COVID-19: Τέλος της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης, αλλαγές στις συστάσεις εμβολιασμού

Ενημερωθείτε για τις αλλαγές στους εμβολιασμούς κατά του COVID-19 και τις τελευταίες ενημερώσεις σχετικά με την πανδημία, συμπεριλαμβανομένης της κήρυξης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας του τέλους της παγκόσμιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης για το COVID-19.

COVID-19: Τέλος της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης, αλλαγές στις συστάσεις εμβολιασμού>

Περιεχόμενα

  1. Η ΠΟΥ κηρύσσει τη λήξη της παγκόσμιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης για το COVID-19
  2. Νέες κατηγορίες του ΠΟΥ για τον εμβολιασμό COVID-19
  3. COVID-19 και η παγκόσμια απειλή του
  4. Αλλαγές στις συστάσεις εμβολιασμού COVID-19

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε τη λήξη της παγκόσμιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τον ιό COVID-19, αλλά τόνισε ότι ο ιός εξακολουθεί να αποτελεί απειλή.

Με την ανακοίνωση αυτή, υπάρχουν αλλαγές στις συστάσεις για τους εμβολιασμούς κατά του COVID-19. Ο ΠΟΥ έδωσε στη δημοσιότητα τις επικαιροποιημένες συστάσεις του, οι οποίες προτείνουν τρεις κατηγορίες για την ιεράρχηση του εμβολιασμού κατά του κοβιδίου.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις αλλαγές στις συστάσεις εμβολιασμού και τι κάνει ο ΠΟΥ για την καταπολέμηση του COVID-19.

Η ΠΟΥ κηρύσσει τη λήξη της παγκόσμιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης για το COVID-19

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Andanom Gebrejesus κήρυξε το τέλος της παγκόσμιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης για το COVID-19, αν και διευκρίνισε ότι το COVID-19 δεν έπαψε να αποτελεί παγκόσμια απειλή.

Τόνισε ότι ο ιός ήρθε για να μείνει και ο κίνδυνος εμφάνισης νέων παραλλαγών που θα προκαλέσουν νέα επιδημικά κύματα παραμένει. Ωστόσο, υπήρξαν αλλαγές στις συστάσεις για τον εμβολιασμό και η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τον Εμβολιασμό (SAGE) του ΠΟΥ εξέδωσε τις επικαιροποιημένες συστάσεις της.

Η SAGE προτείνει τρεις νέες κατηγορίες για την ιεράρχηση του εμβολιασμού κατά του κοβιδίου με βάση τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ένα άτομο να αναπτύξει μια σοβαρή μορφή της νόσου ή να πεθάνει: υψηλή, μεσαία ή χαμηλή. Αντίθετα, οι ηλικιωμένοι, οι ενήλικες με συννοσηρότητες, τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, οι έγκυες γυναίκες και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας καλούνται να λάβουν πρόσθετες αναμνηστικές δόσεις.

Νέες κατηγορίες του ΠΟΥ για τον εμβολιασμό COVID-19

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρότεινε τρεις νέες κατηγορίες για την ιεράρχηση του εμβολιασμού κατά του ιού του κολοβώματος με βάση τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ένα άτομο να αναπτύξει σοβαρή μορφή της νόσου ή να πεθάνει: υψηλή, μεσαία ή χαμηλή.

Οι ηλικιωμένοι, οι ενήλικες με συννοσηρότητες, τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, οι έγκυες γυναίκες και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας καλούνται να λάβουν πρόσθετες αναμνηστικές δόσεις. Η SAGE συνιστά διάστημα 6 έως 12 μηνών μεταξύ των αναμνηστικών δόσεων ανάλογα με τη συννοσηρότητα.

Δεν υπάρχει «καμία συνάφεια» όσον αφορά τα αποδεικτικά στοιχεία για τις επιδράσεις των εμβολίων κατά του κολοβακτηριδίου στην πρόληψη του μακρού κολοβακτηριδίου. Ο ΠΟΥ διερευνά νέα εμβόλια που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα παραλλαγμένων στελεχών, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και καλύτερα αποτελέσματα στην πρόληψη της μόλυνσης και της μετάδοσης της νόσου.

COVID-19 και η παγκόσμια απειλή του

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Andanom Gebrejesus κήρυξε το τέλος της παγκόσμιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης για το COVID-19, αλλά τόνισε ότι το COVID-19 δεν έχει πάψει να αποτελεί παγκόσμια απειλή.

Ο ιός είναι εδώ για να μείνει και ο κίνδυνος εμφάνισης νέων παραλλαγών που θα προκαλέσουν νέα επιδημικά κύματα παραμένει. Την περασμένη εβδομάδα, μία ζωή χάθηκε κάθε τρία λεπτά εξαιτίας της νόσου και εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν με τις επιπτώσεις του μετα-COVID.

Μέχρι σήμερα, σχεδόν 7 εκατομμύρια θάνατοι έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ, αν και ο πραγματικός αριθμός εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια. Το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε χώρα τώρα είναι να σταματήσει να βρίσκεται σε επιφυλακή και να στείλει το μήνυμα ότι το COVID-19 δεν αποτελεί πλέον ανησυχία.

Αλλαγές στις συστάσεις εμβολιασμού COVID-19

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτίμησε ότι οι υγιείς ενήλικες δεν χρειάζονται πρόσθετη δόση εμβολίων covid-19 πέραν του βασικού εμβολιασμού και μιας αναμνηστικής δόσης, καθώς τα οφέλη για την υγεία από περαιτέρω δόσεις είναι μικρά.

Ωστόσο, για τα άτομα κάτω των 60 ετών με μέσο κίνδυνο υγείας, καθώς και για τα παιδιά και τους εφήβους ηλικίας 6 μηνών έως 17 ετών με συννοσηρότητες, δεν υπάρχει κίνδυνος από τη λήψη πρόσθετων αναμνηστικών δόσεων, αλλά «τα οφέλη για την υγεία είναι μικρά». Η SAGE συνιστά διάστημα 6 έως 12 μηνών μεταξύ των αναμνηστικών δόσεων ανάλογα με τη συννοσηρότητα. Ο ΠΟΥ διερευνά νέες μεθόδους χορήγησης των εμβολίων, όπως μέσω της μύτης, από το στόμα ή μέσω του δέρματος.

To top