Αξιοσημείωτη ιστορία ανάκαμψης: Η οικονομική αναστροφή της Ελλάδας

Η οικονομική αναστροφή της Ελλάδας: Times of London. Ανάλυση της προόδου, των προκλήσεων και της πιθανής επιστροφής της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα.

Αξιοσημείωτη ιστορία ανάκαμψης: Η οικονομική αναστροφή της Ελλάδας>

Την αξιοσημείωτη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και την πιθανή επιστροφή της στην επενδυτική βαθμίδα επισημαίνει ο Simon Nixon των Times του Λονδίνου.

Από το χείλος της χρεοκοπίας σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον, η πρόοδος της Ελλάδας αποδίδεται στις βαθιές μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς και στην ηγεσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο, το αποτέλεσμα των εκλογών και η πιθανή επιστροφή της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν προκλήσεις.

Παρά τους θετικούς οικονομικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων επενδύσεων και της αύξησης του ΑΕΠ, οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας για τη διαρκή επιτυχία. Οι πολιτικές αβεβαιότητες θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, αλλά η κρίση και η ανθεκτικότητα της Ελλάδας επιβεβαιώνουν τη δύναμη του ευρώ. Πηγή: ΕΛ: APM.

Times του Λονδίνου: «Η Ελλάδα στο κατώφλι της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα».

Times του Λονδίνου: «Η Ελλάδα στο κατώφλι της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα»

Σύμφωνα με τον Simon Nixon, αρθρογράφο των Times του Λονδίνου, η Ελλάδα βιώνει μια αξιοσημείωτη αντιστροφή της οικονομικής της τύχης μέσω των πολιτικών της κυβέρνησης.

Στην ανάλυσή του για τις εκλογές της Κυριακής, ο Nixon δίνει έμφαση στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα συνεχίσει την τρέχουσα πορεία της. Επισημαίνει την ανάκαμψη της Ελλάδας από την σχεδόν χρεοκοπία στα πρόθυρα της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα ως μία από τις πιο αξιοσημείωτες ιστορίες οικονομικής ανάκαμψης στη σύγχρονη εποχή.

Μόλις πριν από οκτώ χρόνια, η Ελλάδα αντιμετώπιζε τη χρεοκοπία, κλειστές τράπεζες και μια ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση που επιδιδόταν σε μπρα ντε φερ με τους διεθνείς δανειστές.

Ο Νίξον πιστώνει μεγάλο μέρος της οικονομικής στροφής στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2019.

Ο Μητσοτάκης αναγνώρισε την ανάγκη για βαθιές μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αύξηση της παραγωγικότητας. Ωστόσο, ο Νίξον προειδοποιεί ότι η πρόοδος που επιτεύχθηκε μέσω των μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς θα μπορούσε να υπονομευθεί εάν η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επιστρέψει στην εξουσία.

Ο Νίξον επισημαίνει βασικά οικονομικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων η αύξηση των πραγματικών μακροπρόθεσμων επενδύσεων κατά 44,2% από το 2019. Αυτό αντανακλά την εμπιστοσύνη των εγχώριων και ξένων επιχειρήσεων στην αναπτυξιακή ατζέντα της κυβέρνησης.

Η αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 6,4%, υπερδιπλάσια του μέσου όρου της ευρωζώνης, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκτίναξη των εξαγωγών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πλέον το 49% του ΑΕΠ έναντι 19% το 2009. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει μειώσει το χρέος της από 206% σε 171% του ΑΕΠ, με προβλεπόμενη μείωση κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ενώ η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ πιθανό να εγκαταλείψει το ευρώ λόγω του υψηλού κόστους που συνεπάγεται, η συζήτηση επικεντρώθηκε πάντα στις μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να εφαρμόσει η Ελλάδα σε αντάλλαγμα για χαμηλότοκα δάνεια από την Ευρωζώνη.

Ο Νίξον καταλήγει τονίζοντας τη σημασία των εν εξελίξει μεταρρυθμίσεων και τη σύνδεσή τους με το εκλογικό αποτέλεσμα.

Προειδοποιεί ότι τα πολιτικά σκάνδαλα έχουν επηρεάσει τη δημοτικότητα της κυβερνητικής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα για αύξηση των κοινωνικών δαπανών, αντιστροφή των εργασιακών μεταρρυθμίσεων και εθνικοποιήσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αβεβαιότητα και να καθυστερήσουν την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Παρ’ όλα αυτά, η ανάκαμψη της Ελλάδας αποδεικνύει τελικά την ανθεκτικότητα του ευρώ.

Πηγή: APM.

To top