16χρονος πατέρας και εφηβική εγκυμοσύνη: Επεξήγηση της νομικής διαδικασίας από τη δικηγόρο Νίκη Ροδίτη

Μπορεί ένας 16χρονος πατέρας να αναγνωρίσει το μωρό σε μια εφηβική εγκυμοσύνη; Δείτε τη νομική διαδικασία και τις απαιτήσεις που εξηγεί η δικηγόρος Νίκη Ροδίτη. Ο νόμος επιτρέπει σε ανήλικους άνω των 10 ετών, με ικανότητα κατανόησης, να συμβολαιογραφούν ένα παιδί.

16χρονος πατέρας και εφηβική εγκυμοσύνη: Επεξήγηση της νομικής διαδικασίας από τη δικηγόρο Νίκη Ροδίτη>

Περιεχόμενα

  1. Μπορεί ο πατέρας να αναγνωρίσει το μωρό σε εφηβική εγκυμοσύνη;
  2. Νομική ικανότητα και αναγνώριση πατρότητας
  3. Νομική ικανότητα και επικύρωση από ανήλικο

Μπορεί ένας 16χρονος πατέρας να αναγνωρίσει το μωρό σε μια εφηβική εγκυμοσύνη; Μάθετε τις νομικές λεπτομέρειες και τις προϋποθέσεις σε αυτή την κατατοπιστική απάντηση της δικηγόρου Νίκης Ροδίτη.

Σύμφωνα με τον νόμο, ο πατέρας μπορεί να αναγνωρίσει το παιδί που γεννήθηκε εκτός γάμου, εφόσον συναινεί η μητέρα. Η επικύρωση από ανήλικο είναι δυνατή εάν είναι άνω των δέκα ετών, έχει την ικανότητα να κατανοήσει τις συνέπειες και δεν στερείται νομικής εκπροσώπησης.

Επικοινωνήστε με τη Νίκη Ροδίτη στο δικηγορικό γραφείο του Κωνσταντίνου Χάνου για περισσότερες πληροφορίες.

Μπορεί ο πατέρας να αναγνωρίσει το μωρό σε εφηβική εγκυμοσύνη;

Η κόρη μου, ηλικίας 19 ετών, είναι έγκυος σε ένα αγόρι 16 ετών. Αυτή τη στιγμή είναι έγκυος 2 μηνών. Αναρωτιέμαι αν ο πατέρας μπορεί να αναγνωρίσει νομικά το μωρό και αν χρειάζεται η συμμετοχή των γονέων του σε αυτή τη διαδικασία.

Νομική ικανότητα και αναγνώριση πατρότητας

Στην περίπτωση αυτή, ο 16χρονος πατέρας μπορεί να αναγνωρίσει νομικά το μωρό με τη συγκατάθεση της μητέρας. Σύμφωνα με τον νόμο, εάν συμφωνούν και οι δύο γονείς, ο πατέρας μπορεί να αναγνωρίσει το παιδί ως δικό του.

Η δήλωση του πατέρα και μόνο αρκεί όταν η μητέρα έχει αποβιώσει ή δεν έχει δικαιοπρακτική ικανότητα.

Επιπλέον, εάν ο άνδρας έχει παράσχει συμβολαιογραφική συγκατάθεση για τεχνητή γονιμοποίηση, αυτό θεωρείται εκούσια αναγνώριση. Η αντίστοιχη συγκατάθεση της γυναίκας θεωρείται επίσης ότι συμφωνεί με την εκούσια αναγνώριση.

Εάν ο πατέρας έχει αποβιώσει ή δεν έχει δικαιοπρακτική ικανότητα, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μπορούν να προβούν στην αναγνώριση. Σε περίπτωση που το τέκνο έχει αποβιώσει, η αναγνώριση μπορεί να γίνει υπέρ των κατιόντων.

Νομική ικανότητα και επικύρωση από ανήλικο

Η δικαιοπρακτική ικανότητα αναφέρεται στην ικανότητα να εκφράζει κανείς υπεύθυνα τη βούλησή του στο πλαίσιο των δικαιωμάτων του. Τα άτομα άνω των 18 ετών διαθέτουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα.

Τα άτομα ηλικίας μεταξύ 10 και 18 ετών έχουν περιορισμένη ικανότητα να ενεργούν, ιδίως όσον αφορά προσωπικά ζητήματα.

Ο νόμος επιτρέπει τη συμβολαιογραφική επικύρωση από ανήλικο που είναι άνω των 10 ετών και είναι σε θέση να κατανοήσει τις συνέπειες της υπογραφής του.

Ο ανήλικος δεν θα πρέπει να τελεί υπό πλήρη στέρηση νομικής εκπροσώπησης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει δικαστική απόφαση που να του απαγορεύει να προβαίνει σε οποιαδήποτε νομική πράξη χωρίς τον διορισμό δικαστικού επιτρόπου.

Επιπλέον, ο ανήλικος πατέρας δεν πρέπει να βρίσκεται σε κατάσταση ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής που μειώνει την ικανότητά του να ασκεί τη βούλησή του κατά τη στιγμή της υπογραφής της συμβολαιογραφικής πράξης.

To top