Γιατί βιώνουμε το φόβο: Κατανοώντας και ξεπερνώντας τους κοινούς φόβους

Δείτε γιατί ο φόβος είναι ένα παγκόσμιο ανθρώπινο συναίσθημα και μάθετε πώς να τον χειρίζεστε. Μάθετε για τους κοινούς φόβους και τις φοβίες, τα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα και πότε πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Γιατί βιώνουμε το φόβο: Κατανοώντας και ξεπερνώντας τους κοινούς φόβους>

Περιεχόμενα

  1. Κατανόηση του φόβου: Αιτίες και σωματικά συμπτώματα
  2. Σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα του φόβου
  3. Η διαφορά μεταξύ φόβων και φοβιών
  4. Η διαφορά μεταξύ φόβου και άγχους
  5. 6 κοινοί φόβοι
  6. Πώς να χειρίζεστε τους φόβους
  7. Πότε να αναζητήσετε θεραπεία

Μάθετε για το φόβο, ένα καθολικό ανθρώπινο συναίσθημα που μπορεί να προκαλέσει σωματικές και συναισθηματικές αντιδράσεις.

Δείτε τη διαφορά μεταξύ του φόβου και των φοβιών και πώς ο φόβος μπορεί μερικές φορές να σταθεί εμπόδιο στην καθημερινή μας ζωή. Εξερευνήστε έξι συνηθισμένους φόβους, όπως η αγοραφοβία, ο φόβος των υψών, η αραχνοφοβία, η κλειστοφοβία, ο φόβος της πτήσης και η δημόσια ομιλία, και ανακαλύψτε χρήσιμες πηγές για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση του φόβου.

Μάθετε πώς να χειρίζεστε το φόβο και πότε να αναζητήσετε επαγγελματική θεραπεία αν ο φόβος παρεμβαίνει στην καθημερινή σας ζωή.

Κατανόηση του φόβου: Αιτίες και σωματικά συμπτώματα

Ο φόβος είναι ένα καθολικό ανθρώπινο συναίσθημα που όλοι νιώθουν μερικές φορές.

Είτε πρόκειται για το τρέξιμο στις σκάλες στο σκοτάδι είτε για το τράβηγμα των σεντονιών πιο κοντά στο λαιμό σας τη νύχτα, ο φόβος μας επηρεάζει τόσο με λογικούς όσο και με παράλογους τρόπους. Ο φόβος είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα που προκαλείται από την προσδοκία ή την επίγνωση του κινδύνου.

Είναι μια βιοχημική και συναισθηματική αντίδραση που μας προειδοποιεί για την παρουσία κινδύνου ή απειλών, ώστε να μπορούμε να αναλάβουμε δράση για να προστατευτούμε.

Η αντίδραση του οργανισμού στις απειλές του περιβάλλοντος προκαλεί φόβο, ξεκινώντας από την αμυγδαλή, ένα τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την ενεργοποίηση της αντίδρασης μάχης ή φυγής.

Η ορμόνη του στρες κορτιζόλη απελευθερώνεται, προκαλώντας αύξηση της αρτηριακής πίεσης και αύξηση της ροής του αίματος, μαζί με μια επιπλέον παροχή γλυκόζης που εκτοξεύεται στο μυοσκελετικό σύστημα. Οι συνήθεις εκλυτικοί παράγοντες φόβου περιλαμβάνουν το σκοτάδι, τα ύψη, τις πτήσεις, τα ανατριχιαστικά ζώα, την απόρριψη και τον θάνατο.

Σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα του φόβου

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα του φόβου περιλαμβάνουν.

  • Γρήγορος καρδιακός παλμός
  • Κούνημα
  • Ανατριχίλα
  • Επιταχυνόμενη αναπνοή
  • Πόνος στο στήθος
  • Ζάλη
  • Ναυτία
  • Θερμές αναλαμπές

Η διαφορά μεταξύ φόβων και φοβιών

Ενώ ο φόβος μπορεί να εκδηλωθεί ως απάντηση σε μια πραγματική απειλή, οι φοβίες εμφανίζονται όταν κάποιος φοβάται κάτι που είναι ως επί το πλείστον αβλαβές ή απίθανο να αποτελεί πραγματικό κίνδυνο.

Κάπου το 12,5% των ανθρώπων βιώνει φοβίες, οι οποίες θεωρούνται παράλογοι φόβοι που δεν εξελίσσονται απαραίτητα λόγω κάποιας πραγματικής ανάγκης. Σε γενικές γραμμές, η βίωση ενός φοβικού γεγονότος δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας φοβίας.

Η διαφορά μεταξύ φόβου και άγχους

Ο φόβος και το άγχος είναι παρόμοια συναισθήματα, αλλά μια διάκριση είναι ότι ο φόβος είναι μια αντίδραση σε ένα μοναδικό συγκεκριμένο, πραγματικά επικίνδυνο αντικείμενο ή κατάσταση, ενώ το άγχος είναι ένας μη εστιασμένος φόβος που μπορεί να είναι υπερβολικός. Το άγχος μπορεί να πυροδοτηθεί από πολλά ερεθίσματα, αλλά ο φόβος πυροδοτείται μόνο από ένα πράγμα.

6 κοινοί φόβοι

Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους φόβους περιλαμβάνουν.

  • Αγοραφοβία (κάτω από το 2% των ενηλίκων στις ΗΠΑ βιώνουν αυτή την ασθένεια)
  • Φόβος για τα ύψη (επηρεάζει περίπου το 5% του πληθυσμού)
  • Αραχνοφοβία (επηρεάζει σχεδόν το 3-15% των ανθρώπων)
  • Κλειστοφοβία (έως 12,5% του πληθυσμού)
  • Φόβος των πτήσεων (επηρεάζει περίπου το 40% των ανθρώπων)
  • Δημόσια ομιλία (έως και το 77% του πληθυσμού βιώνει αυτή την εμπειρία)

Πώς να χειρίζεστε τους φόβους

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι ο φόβος προκαλείται από αυτόματες βιολογικές διεργασίες. Ο φόβος αναπτύχθηκε ως ένας μηχανισμός για να ξεφύγουμε γρήγορα από τα προβλήματα.

Μετατοπίζοντας την εστίαση του εγκεφάλου στα πιο λογικά του κέντρα, μπορείτε μερικές φορές να παρακάμψετε το αυτόματο κύκλωμα και να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να σκέφτεται πιο λογικά.

Η εστίαση και η εμβάθυνση της αναπνοής σας, η εξάσκηση ασκήσεων ενσυνειδητότητας και η αξιοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τους φόβους σας και να χειριστείτε τις επιπτώσεις τους στην καθημερινή σας ζωή.

Πότε να αναζητήσετε θεραπεία

Εάν ο φόβος αρχίζει να παρεμβαίνει στην ικανότητά σας να λειτουργείτε, ήρθε η ώρα να αναζητήσετε.

To top