια1 εβδομάδα ago

Ποια ζώδια είναι τα πιο επικίνδυνα;

Δύσκολα παιδικά χρόνια; Κακές επιρροές; Θέση πλανητών; Ίσως και τα 3. Σύμφωνα με FBI ορισμένα ζώδια είναι πιο σκοτεινά και...

Ζώδια1 εβδομάδα ago

Ποια άνθρωποι είναι λάτρεις των ταξιδιών σύμφωνα με το ζώδιο τους

Αυτοί οι 3 δεν κάθονται εύκολα στο σπίτι και θα σκάσουν αν δε γυρίσουν όλο τον κόσμο. Τοξότης Σπίτι είναι...

Trending

Copyright © 2019 | Official