Τραγική πραγματικότητα: Νεκροί μετανάστες στα δίχτυα των ψαράδων – Οι «χρυσοί» διακινητές της Τυνησίας

Δείτε τη σοκαριστική πραγματικότητα των νεκρών μεταναστών που πιάνονται στα δίχτυα των ψαράδων στην Τυνησία. Εξερευνήστε τις σπαρακτικές μαρτυρίες ψαράδων όπως ο Osama Al-Dabibi, οι οποίοι αντί για ψάρια βρίσκουν να ανασύρουν άψυχα σώματα.

Τραγική πραγματικότητα: Νεκροί μετανάστες στα δίχτυα των ψαράδων – Οι «χρυσοί» διακινητές της Τυνησίας>

Περιεχόμενα

  1. Νεκροί μετανάστες στα δίχτυα των ψαράδων: Η τραγική πραγματικότητα της εμπορίας ανθρώπων
  2. Οι δραστηριότητες των διακινητών στο λιμάνι του Σφαξ
  3. Τυνησία: Μια νέα πύλη για απελπισμένους μετανάστες

Οι ψαράδες στην Τυνησία αντιμετωπίζουν μια στοιχειωμένη πραγματικότητα καθώς νεκροί μετανάστες πιάνονται στα δίχτυα τους.

Ακούστε τις οδυνηρές εμπειρίες ψαράδων όπως ο Osama Al-Dabibi, οι οποίοι βλέπουν τώρα τη «χρυσή» δουλειά τους να μετατρέπεται σε ζοφερή πρόκληση. Με έναν αυξανόμενο αριθμό άψυχων σωμάτων που ανασύρονται αντί για ψάρια, αποκαλύπτεται ο καταστροφικός φόρος τόσο για τους ψαράδες όσο και για τους μετανάστες.

Δείτε την απελπισμένη μοίρα των προσφύγων από το Νότιο Σουδάν, που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη, και τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία που περιβάλλουν την πιο θανατηφόρα μεταναστευτική διαδρομή στον κόσμο.

Νεκροί μετανάστες στα δίχτυα των ψαράδων: Η τραγική πραγματικότητα της εμπορίας ανθρώπων

Σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη, ένας Τυνήσιος ψαράς ονόματι Osama Al-Dabibi, ηλικίας 30 ετών, αφηγείται τις ανησυχητικές εμπειρίες του από την εύρεση νεκρών μεταναστών που πιάστηκαν στα δίχτυα του κατά μήκος της ανατολικής ακτής της χώρας.

Αντί για τα αναμενόμενα ψάρια, συχνά ανακαλύπτει άψυχα σώματα, κάτι που του έχει γίνει ανησυχητικά οικείο. Ο Al-Dabibi λέει στο BBC: «Την πρώτη φορά φοβήθηκα, σιγά σιγά το συνήθισα. Μετά από λίγο καιρό το να βάζεις δίχτυα με ένα πτώμα είναι σαν να φέρνεις ψάρια».

Η Ushama Dabebi, επίσης 30 ετών, μοιράζεται μια παρόμοια ιστορία. Μέσα σε μόλις τρεις ημέρες ανέσυρε από τη θάλασσα τα πτώματα 15 νεκρών μεταναστών. Ένα περιστατικό τον στοιχειώνει ιδιαίτερα: «Μια φορά ανέσυρα ένα μωρό.

Πώς μπορεί ένα μωρό να είναι υπεύθυνο για όλα; Έκλαιγα. Οι ενήλικες είναι διαφορετικοί, έχουν ζήσει. Αλλά ένα μωρό… δεν πρόλαβε να δει τίποτα», εκφράζει ο Ουσάμα.

Έχοντας ψαρέψει στα ανοικτά της Σφαξ από την ηλικία των δέκα ετών, ο Al-Dabibi θυμάται την αφθονία των σκαφών και των ψαράδων στην περιοχή.

Ωστόσο, οι περισσότεροι ψαράδες έχουν πλέον πουλήσει τα σκάφη τους σε υπέρογκες τιμές σε λαθρέμπορους που ασχολούνται με τη μεταφορά μεταναστών.

Παρόλο που οι προσοδοφόρες προσφορές μπήκαν στον πειρασμό, ο Al-Dabibi αντιστάθηκε, φοβούμενος τις ενοχές που θα έφερε αν χρησιμοποιούσαν τη βάρκα του και κάποιος πνιγόταν: «Αρνήθηκα γιατί αν χρησιμοποιούσαν τη βάρκα μου και κάποιος πνιγόταν, δεν θα συγχωρούσα ποτέ τον εαυτό μου».

Οι δραστηριότητες των διακινητών στο λιμάνι του Σφαξ

Σε μικρή απόσταση από τους ψαρότοπους του Al-Dabibi, μια ομάδα προσφύγων από το Νότιο Σουδάν βρίσκεται σε δεινή θέση λόγω του πολέμου, των κλιματικών κρίσεων και της επισιτιστικής ανασφάλειας.

Τα άτομα αυτά, που λαχταρούν όλοι να φτάσουν στη Βρετανία, αφηγούνται την αποτυχημένη προσπάθειά τους να ταξιδέψουν στην Ιταλία. Αποδίδουν την ακύρωσή τους στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και στον υπερπληθυσμό του σκάφους των διακινητών. Αναπολώντας τη στιγμή, ένας πρόσφυγας μοιράζεται: «Ήταν πάρα πολλοί και το σκάφος ήταν μικρό.

Παρ’ όλα αυτά, νομίζαμε ότι θα μπορούσαμε να μπούμε, αλλά μόλις άνοιξε η βάρκα, φυσούσε πολύ».

Η Εθνική Φρουρά της Τυνησίας αναφέρει ότι μόνο κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του τρέχοντος έτους, περίπου 13.000 μετανάστες προσπάθησαν να αναχωρήσουν από το Σφαξ με διάφορες βάρκες, αλλά αναγκάστηκαν να επιστρέψουν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εκτιμά ότι περίπου 24.000 μετανάστες ξεκίνησαν επικίνδυνα ταξίδια από τις ακτές της Τυνησίας προς την Ιταλία.

Προειδοποίηση:

Τυνησία: Μια νέα πύλη για απελπισμένους μετανάστες

Ιστορικά, η πλειονότητα των μεταναστών προσπαθούσε να φύγει από τις λιβυκές ακτές.

Ωστόσο, η ανεξέλεγκτη δράση συμμοριών, οι απαγωγές και η βία στη Λιβύη έχουν ωθήσει πολλούς μετανάστες να αναζητήσουν εναλλακτικές διαδρομές μέσω Τυνησίας στην προσπάθειά τους να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη.

Καθώς πλησιάζει κανείς στο λιμάνι του Σφαξ, το θέαμα των πολυάριθμων εγκαταλελειμμένων σκαφών και μικρών σκαφών που σκουριάζουν στα ρηχά αποτελεί μια ζοφερή υπενθύμιση της πιο θανατηφόρας μεταναστευτικής διαδρομής στον κόσμο.

Στα περίχωρα της Σφαξ, ένα νεκροταφείο στέκεται, μαρτυρώντας τις αμέτρητες ζωές που χάθηκαν στη θάλασσα. Με τον υπάρχοντα χώρο ταφής να είναι ήδη γεμάτος, οι αρχές αναγκάστηκαν να ανοίξουν ένα νέο νεκροταφείο αποκλειστικά για την ταφή των μεταναστών.

Μεταξύ του 2014 και του τρέχοντος έτους, υπολογίζεται ότι 27.000 ζωές έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους στη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς απελπισμένα άτομα προσπαθούσαν να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης.

To top