Ένας καθημερινός οδηγός: Δείτε τη βαθιά σημασία της Μεγάλης Εβδομάδας

Μάθετε τη βαθιά σημασία κάθε ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδας, από την Κυριακή των Βαΐων έως το Πάσχα. Γνωρίστε τον λειτουργικό χρόνο και το βαθύτερο νόημα των Παθών και της Ανάστασης.

Ένας καθημερινός οδηγός: Δείτε τη βαθιά σημασία της Μεγάλης Εβδομάδας>

Περιεχόμενα

 1. Μεγάλη εβδομάδα: Η βαθιά σημασία κάθε ημέρας
 2. Πώς βιώνεται ο λειτουργικός χρόνος τη Μεγάλη Εβδομάδα;
 3. : Μεγάλη Δευτέρα (βράδυ Κυριακής των Βαΐων)
 4. : Μεγάλη Τρίτη (Μεγάλη Δευτέρα βράδυ)
 5. : Μεγάλη Τετάρτη (Μεγάλη Τρίτη βράδυ)
 6. : Μεγάλη Πέμπτη (Μεγάλη Τετάρτη βράδυ)
 7. : Μεγάλη Παρασκευή (Μεγάλη Πέμπτη βράδυ)

Δείτε τη βαθιά σημασία της κάθε ημέρας κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, από την Κυριακή των Βαΐων έως το Σάββατο του Πάσχα, και τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στους Ιερούς Ναούς και είναι κοσμοσωτήρια για τον άνθρωπο.

Ζήστε τη λειτουργική ώρα της Μεγάλης Εβδομάδας και μάθετε για τις προετοιμασίες που οδηγούν στο θείο δράμα, την κορύφωση του θείου δράματος και το βαθύτερο νόημα των Παθών και της Ανάστασης για όλους τους πιστούς. Ενταχθείτε, συμβληθείτε και συναντηθείτε στο Πάθος και την Ανάσταση του Χριστού για μια υποκειμενική-προσωπική σωτηρία.

Μεγάλη εβδομάδα: Η βαθιά σημασία κάθε ημέρας

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η εβδομάδα πριν από το Πάσχα (από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ μέχρι το Μεγάλο Σάββατο) και ονομάζεται «Μεγάλη Εβδομάδα», όχι επειδή έχει περισσότερες ημέρες ή ώρες από τις άλλες εβδομάδες, αλλά επειδή τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα και βιώνονται στους Ιερούς Ναούς είναι κοσμοσωτήρια για τον άνθρωπο!.

Πώς βιώνεται ο λειτουργικός χρόνος τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Η Εκκλησία, από τη μεγάλη φιλανθρωπία της, προκειμένου να μπορέσουν να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία όσο το δυνατόν περισσότεροι πιστοί, επέτρεψε από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας να ψάλλεται ο Όρθρος της επόμενης ημέρας.

Οι τέσσερις πρώτες ημέρες μας προετοιμάζουν πνευματικά για το θείο δράμα και οι Ακολουθίες ονομάζονται «Ακολουθίες του Νυμφίου».

: Μεγάλη Δευτέρα (βράδυ Κυριακής των Βαΐων)

Δύο γεγονότα κυριαρχούν την Καθαρά Δευτέρα.

 • α) Η ζωή του Ιωσήφ, του 11ου γιου του Πατριάρχη Ιακώβ, που ονομάζεται Πάγκαλος, δηλαδή ο ωραίος στο σώμα και στην ψυχή. Ο Ιωσήφ προεικονίζει στην περιπέτειά του (πουλήθηκε ως σκλάβος στην Αίγυπτο) τον ίδιο τον Χριστό και το πάθος Του.
 • β) Το περιστατικό με την άκαρπη συκιά που ο Χριστός ξέρασε (Ματθ. 21:18-22): Συμβολίζει τη συναγωγή των Ιουδαίων και γενικά τη ζωή του ισραηλιτικού λαού που ήταν άκαρπος σε καλά έργα.

: Μεγάλη Τρίτη (Μεγάλη Δευτέρα βράδυ)

Τη Μεγάλη Τρίτη θυμόμαστε και ζούμε δύο παραβολές.

 • α) Οι δέκα παρθένες (Ματθ. 25:1-13) που μας διδάσκει να είμαστε έτοιμοι και γεμάτοι πίστη και φιλανθρωπία.
 • β) Από τα Ταλέντα (Ματθ. 25:14-30), που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και πρέπει να καλλιεργούμε και να αυξάνουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα.

: Μεγάλη Τετάρτη (Μεγάλη Τρίτη βράδυ)

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα (Λουκάς 7:47) που μετανόησε και άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο και συγχωρέθηκαν οι αμαρτίες της, επειδή έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη στον Κύριο.

Ψάλλεται το περίφημο τροπάριο (δοξαστικό τραγούδι) του υμνογράφου μοναχού Κασσιανή.

: Μεγάλη Πέμπτη (Μεγάλη Τετάρτη βράδυ)

Τη Μεγάλη Πέμπτη γιορτάζουμε 4 γεγονότα .

Ένας καθημερινός οδηγός: Δείτε τη βαθιά σημασία της Μεγάλης Εβδομάδας
 • α) Η Θεία Κοινωνία, δηλαδή το πλύσιμο των ποδιών των μαθητών από τον Κύριο, που δείχνει ποια πρέπει να είναι η διακονία των πιστών στην Εκκλησία.
 • β) Ο Μυστικός Δείπνος, δηλαδή η τέλεση του Μυστηρίου της Ευχαριστίας.
 • γ) Η προσευχή του Κυρίου, στο Όρος των Ελαιών, και
 • δ) Η προδοσία του Ιούδα, δηλαδή η αρχή των Παθών του Κυρίου.

: Μεγάλη Παρασκευή (Μεγάλη Πέμπτη βράδυ)

Τη Μεγάλη Παρασκευή έχουμε την κορύφωση του θεϊκού δράματος, τελείται η «Ακολουθία των Παθών» και θυμόμαστε και βιώνουμε τα σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου και Θεού μας.

Ένας καθημερινός οδηγός: Δείτε τη βαθιά σημασία της Μεγάλης Εβδομάδας

Δηλαδή: Το Πάθος των Παθών, το Πάθος του Χριστού, το Πάθος του Χριστού, το Πάθος του Χριστού, το Πάθος του Χριστού, το Πάθος του Χριστού, το Πάθος του Χριστού.

Ένας καθημερινός οδηγός: Δείτε τη βαθιά σημασία της Μεγάλης Εβδομάδας
To top