Επιστήμονες ανακαλύπτουν φάρμακο σε μορφή γέλης που θεραπεύει τον καρκίνο του εγκεφάλου σε ποντίκια

Επαναστατική ανακάλυψη: Hopkins αναπτύσσουν ένα φάρμακο σε μορφή γέλης που θεράπευσε το 100% των ποντικιών με επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου, προσφέροντας ελπίδα για μελλοντική θεραπεία του γλοιοβλαστώματος.

Επιστήμονες ανακαλύπτουν φάρμακο σε μορφή γέλης που θεραπεύει τον καρκίνο του εγκεφάλου σε ποντίκια>

Περιεχόμενα

  1. Επιστήμονες ανακαλύπτουν φάρμακο που «νικά» τον καρκίνο του εγκεφάλου σε ποντίκια
  2. Το μέλλον της θεραπείας του καρκίνου του εγκεφάλου
  3. Εναυσματικός παράγοντας ανοσολογικής απόκρισης
  4. Ξεπερνώντας τα εμπόδια στην έρευνα για το γλοιοβλάστωμα
  5. Εντυπωσιακά αποτελέσματα και ελπίδα

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Johns Hopkins έκαναν μια επαναστατική ανακάλυψη στη μάχη κατά του καρκίνου του εγκεφάλου.

Ανέπτυξαν ένα φάρμακο σε μορφή γέλης που θεράπευσε το 100% των ποντικιών με επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου, προσφέροντας νέες ελπίδες στους ασθενείς με γλοιοβλάστωμα. Η γέλη στοχεύει τα μακροφάγα, έναν τύπο κυττάρων που μερικές φορές προστατεύει τα καρκινικά κύτταρα, επιτρέποντας στον όγκο να αναπτυχθεί επιθετικά.

Τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν με τη νέα γέλη είναι εντυπωσιακά και προσφέρουν ελπίδα για τη μελλοντική θεραπεία του γλοιοβλαστώματος.

Επιστήμονες ανακαλύπτουν φάρμακο που «νικά» τον καρκίνο του εγκεφάλου σε ποντίκια

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Johns Hopkins έκαναν μια πρωτοποριακή ανακάλυψη που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη μάχη κατά του καρκίνου.

Ανέπτυξαν ένα φάρμακο σε μορφή γέλης που κατάφερε να θεραπεύσει το 100% των ποντικιών με επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου. Το εντυπωσιακό αυτό αποτέλεσμα προσφέρει νέες ελπίδες στους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με γλοιοβλάστωμα, έναν από τους πιο θανατηφόρους και συνηθισμένους όγκους του εγκεφάλου στον άνθρωπο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PNAS.

Το μέλλον της θεραπείας του καρκίνου του εγκεφάλου

Παρά τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις, υπάρχει απόλυτη ανάγκη για νέες στρατηγικές θεραπείας, δήλωσε ο Honggang Cui, χημικός και βιομοριακός μηχανικός στο Johns Hopkins, επικεφαλής της έρευνας.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το τζελ θα είναι το μέλλον και θα συμπληρώσει τις τρέχουσες θεραπείες για τον καρκίνο του εγκεφάλου».

Η ομάδα του Cui συνδύασε ένα αντικαρκινικό φάρμακο και ένα αντίσωμα σε ένα διάλυμα για να φτιάξει μια γέλη, την οποία εφάρμοσε στα μικροσκοπικά αυλάκια που αφήνει μετά τη χειρουργική αφαίρεση ενός όγκου στον εγκέφαλο.

Η γέλη μπορεί να φτάσει σε περιοχές που δεν μπορούν να φτάσουν οι χειρουργοί και όπου τα σημερινά φάρμακα δυσκολεύονται να φτάσουν, για να σκοτώσει τα εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα και να καταστείλει την ανάπτυξη του όγκου. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται σήμερα στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Εναυσματικός παράγοντας ανοσολογικής απόκρισης

Η γέλη φαίνεται επίσης να πυροδοτεί μια ανοσολογική απόκριση που ο οργανισμός του ποντικιού δυσκολεύεται να ενεργοποιήσει μόνος του κατά την καταπολέμηση του γλοιοβλαστώματος.

Όταν οι ερευνητές προκάλεσαν εκ νέου σε επιζώντα ποντίκια έναν νέο όγκο γλοιοβλαστώματος, το ανοσοποιητικό τους σύστημα νίκησε τον καρκίνο από μόνο του, χωρίς πρόσθετη φαρμακευτική αγωγή. Η γέλη φαίνεται ότι όχι μόνο αποκρούει τον καρκίνο, αλλά βοηθά στην επανασύνδεση του ανοσοποιητικού συστήματος για να αποθαρρύνει την επανεμφάνιση του όγκου με ανοσολογική μνήμη, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη για αυτή την προσέγγιση, δήλωσαν οι ερευνητές. Η εφαρμογή της γέλης απευθείας στον εγκέφαλο χωρίς χειρουργική αφαίρεση του όγκου οδήγησε σε ποσοστό επιβίωσης 50%.

Ξεπερνώντας τα εμπόδια στην έρευνα για το γλοιοβλάστωμα

Το διάλυμα γέλης αποτελείται από νήματα νανομεγέθους με πακλιταξέλη, ένα φάρμακο εγκεκριμένο από τον FDA για τον καρκίνο του μαστού, του πνεύμονα και άλλους καρκίνους. Τα νημάτια παρέχουν ένα όχημα για την παροχή ενός αντισώματος που ονομάζεται aCD47.

Καλύπτοντας ομοιόμορφα την κοιλότητα του όγκου, η γέλη απελευθερώνει το φάρμακο σταθερά για αρκετές εβδομάδες και τα ενεργά συστατικά της παραμένουν κοντά στο σημείο της ένεσης. Χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο αντίσωμα, η ομάδα προσπαθεί να ξεπεράσει ένα από τα πιο δύσκολα εμπόδια στην έρευνα για το γλοιοβλάστωμα.

Η γέλη στοχεύει τα μακροφάγα, έναν τύπο κυττάρου που άλλοτε υποστηρίζει την ανοσία αλλά άλλοτε προστατεύει τα καρκινικά κύτταρα, επιτρέποντας στον όγκο να αναπτυχθεί επιθετικά.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα και ελπίδα

Τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν με το νέο τζελ είναι από τα πιο εντυπωσιακά που έχει δει η ομάδα του Johns Hopkins, δήλωσε η Betty Tyler, συν-συγγραφέας και αναπληρώτρια καθηγήτρια νευροχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Johns Hopkins.

Η νέα γέλη προσφέρει ελπίδες για τη μελλοντική θεραπεία του γλοιοβλαστώματος, επειδή ενσωματώνει αντικαρκινικά φάρμακα και αντισώματα, έναν συνδυασμό θεραπειών που, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι δύσκολο να χορηγηθεί ταυτόχρονα λόγω της μοριακής σύνθεσης των συστατικών. «Αυτή η υδρογέλη συνδυάζει τόσο τη χημειοθεραπεία όσο και την ανοσοθεραπεία ενδοκρανιακά», δήλωσε ο Tyler. «Η γέλη εμφυτεύεται τη στιγμή της εκτομής του όγκου, γεγονός που την κάνει να λειτουργεί πολύ καλά».

To top