Η κατάργηση της μονογαμίας: Εξετάζοντας τον αντίκτυπό της στην κοινωνία

Οι επιστήμονες εξετάζουν την κατάργηση της μονογαμίας στις κοινωνίες: Πλησιάζει το τέλος του μονογαμικού μοντέλου; Η Louise Perry διερευνά τις δυνατότητες της πολυγαμίας και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Η κατάργηση της μονογαμίας: Εξετάζοντας τον αντίκτυπό της στην κοινωνία>

Περιεχόμενα

  1. Οι επιστήμονες εξετάζουν την κατάργηση της μονογαμίας στις κοινωνίες
  2. Η κληρονομιά από την Αρχαία Ρώμη
  3. Ο εγκέφαλός μας έχει κολλήσει στη Λίθινη Εποχή
  4. Έχει «πεθάνει» ο θεσμός του γάμου;
  5. Οι ευρωπαϊκές χώρες που ξεχωρίζουν στους γάμους και τα διαζύγια

Ο θεσμός του γάμου αντιμετωπίζει τις χειρότερες στιγμές του, με τους επιστήμονες να εξετάζουν αν η μονογαμία εξακολουθεί να είναι καλή για την κοινωνία.

Η Louise Perry, Βρετανίδα δημοσιογράφος και ακτιβίστρια κατά της σεξουαλικής βίας των ανδρών, διερευνά τις δυνατότητες της πολυγαμίας και την κληρονομιά της μονογαμίας. Ωστόσο, η Perry σημειώνει ότι η απόρριψη του μονογαμικού μοντέλου μπορεί να μην είναι η καλύτερη ιδέα.

Αυτό το άρθρο εξετάζει την ιστορία της μονογαμίας, την παρακμή των γάμων και τους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτήν, όπως ο μεταβαλλόμενος ρόλος της γυναίκας, οι οικονομικοί παράγοντες και η άνοδος των γάμων τρόπαιο.

Οι επιστήμονες εξετάζουν την κατάργηση της μονογαμίας στις κοινωνίες

Η μονογαμία εξακολουθεί να είναι καλή για την κοινωνία ή θα πρέπει να επιστρέψουμε στην πολυγαμία; Με τον θεσμό του γάμου να περνάει τις χειρότερες στιγμές του, οι επιστήμονες διερευνούν τις δυνατότητες.

Η Βρετανίδα δημοσιογράφος, αρθρογράφος και ακτιβίστρια κατά της σεξουαλικής βίας των ανδρών Louise Perry μοιράζεται την έρευνά της για την πολυγαμία και την ιστορία της.

Η κληρονομιά από την Αρχαία Ρώμη

Η μονογαμία ξεκίνησε στην Αρχαία Ρώμη και η σεξουαλική ηθική των Ρωμαίων ήταν πολύ διαφορετική από τη σημερινή. Σε πολλούς πολιτισμούς, το πιο συνηθισμένο μοντέλο ζευγαρώματος ήταν αυτό της πολυγαμίας, όπου ένα αρσενικό έχει πολλές θηλυκές συντρόφους.

Το υπόλοιπο 20% ακολουθεί το μονογαμικό μοντέλο, το οποίο είναι παράδοξο αν αναλογιστεί κανείς τις απαρχές της μονογαμίας στην αρχαία Ρώμη. Ωστόσο, το χριστιανικό ιδεώδες του μονογαμικού γάμου έχει διαιωνιστεί και παραμένει κυρίαρχη δύναμη σε πολλούς πολιτισμούς σήμερα.

Ο εγκέφαλός μας έχει κολλήσει στη Λίθινη Εποχή

Ο εγκέφαλός μας δεν είναι προσαρμοσμένος στον σύγχρονο κόσμο, γεγονός που θέτει ένα όριο στην ικανότητά μας να σχεδιάζουμε την ουτοπία με βιαστικό τρόπο.

Οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να πειραματιστούν με κάθε είδους μοτίβο ζευγαρώματος, αλλά το μονογαμικό σύστημα είναι προτιμότερο για τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ευρωστία που επιφέρει στις κοινωνίες, ιδίως για τις γυναίκες και τα παιδιά. Οι εξελικτικοί βιολόγοι έχουν ονομάσει το φαινόμενο της κακοποίησης των παιδιών σε σπίτια με πολλές συζύγους «φαινόμενο Σταχτοπούτας».

Έχει «πεθάνει» ο θεσμός του γάμου;

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται σαφής μείωση των γάμων μεταξύ των Ευρωπαίων, με τον γάμο να διαφοροποιείται και να αποκτά περισσότερους τύπους από τον «παραδοσιακό».

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν πλέον το 40% του μοναδικού ή κύριου συντηρητή στα νοικοκυριά, καθιστώντας τον γάμο από αγάπη πιο εφικτό. Η ηλικία του πρώτου γάμου έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά και λιγότεροι άνθρωποι βλέπουν τον γάμο ως κάτι που θα τους κάνει ολοκληρωμένους ανθρώπους ή θα τους εξασφαλίσει μια καλή ζωή.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πέντε λόγοι για να παντρευτεί κανείς: Ο Θεός, τα χρήματα, η αγάπη/συντροφικότητα, η εγκυμοσύνη και το κύρος (γάμος τρόπαιο).

Η κατάργηση της μονογαμίας: Εξετάζοντας τον αντίκτυπό της στην κοινωνία

Οι ευρωπαϊκές χώρες που ξεχωρίζουν στους γάμους και τα διαζύγια

Τα στοιχεία της Eurostat για το 2021 δείχνουν ότι η Ουγγαρία έχει τους περισσότερους γάμους (7,4 ανά 1000 άτομα), ενώ η Σλοβενία και η Πορτογαλία έχουν τους λιγότερους (2,8 ανά 1000 άτομα). Η Λιθουανία έχει τα περισσότερα διαζύγια (2,8 ανά 1000 άτομα).

Η κατάργηση της μονογαμίας: Εξετάζοντας τον αντίκτυπό της στην κοινωνία

Επτά χώρες/μέλη της ΕΕ έχουν περισσότερες γεννήσεις παιδιών εκτός γάμου απ’ ό,τι εντός γάμου. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται εκτός γάμου έχει αυξηθεί σημαντικά από το 1964.

To top