Έξοδος από τη συζυγική κατοικία: Εγκατάλειψη ή νομική λύση; Πάρτε πληροφορίες από τη δικηγόρο Κωνσταντίνα Αθανασίου

Εγκλωβισμένη στο σπίτι χωρίς φίλους, αναρωτιέστε αν το να φύγετε θα ήταν εγκατάλειψη. Μάθετε τις νομικές συνέπειες από τη δικηγόρο Κωνσταντίνα Αθανασίου.

Έξοδος από τη συζυγική κατοικία: Εγκατάλειψη ή νομική λύση; Πάρτε πληροφορίες από τη δικηγόρο Κωνσταντίνα Αθανασίου>

Περιεχόμενα

  1. Κατανόηση της εγκατάλειψης της συζυγικής κατοικίας
  2. Κωνσταντίνα Αθανασίου: Απάντηση νομικού εμπειρογνώμονα

Αντιμετωπίζοντας συζυγικούς περιορισμούς και νιώθοντας παγιδευμένοι στο σπίτι, αναρωτιέστε αν το να φύγετε θα θεωρηθεί εγκατάλειψη.

Ζώντας στο χωριό του συζύγου σας για οικονομικούς λόγους, είστε απομονωμένη χωρίς κοινωνικό κύκλο ή την ελευθερία να εργαστείτε ή να πάτε βόλτες. Η αδιαφορία του συζύγου σας και η άρνησή του να σας αφήσει να επισκεφθείτε τη μητέρα σας επιβαρύνουν το βάρος. Αναζητώντας διέξοδο, σκέφτεστε να αναζητήσετε καταφύγιο με το παιδί σας στη μητέρα σας.

Η δικηγόρος Κωνσταντίνα Αθανασίου εξηγεί ότι η εγκατάλειψη της συζυγικής κατοικίας μπορεί να έχει νομικές συνέπειες, αλλά σας συμβουλεύει για τις πιθανές λύσεις και τη σημασία της διαβούλευσης με δικηγόρο.

Ο σύζυγός μου δεν μου επιτρέπει να έχω φίλους και είμαι περιορισμένη στο σπίτι. Αν φύγω, θεωρείται εγκατάλειψη της συζυγικής στέγης;.

Κατανόηση της εγκατάλειψης της συζυγικής κατοικίας

Πριν από 8 μήνες, μετακομίσαμε στο χωριό του συζύγου μου για οικονομικούς λόγους, και αυτή τη στιγμή μένουμε με τη μητέρα του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Δυστυχώς, ο σύζυγός μου δεν μου επιτρέπει να έχω κοινωνικό κύκλο, αφήνοντάς με όλη μέρα στο σπίτι με το μωρό. Δεν είμαι σε θέση να εργαστώ ή να πάω καν μια βόλτα, και κατά καιρούς, η συμπεριφορά του είναι ιδιαίτερα προκλητική.

Στην επιβάρυνση έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι η πεθερά μου αρνείται να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια και λείπει από το σπίτι όλη την ημέρα, αφήνοντας εμένα αποκλειστικά υπεύθυνη για τη φροντίδα του νοικοκυριού.

Έχω προσπαθήσει να επικοινωνήσω με τον σύζυγό μου για το συντριπτικό βάρος που μου έχει φορτωθεί, αλλά δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον ούτε έχει αναλάβει καμία δράση.

Στην πραγματικότητα, δεν νοιάζεται για μένα ή το παιδί μας και μου απαγορεύει να επισκεφθώ την ίδια μου τη μητέρα, έστω και για μια μέρα.

Τον τελευταίο καιρό, η ψυχολογική μου ευεξία έχει επηρεαστεί σοβαρά και σκέφτομαι να φύγω με το παιδί μου για να αναζητήσω καταφύγιο στη μητέρα μου. Ωστόσο, ανησυχώ για τις νομικές συνέπειες.

Θεωρείται αυτό εγκατάλειψη της συζυγικής στέγης; Μπορούν να με μηνύσουν ή να λάβουν οποιαδήποτε νομική δράση εναντίον μου; Υπάρχει βιώσιμη λύση;.

Κωνσταντίνα Αθανασίου: Απάντηση νομικού εμπειρογνώμονα

Η συγκατοίκηση αποτελεί ουσιώδη πτυχή του γάμου και οι δύο σύζυγοι είναι αμοιβαία υποχρεωμένοι να τη διατηρούν.

Ως εκ τούτου, ο τερματισμός της συμβίωσης από τον έναν σύζυγο χωρίς εύλογη αιτία συνιστά εγκατάλειψη, η οποία μπορεί να αποτελέσει λόγο διαζυγίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 1439 ΑΚ, οποιοσδήποτε από τους συζύγους μπορεί να υποβάλει αίτηση διαζυγίου εάν η σχέση έχει υποστεί σοβαρή βλάβη από λόγο που σχετίζεται με τον εναγόμενο ή και τους δύο συζύγους, καθιστώντας τη συνέχιση της συζυγικής σχέσης αδικαιολόγητη για τον ενάγοντα.

Εάν δεν μπορείτε να αποδείξετε το αντίθετο, η αποχώρησή σας μπορεί να θεωρηθεί ως εγκατάλειψη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τον σύζυγό σας να υποβάλει αίτηση διαζυγίου με βάση το σοκ που προκάλεσε η αποχώρησή σας.

Ωστόσο, αν μπορείτε να δικαιολογήσετε ότι οι λόγοι της αποχώρησής σας ήταν εύλογοι (καθώς οι λόγοι που αναφέρατε είναι σοβαροί και έχουν αναγνωριστεί ως τέτοιοι σε παρόμοιες νομικές υποθέσεις), ίσως μπορέσετε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας έναντι τέτοιων ισχυρισμών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εγκατάλειψη της συζυγικής κατοικίας δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Στην περίπτωσή σας, εάν επιθυμείτε να πάρετε το παιδί σας μαζί σας, είναι απαραίτητο να ενημερώσετε τον/την σύζυγό σας. Εάν πιστεύετε ότι κινδυνεύετε ή ότι βιώνετε ψυχολογική βία, καλό είναι να το καταγγείλετε στις αρχές.

Για να κατανοήσετε τις νομικές επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας, συνιστάται να συμβουλευτείτε τον δικηγόρο σας.

Αυτός θα εξετάσει όλα τα σχετικά πραγματικά περιστατικά και θα παράσχει καθοδήγηση σχετικά με τις κατάλληλες νομικές ενέργειες για τη συγκεκριμένη περίπτωσή σας.

Κωνσταντίνα Αθανασίου.

Δικηγόρος.

Πατησίων 154, Αθήνα, Ελλάδα.

T. Κ 11257.

Τηλ: 210 – 8675160.

Κινητό: 6944 620176.

Φαξ: 210 – 8676521.

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: [email protected].

To top