Αθήνα το 1842: Δείτε την παλαιότερη φωτογραφία της Ακρόπολης

Δείτε την παλαιότερη φωτογραφία της Ακρόπολης που τραβήχτηκε πριν από 181 χρόνια από τον ζωγράφο Josepf-Filibert Girault de Prangey και γίνετε μάρτυρες της Αθήνας του 1842.

Αθήνα το 1842: Δείτε την παλαιότερη φωτογραφία της Ακρόπολης>

Περιεχόμενα

  1. Τραβηγμένη πριν από 181 χρόνια: Η παλαιότερη φωτογραφία της Ακρόπολης
  2. Ο φωτογράφος και η τοποθεσία της φωτογραφίας
  3. Η Αθήνα και η Ακρόπολη το 1842
  4. Η άφιξη των Cleanthi και Schubert

Δείτε την παλαιότερη φωτογραφία της Ακρόπολης, που τραβήχτηκε πριν από 181 χρόνια από τον ζωγράφο Josepf-Filibert Girault de Prangey. Δείτε πώς ήταν η Αθήνα και η Ακρόπολη μετά την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους το 1842.

Τραβηγμένη πριν από 181 χρόνια: Η παλαιότερη φωτογραφία της Ακρόπολης

Η Ακρόπολη είναι μια αρχαία ακρόπολη που βρίσκεται σε μια βραχώδη προεξοχή πάνω από την πόλη της Αθήνας, στην Ελλάδα.

Με την πάροδο των ετών, έχει φωτογραφηθεί πολλές φορές, και με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, όπως τα drones, οι εικόνες που έχουν ληφθεί είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές. Ωστόσο, οι φωτογραφίες από το παρελθόν αφήνουν πάντα εντύπωση, καθώς όχι μόνο δείχνουν την Ακρόπολη, αλλά δίνουν και μια γεύση για το πώς ήταν η Αθήνα στο παρελθόν.

Είναι συναρπαστικό να δείτε πώς μοιάζει η παλαιότερη φωτογραφία της Ακρόπολης, η οποία τραβήχτηκε μόλις πριν από 181 χρόνια.

Ο φωτογράφος και η τοποθεσία της φωτογραφίας

Η παλαιότερη σωζόμενη φωτογραφία της Ακρόπολης τραβήχτηκε από τον λόφο των Νυμφών και το Αστεροσκοπείο από έναν ζωγράφο ονόματι Josepf-Filibert Girault de Prangey. Διδάχθηκε από τον εφευρέτη της εκτύπωσης Daguerre, Louis Daguerre.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1842, αμέσως μετά την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους.

Η Αθήνα και η Ακρόπολη το 1842

Η εικόνα της Αθήνας και της Ακρόπολης το 1842 ήταν πολύ διαφορετική από αυτή που βλέπουμε σήμερα.

Η δεύτερη πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους είχε υποστεί σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια της εντεκάμηνης πολιορκίας του Κιουταχή μεταξύ Ιουνίου 1826 και Μαΐου 1827. Η τουρκική φρουρά αποχώρησε τελικά από το φρούριο της Ακρόπολης στις 31 Μαρτίου 1833.

Ο αντιβασιλέας Γκέοργκ Μάουρερ, ο οποίος έφτασε στην Αθήνα το 1833 κατά την πρώτη επίσκεψη του Όθωνα, έγραψε: «Η Αθήνα, η οποία πριν από τον Απελευθερωτικό Πόλεμο αριθμούσε περίπου 3.000 σπίτια, τώρα δεν είχε ούτε 300. Τα υπόλοιπα είχαν μετατραπεί σε έναν άμορφο σωρό από πέτρες».

Η άφιξη των Cleanthi και Schubert

Μετά την άφιξη του Κλεάνθη και του Σούμπερτ τον Νοέμβριο του 1831, η εικόνα της Αθήνας άλλαξε σημαντικά και αποφασιστικά. Οι δύο αρχιτέκτονες εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα και άρχισαν αμέσως να καταγράφουν συστηματικά την πόλη.

Συνέταξαν την πολεοδομική τους πρόταση με γνώμονα τη δυνατότητα ίδρυσης της πρωτεύουσας του νεοσύστατου κράτους.

Αθήνα το 1842: Δείτε την παλαιότερη φωτογραφία της Ακρόπολης
To top