Η απαγόρευση της Ρωσίας στο Gay Pride: Κατάσταση των δικαιωμάτων των LGBTQ+

Εξερευνήστε τη δεινή θέση των δικαιωμάτων των LGBTQ+ στη Ρωσία, όπου η υπερηφάνεια των ομοφυλοφίλων απαγορεύεται. Οι πολιτικές διακρίσεων έχουν οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού των ομοφυλόφιλων, με περιορισμένα δικαιώματα και κοινωνική αντίθεση.

Η απαγόρευση της Ρωσίας στο Gay Pride: Κατάσταση των δικαιωμάτων των LGBTQ+>

Περιεχόμενα

  1. Ρωσία: Pride και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ
  2. Ένα άκρως συντηρητικό έθνος
  3. Καμία αναγνώριση των σχέσεων ομόφυλων ζευγαριών
  4. Περιορισμένη παρουσία της κοινότητας LGBT
  5. Αμφιλεγόμενη νομοθεσία και ο αντίκτυπός της

Δείτε την κατάσταση των LGBTQ+ δικαιωμάτων στη Ρωσία, όπου η υπερηφάνεια των ομοφυλοφίλων και οι σχετικές δραστηριότητες απαγορεύονται. Με περιορισμένα δικαιώματα και εκτεταμένες διακρίσεις, το ποσοστό των ομοφυλόφιλων έχει μειωθεί δραματικά.

Η συντηρητική στάση της Ρωσίας, που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και την Ορθόδοξη Εκκλησία, απορρίπτει τους γάμους και τα σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Η δημόσια έκφραση των σχέσεων του ίδιου φύλου μπορεί να οδηγήσει σε σύλληψη βάσει νόμου που καταδικάζεται από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ελάτε μαζί μας για να διερευνήσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στη Ρωσία.

Ρωσία: Pride και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ

Στη Ρωσία, τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ατόμων είναι πολύ περιορισμένα, με σημαντικούς περιορισμούς στις ελευθερίες τους. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το ποσοστό των ομοφυλόφιλων στη Ρωσία μειώθηκε από 3,7% το 2003 σε μόλις 1,2% το 2014.

Πολλά ομοφυλόφιλα άτομα έχουν επιλέξει να εγκαταλείψουν τη χώρα και να αναζητήσουν καταφύγιο στο εξωτερικό λόγω των πολιτικών διακρίσεων που υιοθετεί η κυβέρνηση.

Ένα άκρως συντηρητικό έθνος

Η Ρωσία είναι γνωστή για τις ισχυρές συντηρητικές της αξίες, βαθιά ριζωμένες στις παραδοσιακές πεποιθήσεις.

Η πλειονότητα των Ρώσων έχει αρνητική στάση απέναντι στην ομοφυλοφιλία και υπάρχει ευρεία υποστήριξη για νόμους που εισάγουν διακρίσεις και στοχεύουν την κοινότητα ΛΟΑΤ.

Καμία αναγνώριση των σχέσεων ομόφυλων ζευγαριών

Οι γάμοι και τα σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου δεν αναγνωρίζονται στη Ρωσία. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, την οποία ακολουθεί περίπου το 87% του πληθυσμού, αντιτίθεται σθεναρά στην ιδέα του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος, ο ηγέτης της εκκλησίας, το χαρακτήρισε ως «επικίνδυνο σημάδι της Αποκάλυψης».

Το Ληξιαρχείο της Μόσχας δήλωσε ρητά ότι τα ζευγάρια του ίδιου φύλου δεν μπορούν να παντρευτούν στη Ρωσία, τονίζοντας ότι το σύνταγμα ορίζει τον γάμο αποκλειστικά μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Η κοινή γνώμη ευθυγραμμίζεται με αυτή την άποψη και η πλειοψηφία των Ρώσων αντιτίθεται στους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Περιορισμένη παρουσία της κοινότητας LGBT

Η κοινότητα ΛΟΑΤ συγκεντρώνεται κυρίως σε μεγάλες πόλεις όπως η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη. Τα νυχτερινά κέντρα και οι πολιτικές οργανώσεις, που κάποτε ήταν διαδεδομένες, έχουν γνωρίσει σημαντική μείωση.

Το ποσοστό κλεισίματος αυτών των καταστημάτων ανέρχεται σε περίπου 82-84%.

Αμφιλεγόμενη νομοθεσία και ο αντίκτυπός της

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εισήγαγε στη ρωσική Δούμα νόμο με στόχο την απαγόρευση της προώθησης μη παραδοσιακών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της ομοφυλοφιλίας, σε δημόσιους χώρους.

Η νομοθεσία αυτή, η οποία επικρίθηκε ευρέως από τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επιβάλλει αυστηρές ποινές, ακόμη και για ένα απλό ομοφυλοφιλικό φιλί σε δημόσιο χώρο, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε σύλληψη.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι ο νόμος αυτός αποτελεί οπισθοδρομικό βήμα για τη Ρωσία, παρομοιάζοντάς την με θεοκρατικό κράτος λόγω της επιρροής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία υποστήριξε την ψήφιση του νόμου.

Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι αυτές οι συντηρητικές μεταρρυθμίσεις είχαν ως στόχο να διαφοροποιήσουν τη Ρωσία από τη Δύση και να δημιουργήσουν τη δική της ξεχωριστή κοινωνία.

Ο νόμος πέρασε με ομόφωνη υποστήριξη από τη Δούμα, εκτός από μία αποχή.

Το 2015, δύο βουλευτές της κομμουνιστικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν έναν άλλο νόμο στην Κρατική Δούμα, επιδιώκοντας την ποινικοποίηση του δημόσιου coming out, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 15 ημερών. Επιπλέον, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες που εκφράζουν δημόσια τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, όπως με φιλιά, θα αντιμετώπιζαν βαριά πρόστιμα και φυλάκιση ενός μήνα. Ο νόμος είχε προγραμματιστεί για κοινοβουλευτική ψηφοφορία στις 19 Ιανουαρίου 2016.

To top