Διαμάχη: Γλυκά και κάρτες στα σχολεία – Νομιμότητα & Δεοντολογία

Δείτε τη διαμάχη γύρω από τα γλυκά και τις κάρτες που διανεμήθηκαν σε μαθητές και μαθήτριες με το όνομα ενός βουλευτή. Εξερευνήστε τη νομιμότητα και τις ηθικές ανησυχίες της χρήσης των σχολείων ως χώρων εκστρατείας.

Διαμάχη: Γλυκά και κάρτες στα σχολεία – Νομιμότητα & Δεοντολογία>

Περιεχόμενα

  1. Διερεύνηση της διανομής γλυκισμάτων και καρτών με το όνομα ενός βουλευτή στα σχολεία
  2. Σε ποιους μαθητές δόθηκαν γλυκά και κάρτες με το όνομα και την υποψηφιότητα ενός βουλευτή;
  3. Νομιμότητα και δεοντολογία της χρήσης των σχολείων για προεκλογική εκστρατεία

Διερεύνηση της διανομής γλυκισμάτων και καρτών με το όνομα ενός βουλευτή στα σχολεία

Το πρόσφατο περιστατικό της διανομής γλυκών και καρτών με το όνομα και την υποψηφιότητα ενός βουλευτή σε μαθητές σχολείων εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα και τη δεοντολογία της χρήσης των σχολείων ως πλατφόρμες προεκλογικής εκστρατείας.

Σε καταγγελία που φιλοξενείται στο alfavita.gr, η ΕΛΜΕ Πειραιά ανέδειξε πώς ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά πραγματοποίησε προεκλογική εκστρατεία μέσα σε σχολείο, καλώντας βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να μιλήσει σε εκπαιδευτικούς. Σε άλλη καταγγελία γίνεται λόγος για διαφήμιση καρτών και γλυκισμάτων που διανέμονται στους μαθητές εν αγνοία των εκπαιδευτικών.

Με αυτά τα περιστατικά να τραβούν την προσοχή, καθίσταται κρίσιμο να εξεταστεί η καταλληλότητα της εμπλοκής των σχολείων σε πολιτικές εκστρατείες και οι πιθανές επιπτώσεις στους μαθητές.

Σε ποιους μαθητές δόθηκαν γλυκά και κάρτες με το όνομα και την υποψηφιότητα ενός βουλευτή;

Νομιμότητα και δεοντολογία της χρήσης των σχολείων για προεκλογική εκστρατεία

Η ΕΛΜΕ Πειραιά δήλωσε στις 8/5/2023 σε ανακοίνωσή της που δημοσίευσε το alfavita.gr για τις ενέργειες του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.

Η ΔΗΔΕ Πειραιά ενημέρωσε ότι θα επισκεφθεί σχολείο στην περιοχή του Αργοσαρωνικού, όπως συνηθίζεται. Οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Συλλόγου Διδασκόντων για να ακούσουν τον Διοικητικό τους Προϊστάμενο.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Δ.Σ. Πειραιά, χτύπησε το τηλέφωνό του και ακούστηκε να λέει σε κάποιον ότι είναι ήδη μέσα και τον περιμένει.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, η πόρτα άνοιξε και ένα μέλος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας του Πειραιά, που παρουσιάστηκε από τη ΔΙΔΕ Πειραιά, ανακοίνωσε: «Σας έφερα έναν εκπρόσωπο του ελληνικού κοινοβουλίου!». Οι εκπαιδευτικοί παρακολουθούσαν έκπληκτοι τον βουλευτή και εκ νέου υποψήφιο να αρχίζει να συζητά διάφορα θέματα με τους εκπαιδευτικούς, όπως τα προβλήματά τους και την ανάγκη για αξιολόγηση.

Μάλιστα, η ΔΗΔΕ Πειραιά παρενέβη στη συζήτηση, προτρέποντας τον βουλευτή Πειραιά να συζητήσει με τους εκπαιδευτικούς για ένα μικρό επίδομα λόγω των οικονομικών τους δυσκολιών.

Ένα άλλο περιστατικό συνέβη τώρα, αυτή τη φορά μέσα σε σχολείο. Σε καταγγελία που κατέθεσε το TRP αναφέρεται ότι «διαφημιστικές κάρτες ενός βουλευτή με γλυκά διανέμονται στους μαθητές χωρίς να το γνωρίζουν οι καθηγητές».

Απίστευτο; Κι όμως, είναι αλήθεια.

Η Γεωργία Κριεμπάρδη, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής.

Την Παρασκευή 7 Απριλίου, στις 12:00 το μεσημέρι, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων ήρθαν στο 2ο Περιφερειακό Σχολείο Νέας Περάμου και μοίρασαν σακούλες με γλυκά συνοδευόμενες από μια κάρτα και ένα φυλλάδιο ενός βουλευτή που είναι υποψήφιος στις εκλογές. Στην κάρτα αναγράφονταν τα στοιχεία επικοινωνίας, το όνομα και το λογότυπο του κόμματός του.

Σύμφωνα με την καταγγελία που έλαβε το TPR (με λεπτομερή στοιχεία για τον καταγγέλλοντα), ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ισχυρίστηκε ότι είχαν κλειδί για το σχολείο από την προηγούμενη ημέρα που διοργάνωσαν πασχαλινό παζάρι. Σε επικοινωνία τους με τη διευθύντρια, εκείνη συμφώνησε να μοιράσει τα δώρα αυτά στους μαθητές, επιτρέποντάς τους να κρατήσουν το κλειδί και να εισέλθουν στο σχολείο την Παρασκευή.

Το περιστατικό έχει αναφερθεί στο Τμήμα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από την πλευρά τους. Επικοινωνήσαμε με τη διευθύντρια του σχολείου, Ευγενία Αλεξοπούλου, και ζητήσαμε τα σχόλιά της για τις παρεχόμενες πληροφορίες.

Μας ζήτησε να στείλουμε τις ερωτήσεις γραπτώς, πράγμα που κάναμε.

Η απάντησή της ήταν: «Δεδομένου ότι το θέμα διερευνάται και λόγω του εμπιστευτικού του χαρακτήρα, δεν μου επιτρέπεται να εκφράσω γνώμη χωρίς την άδεια του γραφείου μου.

Ωστόσο, σας διαβεβαιώνω ότι η Σχολή τηρεί αυστηρά την αρχή της πολιτικά ουδέτερης διοίκησης». Ζήτησε επίσης αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν τη γνώση και την έγκρισή της για το περιστατικό.

To top