Ο κλέφτης της ελληνικής καρδιάς: Ο μύθος ενός λαϊκού ήρωα, ληστή τραπεζών και τραγικού θανάτου

Δείτε την απίστευτη ιστορία του Έλληνα ληστή που έκλεψε καρδιές και έγινε λαϊκός ήρωας, τον τραγικό του θάνατο και την επίδρασή του στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας.

Ο κλέφτης της ελληνικής καρδιάς: Ο μύθος ενός λαϊκού ήρωα, ληστή τραπεζών και τραγικού θανάτου>

Περιεχόμενα

  1. Έζησε δέκα ζωές σε μία: Ο Έλληνας ληστής που «έκλεψε» καρδιές, έγινε λαϊκός ήρωας, το ψυχιατρείο και ο τραγικός του θάνατος
  2. Η ιστορία του θηλυκού ληστή της Ελλάδας
  3. Ποια ήταν η ταυτότητα του μεγάλου ληστή;
  4. Η δίκη και το ψυχιατρείο

Δείτε την ιστορία του Έλληνα ληστή που έκλεψε καρδιές, έγινε λαϊκός ήρωας, πέρασε χρόνο σε ψυχιατρείο και βρήκε τραγικό τέλος.

Αυτή είναι η απίστευτη ιστορία του Θόδωρου Βενάρδου, γνωστού και ως «ληστή με τις γλαδιόλες», ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη ένοπλη ληστεία τράπεζας στην Ελλάδα σε μια εποχή πολιτικής αναταραχής. Παρά το γεγονός ότι συνελήφθη και φυλακίστηκε, ο Βενάρδος κατάφερε να δραπετεύσει και να συνεχίσει την εγκληματική του καριέρα.

Όμως η ψυχική και σωματική του υγεία επιδεινώθηκε και τελικά αυτοκτόνησε σε ένα ανάλγητο σωφρονιστικό σύστημα που έκτοτε άλλαξε χάρη στην ιστορία του.

Έζησε δέκα ζωές σε μία: Ο Έλληνας ληστής που «έκλεψε» καρδιές, έγινε λαϊκός ήρωας, το ψυχιατρείο και ο τραγικός του θάνατος

Ο Θόδωρος Βενάρδος, γνωστός και ως «ληστής με τις γλαδιόλες», ήταν ένας Έλληνας ληστής που μετατράπηκε σε λαϊκό ήρωα και έζησε μια ζωή που άλλοι δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ούτε σε δέκα ζωές.

Ο Βενάρδος έφυγε με τραγικό τρόπο από τη ζωή το 1984 σε ηλικία μόλις 35 ετών. Αυτή είναι η ιστορία της ζωής του.

Η ιστορία του θηλυκού ληστή της Ελλάδας

Τον Νοέμβριο του 1973, η Αθήνα βρισκόταν σε χάος λόγω της κατάληψης του Πολυτεχνείου από τους φοιτητές και χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνονταν προς το Πολυτεχνείο, ενώ η αστυνομία προσπαθούσε να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή εξέγερση.

Μέσα σε αυτό το χάος, ο Βενάρδος αποφασίζει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για την πρώτη ένοπλη ληστεία τράπεζας στην Ελλάδα. Παρκάρει μια κατακόκκινη Τζάγκουαρ έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας στο Παγκράτι, ντυμένος καθολικός ιερέας και κρατώντας κάτω από το ράσο του μια κοντόκανη καραμπίνα.

Ο Βενάρδος ληστεύει με επιτυχία την τράπεζα με 2.375.000 εκατομμύρια δραχμές, καθιστώντας τον αμέσως λαϊκό ήρωα.

Ποια ήταν η ταυτότητα του μεγάλου ληστή;

Ο Βενάρδος ήταν ένας πρώην μηχανικός του εμπορικού ναυτικού, ο οποίος περιγράφεται από τους οικείους του ως «κοινωνικά δυσαρεστημένος, αντικρατιστής, με φυσική άρνηση της καθεστηκυίας τάξης».

Τον Βενάρδο τον έλκυε η μεγάλη ζωή και ξόδευε τα κλοπιμαία του σε πολυτελή αντικείμενα, γλεντώντας σε νυχτερινά κέντρα και βοηθώντας τους φίλους και την οικογένειά του.

Ο Βενάρδος συνελήφθη τελικά από την αστυνομία και φυλακίστηκε στον Κορυδαλλό.

Απέδρασε με κινηματογραφικό τρόπο δύο μήνες αργότερα, όταν ο φύλακας πήγε να πιάσει την μπάλα των κρατουμένων που έπεσε έξω από το προαύλιο της φυλακής και σκαρφάλωσε τον ψηλό τοίχο. Ο Βενάρδος έγινε ο θρυλικός «ληστής των γλαδιόλων», που λήστεψε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Σεπόλια, κρατώντας μια μεγάλη ανθοδέσμη, κάτω από την οποία είχε κρύψει το κοντόκαννο κυνηγετικό όπλο.

Ο Βενάρδος λήστεψε την τράπεζα με 555.000 δραχμές και άφησε τους πάντες εμβρόντητους όταν είπε «ευχαριστώ» και πρόσφερε το μπουκέτο στις κυρίες της τράπεζας.

Ο Βενάρδος έγινε αντικείμενο ενός έντονου ανθρωποκυνηγητού, με τη φωτογραφία του να προβάλλεται σε όλη τη χώρα.

Ο κλέφτης της ελληνικής καρδιάς: Ο μύθος ενός λαϊκού ήρωα, ληστή τραπεζών και τραγικού θανάτου

Έκλεψε την ταυτότητα ενός πρώην ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, του Νίκου Σιδέρη, για να εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά τον έστειλαν πίσω στην Ελλάδα. Ο Βενάρδος προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την κλεμμένη ταυτότητα κατά την προσγείωσή του στην Αθήνα, αλλά τελικά συνελήφθη.

Ο κλέφτης της ελληνικής καρδιάς: Ο μύθος ενός λαϊκού ήρωα, ληστή τραπεζών και τραγικού θανάτου

Η δίκη και το ψυχιατρείο

Η δίκη του Βενάρδου πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 1975, όπου παραδέχθηκε τις δύο ληστείες και την κλοπή των αυτοκινήτων, αλλά αρνήθηκε τη συμμετοχή του σε άλλες ληστείες που διαπράχθηκαν μεταξύ 1968 και Ιανουαρίου 1973.

Ο κλέφτης της ελληνικής καρδιάς: Ο μύθος ενός λαϊκού ήρωα, ληστή τραπεζών και τραγικού θανάτου

Ο Βενάρδος ισχυρίστηκε ότι μεγάλο μέρος της πρώτης ληστείας του στο Παγκράτι διατέθηκε για τον αγώνα κατά της δικτατορίας, προμηθεύοντας εξοπλισμό σε επαναστατικές ομάδες.

Ο κλέφτης της ελληνικής καρδιάς: Ο μύθος ενός λαϊκού ήρωα, ληστή τραπεζών και τραγικού θανάτου

Μετά τη δεύτερη φυλάκισή του, ο Βενάρδος υπέστη αρκετά τραγικά επεισόδια, με αποκορύφωμα την αυτοκτονία του, υπό τουλάχιστον ύποπτες συνθήκες, τον Ιούλιο του 1984.

Ο Βενάρδος υποβλήθηκε σε μια σειρά αυτοτραυματισμών, μεταξύ των οποίων κατάπιε αντικείμενα που περιείχαν τοξικές ουσίες, έραψε το στόμα και τα αυτιά του και έφτασε στο νοσοκομείο πεθαμένος μετά από απεργία πείνας 25 ημερών. Κατάφερε να καταθέσει 62 γνωματεύσεις ψυχιάτρων που πιστοποιούσαν ότι ήταν ψυχοπαθής με τάσεις αυτοκτονίας, αλλά μεταφέρθηκε μόνο για λίγο σε ψυχιατρική κλινική και από εκεί πίσω στους θαλάμους των φυλακών.

Ο Βενάρδος ήταν έγκλειστος για σχεδόν τα δύο τρίτα της σύντομης ζωής του, η οποία τελικά.

To top