Κατανόηση των δικαιωμάτων σας: Όταν ο σύζυγός σας παίρνει τα παιδιά χωρίς συγκατάθεση

Δείτε τα δικαιώματά σας όταν ο σύζυγός σας παίρνει τα παιδιά χωρίς τη συγκατάθεσή του. Ο δικηγόρος Δημήτρης Ντουλιώτης εξηγεί τα θέματα επιμέλειας και νομικής προστασίας.

Κατανόηση των δικαιωμάτων σας: Όταν ο σύζυγός σας παίρνει τα παιδιά χωρίς συγκατάθεση>

Περιεχόμενα

  1. Η γυναίκα μου πήρε τα παιδιά και πήγε να δει τους δικούς της χωρίς να με ρωτήσει. Ποια είναι τα δικαιώματά μου;
  2. Απαντήθηκε από τον κ. Δημήτρη Δουλιώτη, δικηγόρο

Δείτε τα δικαιώματά σας όταν ο σύζυγός σας παίρνει τα παιδιά χωρίς τη συγκατάθεσή σας. Μάθετε από τον δικηγόρο Δημήτρη Δουλιώτη για θέματα επιμέλειας και νομικής προστασίας σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η γυναίκα μου πήρε τα παιδιά και πήγε να δει τους δικούς της χωρίς να με ρωτήσει. Ποια είναι τα δικαιώματά μου;.

Η γυναίκα μου πήρε τα παιδιά και πήγε να δει τους δικούς της χωρίς να με ρωτήσει. Ποια είναι τα δικαιώματά μου;

Σας παρακαλώ να με ενημερώσετε αν είναι δυνατόν η σύζυγός μου, ενώ είμαι παντρεμένος με δύο παιδιά και δεν έχω χωρίσει, να με ενημερώσει ότι θα πάει σε άλλη πόλη για να επισκεφθεί τους γονείς και τα αδέλφια της χωρίς τη συγκατάθεσή μου και για τέσσερις ημέρες με την αιτιολογία ότι είναι μητέρα και έχει όλα τα δικαιώματα αυτής της πράξης, εξαιρουμένης της βούλησης του πατέρα. Σημασιολογικά στερεί από ένα παιδί μία ημέρα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσής του. Πώς μπορεί να ενεργήσει ο σύζυγος και ποια νομικά δικαιώματα τον προστατεύουν;.

Απαντήθηκε από τον κ. Δημήτρη Δουλιώτη, δικηγόρο.

Απαντήθηκε από τον κ. Δημήτρη Δουλιώτη, δικηγόρο

Γεια σας!.

Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να αναφέρω ότι η επίσκεψη στους παππούδες και τις γιαγιάδες για λίγες ημέρες αφορά θέμα καθημερινής επιμέλειας. Σύμφωνα με το άρθρο 1516 Α.Κ.

ο καθένας από τους γονείς μπορεί να προβεί και μόνος του, χωρίς τη συναίνεση του άλλου γονέα, σε συνήθεις πράξεις επιμέλειας του παιδιού.

Τέτοιες πράξεις θα μπορούσαν να είναι, για παράδειγμα, μια επίσκεψη στην παιδική χαρά, σε έναν γιατρό ή μια επίσκεψη στους παππούδες και τις γιαγιάδες, όπως στην προκειμένη περίπτωση.

Παράλληλα, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες έχουν αυτοτελές δικαίωμα επικοινωνίας με τα εγγόνια τους και οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν το παιδί τους να επικοινωνεί με τους μακρινούς συγγενείς του, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος, όπως προβλέπεται στο άρθρο 1520 ΑΚ.

Εάν ζείτε με τον σύζυγό σας και έχετε την κοινή επιμέλεια των παιδιών σας, πρέπει να συμφωνείτε σε θέματα που αφορούν την επιμέλειά τους, με γνώμονα πάντα το συμφέρον τους.

Μόνο αν υπάρχει σοβαρός λόγος για τον οποίο δεν συμφωνείτε με την απόφαση αυτή, που σχετίζεται με τη σωματική ακεραιότητα ή τη φυσιολογική νοητική τους ανάπτυξη, ή αν η απουσία των παιδιών από την υποχρεωτική τους εκπαίδευση είναι συνεχής και αδικαιολόγητη, τότε μπορείτε αρχικά να εκφράσετε εγγράφως την αντίθεσή σας με εξώδικη δήλωση, αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους διαφωνείτε, και αν ο λόγος είναι ιδιαίτερα σοβαρός, τότε μπορείτε ακόμη και να λάβετε ασφαλιστικά μέτρα, με τη συνδρομή του δικηγόρου σας.

Δημήτριος Β. Δουλιώτης.

LLB Λονδίνο.

Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα, Ελλάδα.

Τηλέφωνο.

To top