Ατρόμητος Ιερέας στην Αθήνα: Η προέλευση του «Τον έπιασα στα πράσα»

Δείτε την προέλευση της φράσης «τον έπιασα στα πράσα» στην Αθήνα του 19ου αιώνα. Μάθετε πώς ένας ατρόμητος ιερέας συνέλαβε έναν ληστή, δίνοντας το έναυσμα για αυτή την έκφραση για τις συλλήψεις εν κινήσει.

Ατρόμητος Ιερέας στην Αθήνα: Η προέλευση του «Τον έπιασα στα πράσα»>

Περιεχόμενα

  1. Ένας ατρόμητος ιερέας της Αθήνας: Η προέλευση της φράσης «Τον έπιασα στα πράσα»
  2. Ένας ατρόμητος ιερέας της Αθήνας: Πώς προέκυψε η φράση «Τον έπιασα στα πράσα»
  3. Η σύλληψη στο σπίτι του μπαμπά Μελέτη
  4. Η γέννηση μιας φράσης

Ένας ατρόμητος ιερέας της Αθήνας: Η προέλευση της φράσης «Τον έπιασα στα πράσα»

Δείτε πώς προέκυψε η έκφραση «τον έπιασα στα πράσα» στην Αθήνα του 19ου αιώνα.

Καθώς η πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους αναπτυσσόταν, οι κλοπές και οι ληστείες αυξήθηκαν κατακόρυφα, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων της διαβόητης συμμορίας με επικεφαλής τον Καρρά. Παρά την ευρεία φήμη τους, οι αρχές αγωνίζονταν να τους συλλάβουν. Ένας από τους στόχους τους ήταν το σπίτι του Παπά Μελέτη, ενός πλούσιου και θαρραλέου ιερέα στην περιοχή του Κολοκυνθού.

Όταν ο Καρράς και η συμμορία του εισέβαλαν στον κήπο, ο ατρόμητος παπά-Μελέτης ανέλαβε δράση, συλλαμβάνοντας έναν από τους ληστές ακριβώς στο σημείο όπου είχε φυτέψει πράσα. Το γεγονός αυτό έδωσε το έναυσμα για τη φράση «τον έπιασα στα πράσα», η οποία έγινε συνώνυμη με τις συλλήψεις εν ώρα φυλακής, ακόμη και πέρα από το πλαίσιο ενός κήπου.

Ένας ατρόμητος ιερέας της Αθήνας: Πώς προέκυψε η φράση «Τον έπιασα στα πράσα»

Η δημοφιλής έκφραση «τον έπιασα στα πράσα», που σημαίνει να πιάνεις κάποιον επ’ αυτοφώρω να διαπράττει ένα έγκλημα, έχει τις ρίζες της στην Αθήνα του 19ου αιώνα.

Κατά την περίοδο που η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα της Ελλάδας, οι κλοπές και οι ληστείες αυξήθηκαν καθώς η πόλη αναπτυσσόταν. Μια διαβόητη συμμορία, με επικεφαλής τον φοβερό ληστή Καρρά, σκόρπισε το φόβο στις καρδιές των κατοίκων.

Η σύλληψη στο σπίτι του μπαμπά Μελέτη

Ο παπα-Μελέτι, ένας ιερέας γνωστός για τον πλούτο και τη γενναιότητά του, έγινε ένας από τους στόχους της συμμορίας. Πίστευαν ότι έκρυβε σακούλες με κέρματα στο σπίτι του που βρίσκεται στην περιοχή της Κολοκυνθούς.

Μια μοιραία νύχτα, καθώς η συμμορία έμπαινε στον κήπο του ιερέα, η Μελέτη άκουσε έναν θόρυβο και έτρεξε αμέσως έξω για να ερευνήσει. Εντοπίζοντας μια σκιά κοντά στο χωράφι του με τα πράσα, αντιμετώπισε άφοβα και συνέλαβε έναν από τους ληστές.

Στη συνέχεια, συνελήφθησαν και τα άλλα μέλη της συμμορίας και οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη.

Η γέννηση μιας φράσης

Κατά την εξιστόρηση της σύλληψης στην αστυνομία, ο ιερέας χρησιμοποίησε τη φράση «τον έπιασα επ’ αυτοφώρω» για να περιγράψει την ακριβή στιγμή της σύλληψης στον κήπο του.

Έκτοτε, η έκφραση αυτή έχει γίνει συνήθης τρόπος για να περιγραφούν οι συλλήψεις που γίνονται ενώ διαπράττεται ένα έγκλημα, ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν σχετίζονται με τους κήπους.

To top