Προώθηση ίσων ευκαιριών στις σπουδές και την επιχειρηματικότητα: Υπουργός της Ισπανίας προτείνει επίδομα 20.000 ευρώ για τους 18χρονους

Υπουργός της Ισπανίας προτείνει επίδομα 20.000 ευρώ για τους 18χρονους για την προώθηση ίσων ευκαιριών στις σπουδές και την επιχειρηματικότητα, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με τη χρηματοδότηση και την πρακτικότητα.

Προώθηση ίσων ευκαιριών στις σπουδές και την επιχειρηματικότητα: Υπουργός της Ισπανίας προτείνει επίδομα 20.000 ευρώ για τους 18χρονους>

Περιεχόμενα

  1. Ισπανία: Υπουργός προτείνει 20.000 ευρώ για κάθε 18χρονο
  2. Δημιουργία ίσων ευκαιριών για τους νέους Ισπανούς
  3. Οικονομική βιωσιμότητα της πρότασης
  4. Ένα μέτρο αναδιανομής για ένα καλύτερο μέλλον
  5. Αντιπαράθεση και λανθασμένες προτεραιότητες

Η υπουργός Εργασίας της Ισπανίας προτείνει μια «καθολική κληρονομιά» 20.000 ευρώ για κάθε 18χρονο, με στόχο την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων και την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους τους νέους Ισπανούς.

Το σχέδιο, το οποίο ανακοίνωσε η Γιολάντα Ντίαζ ενόψει των εκλογών, θα χρηματοδοτηθεί μέσω της φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων και θα ωφελήσει φοιτητές και επίδοξους επιχειρηματίες από 18 έως 23 ετών. Αν και αντιμετωπίζει επικρίσεις, η πρόταση στοχεύει στην ενδυνάμωση των νέων ατόμων ανεξάρτητα από το οικογενειακό τους περιβάλλον και το επώνυμό τους.

Ισπανία: Υπουργός προτείνει 20.000 ευρώ για κάθε 18χρονο

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές ανισότητες, η υπουργός Εργασίας της Ισπανίας, Yolanda Diaz, κατέθεσε πρόταση για μια «καθολική κληρονομιά» που θα χορηγεί 20.000 ευρώ σε όλους τους νέους που διαμένουν στη χώρα με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους. Το σχέδιο αποσκοπεί στην εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους, ανεξάρτητα από το οικονομικό ή οικογενειακό τους υπόβαθρο.

Δημιουργία ίσων ευκαιριών για τους νέους Ισπανούς

Η πρόταση, που ανακοινώθηκε από την Diaz και το πολιτικό της κόμμα, Sumar, ενόψει των επερχόμενων εκλογών της 23ης Ιουλίου, εκτιμάται ότι θα κοστίσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα κεφάλαια για την πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να προκύψουν από την αύξηση της φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, οι νέοι ηλικίας 18 έως 23 ετών θα λαμβάνουν ένα επίδομα 20.000 ευρώ, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για εκπαιδευτικές δραστηριότητες ή για να ξεκινήσουν τα επιχειρηματικά τους εγχειρήματα, όπως αναφέρει ο Guardian.

Ο Diaz τόνισε τη σημασία της ενδυνάμωσης των νέων ατόμων να επιδιώξουν τις φιλοδοξίες τους και να ιδρύσουν επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από την οικογένεια ή το επώνυμό τους.

Οικονομική βιωσιμότητα της πρότασης

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας, Nadia Calvino, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τη σκοπιμότητα της πρότασης της υπουργού Εργασίας Yolanda Diaz και τη χρηματοδότησή της.

Η Calvino διερωτήθηκε πώς θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί αποτελεσματικά η «καθολική κληρονομιά».

Το προτεινόμενο σύστημα αποσκοπεί στην επέκταση των ίσων οικονομικών ευκαιριών σε όλους τους νέους Ισπανούς, ανεξάρτητα από την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση.

Η χρηματοδότηση για το πρόγραμμα αυτό θα προέλθει κυρίως από τη φορολόγηση ατόμων που κερδίζουν πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Sumar, το κόστος της εφαρμογής του μέτρου αυτού θα ανέλθει περίπου στο 0,8% του ισπανικού ΑΕΠ.

Ένα μέτρο αναδιανομής για ένα καλύτερο μέλλον

Η υπουργός Diaz, η οποία προέρχεται από οικογένεια της εργατικής τάξης με αριστερές αξίες, αποκάλυψε ότι το όνειρό της να γίνει επιθεωρήτρια εργασίας ματαιώθηκε λόγω οικονομικών περιορισμών.

«Δεν θα μπορούσα ποτέ να ακολουθήσω καριέρα επιθεωρητή εργασίας λόγω των ταπεινών μέσων της οικογένειάς μου. Αυτό το αναδιανεμητικό μέτρο θα προσφέρει στους νέους του έθνους μας ένα μέλλον, ανεξάρτητα από το επώνυμό τους», εξέφρασε.

Παρά τις προθέσεις που κρύβονται πίσω από την πρόταση του Ντίαζ, η πρόταση αντιμετώπισε αντιδράσεις, με την υπουργό Οικονομίας Νάντια Καλβίνο να αμφισβητεί την πρακτικότητά της.

Η Calvino υπογράμμισε την ανάγκη για περιορισμούς ή εισοδηματικά όρια, ώστε να διασφαλιστεί η υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική και η βιώσιμη χρηματοδότηση.

«Όσοι υποστηρίζουν επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις χωρίς περιορισμούς ή στόχους θα πρέπει να διευκρινίσουν πώς σκοπεύουν να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα αυτά, καθώς οι υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές είναι ζωτικής σημασίας τα επόμενα χρόνια», δήλωσε η Calvino.

Αντιπαράθεση και λανθασμένες προτεραιότητες

Ένας εκπρόσωπος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος επέκρινε τον Sumar, κατηγορώντας τον για λανθασμένες προτεραιότητες.

Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε τα πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ισπανία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού κινδύνου κοινωνικού αποκλεισμού του 27% του πληθυσμού, των αυξημένων ποσοστών ανεργίας σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες και των αγώνων των αυτοαπασχολούμενων.

To top