Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας των τραπεζών, κίνδυνος χρεοκοπίας των νοικοκυριών»

Ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, συζητά για τον κίνδυνο χρεοκοπίας των νοικοκυριών στην Ελλάδα και τη σημασία του πολιτικού λόγου και του ανοιχτού διαλόγου. Ζητά μια κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας με βάση ένα συμφωνημένο πρόγραμμα και προκαλεί τον Μητσοτάκη σε έναν ανοιχτό, ουσιαστικό διάλογο.

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας των τραπεζών, κίνδυνος χρεοκοπίας των νοικοκυριών»>

Περιεχόμενα

  1. Τσίπρας: «Δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας των τραπεζών, υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας των νοικοκυριών»
  2. Η εμπειρία μετράει
  3. Η συζήτηση είναι σημαντική
  4. Κανένας αποκλεισμός εκ των προτέρων
  5. Συμπέρασμα

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, τόνισε ότι ο πραγματικός κίνδυνος στην Ελλάδα δεν είναι η χρεοκοπία των τραπεζών, αλλά η χρεοκοπία των νοικοκυριών.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε επίσης για τη σημασία του πολιτικού λόγου και του ανοιχτού διαλόγου, ζητώντας μια κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας με βάση ένα συμφωνημένο πρόγραμμα. Προκάλεσε επίσης τον κ. Μητσοτάκη σε έναν ανοιχτό, ουσιαστικό διάλογο και αναρωτήθηκε πώς ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει ευρωπαϊκό προφίλ, δαιμονοποιεί τις κυβερνήσεις συνασπισμού που λαμβάνουν χώρα σε όλη την Ευρώπη.

Τσίπρας: «Δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας των τραπεζών, υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας των νοικοκυριών»

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Alpha, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι ο κίνδυνος στην Ελλάδα δεν έγκειται στη χρεοκοπία των τραπεζών, αλλά στη χρεοκοπία των νοικοκυριών.

Όταν ρωτήθηκε γιατί επιμένει να κάνει debate μεταξύ του ιδίου και του Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «το δίλημμα της κάλπης «Τσίπρας ή Μητσοτάκης» το έθεσε ο Μητσοτάκης και όταν θέτεις αυτό το δίλημμα, πρέπει να είσαι ανοιχτός να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τον άνθρωπο που θεωρείς βασικό σου αντίπαλο».

Η εμπειρία μετράει

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και ξέρει και μπορεί», εξηγώντας ότι η εμπειρία είναι πολύτιμη για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Δήλωσε ότι ενώ το να είσαι άφθαρτος και διαφορετικός είναι σημαντικό, δεν αρκεί για να κυβερνάς τη χώρα με επιτυχία. Ο λαός θέλει αλλαγή και σιγουριά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και να ρυθμίσει το χρέος, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε να εκπληρώσει τις προσδοκίες.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι έχει εμπειρία διακυβέρνησης της χώρας στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας της και ότι η μεσαία τάξη, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν στοχοποιηθεί και έχουν μείνει δυσαρεστημένοι.

Πιστεύει ότι ο πολιτικός διάλογος είναι απαραίτητος και έχει προτείνει στο παρελθόν ένα debate μεταξύ του ιδίου και του Μητσοτάκη.

Η συζήτηση είναι σημαντική

Ο κ. Τσίπρας τόνισε τη σημασία ενός ουσιαστικού και ανοιχτού διαλόγου και όχι μιας στημένης αντιπαράθεσης, λέγοντας ότι «ο κόσμος δεν καταλαβαίνει πολλά πράγματα» όταν όλα είναι «σούπα».

Επισήμανε ότι ο Μακρόν και η Λεπέν είχαν ανοιχτό διάλογο και ότι ο Μητσοτάκης αρνήθηκε ένα ντιμπέιτ το 2019 και τώρα. Ο κ. Τσίπρας ρώτησε γιατί ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει ευρωπαϊκό προφίλ, δαιμονοποιεί τις κυβερνήσεις συνεργασίας που γίνονται σε όλη την Ευρώπη.

Κανένας αποκλεισμός εκ των προτέρων

Όσον αφορά τις θέσεις του ΜέΡΑ25 και του Γ. Βαρουφάκη και τις πιθανές επιπτώσεις τους στη συνεργασία, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το πρόγραμμά τους ή τι ακριβώς έχει πει ο Γ. Βαρουφάκης.

Τόνισε ότι «οι κυβερνήσεις συνεργασίας γίνονται σε προγραμματική βάση που έχει συμφωνηθεί». Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης μακράς πνοής, ευρείας συνεργασίας και ισχυρής απήχησης στην κοινωνία, στη βάση ενός συμφωνημένου προγράμματος.

Είπε ότι δεν θέλει να αποκλείσει κανέναν εκ των προτέρων και ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να στηρίξει κανείς μια κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι πρόσφατα είχε συνάντηση με τον καγκελάριο Σουλτς για να συζητήσουν την προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης στην Ελλάδα και αν ο Σουλτς πίστευε ότι στόχος τους ήταν να υιοθετήσουν τέτοιες προτάσεις, δεν θα δεχόταν τη συνάντηση.

Συμπέρασμα

Ο Τσίπρας πιστεύει ακράδαντα ότι ο κίνδυνος στην Ελλάδα δεν είναι η χρεοκοπία των τραπεζών, αλλά η χρεοκοπία των νοικοκυριών.

Υπογράμμισε τη σημασία του πολιτικού λόγου και του ανοιχτού διαλόγου και τόνισε την ανάγκη για εμπειρία στη διακυβέρνηση της χώρας. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε μια κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας με βάση ένα συμφωνημένο πρόγραμμα και δήλωσε ότι δεν θέλει να αποκλείσει κανέναν εκ των προτέρων.

To top