Τομή στη θεραπεία της ανευρυσματικής δυσπλασίας: Η πρώτη στο είδος της εγχείρηση εγκεφάλου σε αγέννητο μωρό σώζει τη ζωή από βέβαιο θάνατο

Οι γιατροί στη Βοστώνη πραγματοποίησαν μια πρωτοποριακή επέμβαση στον εγκέφαλο ενός αγέννητου μωρού, σώζοντάς το από βέβαιο θάνατο. Η επέμβαση, στην οποία συμμετείχε δεκαμελής ομάδα από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, σηματοδοτεί μια αλλαγή παραδείγματος στην αντιμετώπιση της ανευρυσματικής δυσπλασίας, μιας θανατηφόρας γενετικής διαταραχής που επηρεάζει ένα στα 60.

Τομή στη θεραπεία της ανευρυσματικής δυσπλασίας: Η πρώτη στο είδος της εγχείρηση εγκεφάλου σε αγέννητο μωρό σώζει τη ζωή από βέβαιο θάνατο>

Περιεχόμενα

  1. Μια επανάσταση στην ιατρική επιστήμη: Χειρουργική επέμβαση εγκεφάλου σε αγέννητο μωρό
  2. Σώζοντας το μωρό από μοιραία γενετική διαταραχή
  3. Η πρώτη κλινική δοκιμή
  4. Μια ελπίδα για τα παιδιά με δυσπλασία
  5. Μια επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση και ένα υγιές μωρό

Γιατροί στις ΗΠΑ έγραψαν ιατρική ιστορία, καθώς πραγματοποίησαν εγχείρηση εγκεφάλου σε αγέννητο μωρό, σώζοντάς το από βέβαιο θάνατο λόγω θανατηφόρου γενετικής διαταραχής.

Η πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε από δεκαμελή ομάδα από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Το μωρό είχε διαγνωστεί με δυσπλασία των φλεβών Galena, μια σπάνια πάθηση που προσβάλλει ένα στα 60.000 μωρά και προκαλεί επικίνδυνα υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η επέμβαση περιελάμβανε μια τομή στη μήτρα της μητέρας και στο κρανίο του μωρού για την αποκατάσταση της δυσπλασίας και την πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας. Η επιτυχής χειρουργική επέμβαση καταγράφηκε σε μελέτη περίπτωσης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Μια επανάσταση στην ιατρική επιστήμη: Χειρουργική επέμβαση εγκεφάλου σε αγέννητο μωρό

Γιατροί από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης έγραψαν ιατρική ιστορία, πραγματοποιώντας την πρώτη χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο σε αγέννητο μωρό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η χειρουργική ομάδα χειρούργησε τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο ενός μωρού που διαγνώστηκε με δυσπλασία των φλεβών Galena, μια θανατηφόρα γενετική διαταραχή που επηρεάζει ένα στα 60.000 μωρά. Η πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση περιελάμβανε μια σχολαστική τομή στη μήτρα, στο κρανίο του μωρού και στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο, σώζοντας τη ζωή του αγέννητου μωρού από βέβαιο θάνατο.

Σώζοντας το μωρό από μοιραία γενετική διαταραχή

Η δεκαμελής ιατρική ομάδα πραγματοποίησε τη χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο για να επιδιορθώσει τη δυσπλασία πριν από τη γέννηση και να αποτρέψει την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας, αντί να προσπαθήσει να την αναστρέψει μετά τη γέννηση.

Η χειρουργική προσέγγιση έχει τη δυνατότητα να σηματοδοτήσει μια αλλαγή παραδείγματος στη διαχείριση της δυσπλασίας της φλέβας Galena. Το μωρό διαγνώστηκε με την πάθηση στις 30 εβδομάδες, η οποία εμφανίζεται όταν οι αρτηρίες του εγκεφάλου διοχετεύουν το αίμα απευθείας στις φλέβες αντί για τα τριχοειδή αγγεία, οδηγώντας σε επικίνδυνα υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η πρώτη κλινική δοκιμή

Η χειρουργική επέμβαση έγινε με μια τομή στην κοιλιά της εγκύου και με τη χρήση υπερήχων για τον εντοπισμό της αρτηρίας και την καθοδήγηση της χειρουργικής επέμβασης.

Η επιτυχής χειρουργική επέμβαση τεκμηριώθηκε σε μελέτη περίπτωσης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, δείχνοντας ότι η προσέγγιση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μακροχρόνιας εγκεφαλικής βλάβης, αναπηρίας ή θανάτου μεταξύ αυτών των βρεφών.

Οι γιατροί έχουν λάβει έγκριση από τον FDA για το έργο τους και συνεργάζονται με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για τη διεξαγωγή δοκιμών σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα αυτής της χειρουργικής επέμβασης, ελπίζοντας να επεκτείνουν τη χρήση της.

Μια ελπίδα για τα παιδιά με δυσπλασία

Η τρέχουσα θεραπεία για την ανευρυσματική δυσπλασία περιλαμβάνει εμβολισμό του εγκεφάλου, όπου το λίπος χρησιμοποιείται για να περιορίσει τη ροή του αίματος και να δράσει όπως τα τριχοειδή αγγεία.

Οι χειρουργοί πιστεύουν ότι μπορούν να δράσουν ακόμη και πριν από τη γέννηση του παιδιού για να αποτρέψουν τις επιπλοκές όσο το μωρό είναι ακόμη ζωντανό. Αυτή η χειρουργική επέμβαση είναι η πρώτη μιας κλινικής δοκιμής που διεξάγεται για να αξιολογηθεί κατά πόσον η διαδικασία αποτελεί κατάλληλη θεραπεία για την πάθηση.

Σύμφωνα με μια γαλλική μελέτη του 2019, το 36% των παιδιών με την πάθηση είχε πεθάνει μέχρι την ηλικία των 11 ετών. Η επιτυχής χειρουργική επέμβαση έχει δείξει ένα σαφές μοτίβο βελτίωσης τόσο των νευρολογικών όσο και των καρδιαγγειακών αποτελεσμάτων.

Μια επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση και ένα υγιές μωρό

Η γυναίκα γέννησε ένα υγιές παιδί δύο ημέρες μετά την επιτυχή χειρουργική επέμβαση, το οποίο γεννήθηκε χωρίς γενετικές ανωμαλίες.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι γιατροί προκάλεσαν τοκετό στη γυναίκα δύο ημέρες αργότερα, επειδή οι χειρουργικές επεμβάσεις προκάλεσαν ρήξη του ιστού που περιβάλλει το μωρό στη μήτρα και συγκρατεί τα υγρά, κάτι που συνήθως αναφέρεται ως «σπάσιμο των νερών». Τρεις εβδομάδες μετά τη γέννηση, το παιδί δεν χρειάστηκε καρδιαγγειακή βοήθεια και οι μαγνητικές τομογραφίες δεν διαπίστωσαν σημάδια ανώμαλης ροής αίματος στον εγκέφαλο.

Στις έξι εβδομάδες, το βρέφος εξελισσόταν αξιοσημείωτα καλά, δεν λάμβανε φαρμακευτική αγωγή, έτρωγε κανονικά, έπαιρνε βάρος και είχε επιστρέψει στο σπίτι.

To top