Αποκαλύφθηκε η αιτία θανάτου: Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πέθανε στα 86 του χρόνια

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πέθανε στα 86 του χρόνια: Αποκαλύφθηκε η αιτία θανάτου του αμφιλεγόμενου Ιταλού πολιτικού και επιχειρηματία.

Αποκαλύφθηκε η αιτία θανάτου: Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πέθανε στα 86 του χρόνια>

Περιεχόμενα

  1. Θλίψη: Silvio Berlusconi πεθαίνει, αυτή είναι η αιτία θανάτου
  2. Πολιτική και άνοδος στην εξουσία
  3. Σκάνδαλα, διαφθορά, υποψίες

Θλίψη: Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σημαίνων Ιταλός πολιτικός και επιχειρηματίας, απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπερλουσκόνι πέθανε στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε στο Μιλάνο, μετά από μάχη με σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας. Με μια αδίστακτη και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, ο Μπερλουσκόνι κυριάρχησε στο ιταλικό επιχειρηματικό και πολιτικό τοπίο για πάνω από τέσσερις δεκαετίες.

Από την ίδρυση του πρώτου μεγάλου ιδιωτικού καναλιού της Ιταλίας μέχρι την απόκτηση της AC Milan και το εγχείρημα της πολιτικής, άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στην ιστορία του έθνους. Παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε σκάνδαλα και κατηγορίες για διαφθορά, η πολιτική καριέρα του Μπερλουσκόνι διαμόρφωσε το πολιτικό τοπίο της Ιταλίας για τριάντα χρόνια.

Θλίψη: Silvio Berlusconi πεθαίνει, αυτή είναι η αιτία θανάτου

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πέθανε στο νοσοκομείο San Raffaele του Μιλάνου, όπου είχε εισαχθεί για εξετάσεις πριν από λίγες ημέρες.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και ήταν γνωστό ότι έπασχε από λευχαιμία.

Αδίστακτος, αμφιλεγόμενος, σκανδαλώδης και βαθιά συντηρητικός, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν μια ισχυρή προσωπικότητα στην ιταλική επιχειρηματική και πολιτική σκηνή για περισσότερα από σαράντα χρόνια.

Γεννημένος στο Μιλάνο στις 29 Σεπτεμβρίου 1936, ο λεγόμενος «Καβαλιέρε» σπούδασε νομικά και τη δεκαετία του 1960 άρχισε να εργάζεται στον κατασκευαστικό τομέα.

Μέσα σε λίγα χρόνια έγινε επιτυχημένος επιχειρηματίας στον τομέα και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 εισήλθε στον κόσμο της τηλεόρασης, ιδρύοντας το πρώτο μεγάλο ιταλικό ιδιωτικό κανάλι (Canale 5).

Μέσα σε λίγα χρόνια ο Μπερλουσκόνι έγινε πραγματικός μεγιστάνας της τηλεόρασης και των μέσων ενημέρωσης γενικότερα, αποκτώντας σημαντική δύναμη, προβολή και επιρροή, ενώ επέκτεινε τις δραστηριότητές του και σε άλλους τομείς.

Πολιτική και άνοδος στην εξουσία

Δικαιολογεί την απόφασή του αυτή δηλώνοντας ότι «υπάρχει ορατός κίνδυνος κατάκτησης της εξουσίας από την Αριστερά και τους κομμουνιστές».

Πολλοί αναλυτές, ωστόσο, θεωρούν ότι η ευρύτερη ιταλική πραγματικότητα έπαιξε σημαντικό ρόλο, με τη δικαστική έρευνα «Καθαρά Χέρια», η οποία, εκείνη την εποχή, επικεντρώθηκε στις σχέσεις μεταξύ του επιχειρηματικού και του πολιτικού συστήματος της χώρας, αποκαλύπτοντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διαφθοράς.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ορκίστηκε πρωθυπουργός τέσσερις φορές, αφού κέρδισε, με την κεντροδεξιά συμμαχία, τις βουλευτικές εκλογές του 1994, του 2001 (μετά από τέσσερις παραιτήθηκε και έλαβε νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης) και του 2008.

Κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, ο κύριος αντίπαλός του ήταν ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

Τη δεκαετία του 1990 και την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας, η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της ιταλικής κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς – και του ίδιου του Μπερλουσκόνι – ήταν έντονη.

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγορούσαν, ιδίως, για «σύγκρουση συμφερόντων» λόγω των πολιτικών και επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων. Στη συνέχεια, οι τόνοι άρχισαν σταδιακά να πέφτουν και -εκτός από μια σειρά ουσιαστικών διαφωνιών- πολλοί αντίπαλοι θεωρούσαν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι έναν από τους κύριους πρωταγωνιστές της ιταλικής πολιτικής ζωής τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Σκάνδαλα, διαφθορά, υποψίες

Ο «mister tibi» εξέτισε «εναλλακτική ποινή» δέκα μηνών, εργαζόμενος στις υπηρεσίες του δήμου του Μιλάνου, οι οποίες στηρίζουν τις ασθενέστερες κατηγορίες πολιτών.

Οι δίκες των λεγόμενων.

To top