Συγχώρεση και έθιμα: Η σημασία της Μεγάλης Τετάρτης στη Μεγάλη Εβδομάδα

Μάθετε για τα 7 Ευαγγέλια της Μεγάλης Τετάρτης και το Μεγάλο Ευαγγέλιο για τη θεραπεία όλων των ασθενειών. Εξερευνήστε τα έθιμα και τις παραδόσεις της Μεγάλης Εβδομάδας και το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Συγχώρεση και έθιμα: Η σημασία της Μεγάλης Τετάρτης στη Μεγάλη Εβδομάδα>

Περιεχόμενα

  1. Συγχώρεση και έθιμα: Ευαγγέλιο για τη θεραπεία όλων των ασθενειών
  2. Το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας
  3. Παράδοση
  4. Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας
  5. Η τέλεση του Μυστηρίου
  6. Παρεξηγημένες εκδοχές του Μυστηρίου

Δείτε τις παραδόσεις της Μεγάλης Τετάρτης και το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, όπου διαβάζονται επτά Ευαγγέλια και ευλογείται το λάδι για τη θεραπεία όλων των ασθενειών.

Μάθετε για τις παρανοήσεις που περιβάλλουν αυτό το μυστήριο και τα απαραίτητα υλικά για την τέλεσή του.

Συγχώρεση και έθιμα: Ευαγγέλιο για τη θεραπεία όλων των ασθενειών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ονομάζεται «Μεγάλη Εβδομάδα», όχι επειδή έχει περισσότερες ημέρες ή ώρες από άλλες εβδομάδες, αλλά επειδή τα γεγονότα που γιορτάζονται και βιώνονται στους Ιερούς Ναούς είναι κοσμοσωτήρια για τον άνθρωπο! Κάθε μέρα είναι ξεχωριστή και σημαντική μέχρι το Μεγάλο Σάββατο, για την Ανάσταση του Κυρίου.

Το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας

Το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης τελείται η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και το απόγευμα ή το βράδυ τελείται το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Κατά τη διάρκεια αυτού του μυστηρίου, ο ιερέας διαβάζει επτά Ευαγγέλια και ευλογεί το λάδι που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ψυχικών και σωματικών ασθενειών. Μετά τη λειτουργία, ο ιερέας χρίει τους πιστούς με λάδι στο μέτωπο, τα μάγουλα, το πρόσωπο και τα χέρια. Τα αντικείμενα που ευλογούνται κατά τη διάρκεια αυτής της τελετής αποκτούν ιδιαίτερη θεϊκή ιδιότητα και δύναμη.

Παράδοση

Στα Κοτύωρα, ο ιερέας τη Μεγάλη Τετάρτη επέστρεφε στα σπίτια για ευλογία. Είχαν σε κάθε σπίτι, έτοιμα ωμά αυγά, αλεύρι και αλάτι.

Ο ιερέας έκανε την ευλογία και τη Μεγάλη Πέμπτη, αφού έβαφαν τα αυγά, τα πήγαιναν, μαζί με το «ευλογημένο» αλεύρι και το αλάτι, στην εκκλησία για τον Εσπερινό, μέσα σε καλάθια σκεπασμένα καλά με πανί.

Στη Σπάρτη, τρώνε ένα κομμάτι από αυτό το αλεύρι κάθε πρωί. Στη συνέχεια, ετοιμάζεται η νέα ζύμη, το προζύμι της χρονιάς. Η ζύμη του ψωμιού μπορεί να χάσει την αρχική της δύναμη και καθαρότητα λόγω υπερθέρμανσης και παρατεταμένης χρήσης.

Πρέπει, επομένως, να ανανεώνεται και να της δίνεται νέα πλήρης δύναμη.

Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας

Η σύνθεση της Ευχαριστίας, όπως και των άλλων μυστηρίων, ανάγεται στην Καινή Διαθήκη και ακόμη και στην Καθολική Επιστολή του Ιακώβου (εδ. 14-15).

Οι τελετάρχες αυτού του φιλανθρωπικού μυστηρίου είναι οι πρεσβύτεροι της Εκκλησίας, οι οποίοι προσκαλούνται για τον σκοπό αυτό στο σπίτι του άρρωστου χριστιανού. Προσεύχονται θερμά κοντά στον ασθενή. Επικαλούνται τη χάρη του Αγίου Πνεύματος για να ευλογήσει το προσφερόμενο λάδι. Και στη συνέχεια χρίουν τον άρρωστο χριστιανό με το ευλογημένο πλέον λάδι. Η εφαρμογή του ευλογημένου ελαίου σώζει τον άρρωστο.

Η τέλεση του Μυστηρίου

Για την τέλεση του μυστηρίου, το ευαγγέλιο, μια μικρή εικόνα του Χριστού, ένα αναμμένο καντήλι και ένα δοχείο με αλεύρι τοποθετούνται σε ένα τραπέζι, δίπλα στο οποίο ανάβουν επτά κεριά.

Το καντήλι πρέπει να είναι καθαρό και στο εσωτερικό του τοποθετείται καθαρό λάδι, σημάδι της καθαρής και ολόψυχης προσφοράς στον Θεό.

Στο τέλος της ακολουθίας, γίνεται το χρίσμα με το άγιο λάδι. Το μέτωπο, το σαγόνι, τα δύο μάγουλα και τα χέρια χρίονται σταυρωτά στην παλάμη του χεριού και εξωτερικά.

Με αυτό το χρίσμα ζητάμε από τον Κύριο να θεραπεύσει το πνεύμα μας, τις σκέψεις μας και ολόκληρο τον εσωτερικό μας κόσμο.

Παρεξηγημένες εκδοχές του Μυστηρίου

Πρώτα απ’ όλα, μερικοί νομίζουν ότι με την επιείκεια της ευλογίας αναπληρώνουν την εξομολόγηση, την οποία δεν κάνουν για διάφορους λόγους. Η συγχωρητική ευλογία της ευλογίας δεν καταργεί την εξομολόγηση.

Μια άλλη παρεξήγηση συμβαίνει με το αλεύρι που χρησιμοποιείται για τη στήριξη των κεριών. Κάποιοι πιστοί δεν αρκούνται στο χρίσμα με αγιασμένο λάδι, αλλά ζητούν αλεύρι για διάφορες χρήσεις: να το βάλουν κάτω από το παιδί τους.

To top