Εργαστήριο Αθηνών: Υποχρέωση δειγματοληψίας DNA για μη στειρωμένα κατοικίδια ζώα

Ενημερωθείτε για την υποχρέωση των ιδιοκτητών μη στειρωμένων ζώων συντροφιάς να στείλουν δείγμα DNA σε εξειδικευμένο εργαστήριο στην Αθήνα. Μάθετε πώς λειτουργεί η διαδικασία και ποια είναι τα σχετικά τέλη.

Εργαστήριο Αθηνών: Υποχρέωση δειγματοληψίας DNA για μη στειρωμένα κατοικίδια ζώα>

Περιεχόμενα

  1. Υποχρέωση αποστολής δείγματος DNA για μη στειρωμένα κατοικίδια ζώα
  2. Πώς συλλέγεται το δείγμα DNA
  3. Η διαδικασία και τα τέλη
  4. Το εργαστήριο και η βάση δεδομένων
  5. Σκοπός και κατανομή των τελών

Ενημερωθείτε για την υποχρέωση των ιδιοκτητών σκύλων και γατών που επιλέγουν να μην στειρώσουν τα κατοικίδιά τους να στείλουν δείγμα DNA σε εξειδικευμένο εργαστήριο στην Αθήνα.

Αυτή η εναλλακτική λύση εφαρμόστηκε μετά τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών στην υποχρεωτική στείρωση των κατοικίδιων ζώων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων.

Υποχρέωση αποστολής δείγματος DNA για μη στειρωμένα κατοικίδια ζώα

Οι ιδιοκτήτες σκύλων και γατών που δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα κατοικίδιά τους είναι υποχρεωμένοι να στείλουν δείγμα DNA σε εξειδικευμένο εργαστήριο της Ακαδημίας Αθηνών.

Με εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ενεργοποιείται αυτή η εναλλακτική λύση που υιοθετήθηκε στο νόμο 4830/21 μετά τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών στη λύση της υποχρεωτικής στείρωσης των ζώων συντροφιάς, η οποία είχε αρχικά επιλεγεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων.

Πώς συλλέγεται το δείγμα DNA

Η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού πραγματοποιείται αποκλειστικά από πιστοποιημένο κτηνίατρο, μέσω δειγματοληψίας αίματος (0,5-2 ml) ή, εάν αυτό δεν είναι δυνατό, συλλέγεται δείγμα παρειακού επιχρίσματος (δείγματα κυττάρων από την εσωτερική επιφάνεια του μάγουλου) με ειδικά στυλό από τεφλόν.

Η διαδικασία και τα τέλη

Για τη διαδικασία, καταβάλλεται ένα ηλεκτρονικό τέλος 135 ευρώ ανά ζώο συντροφιάς μέσω της ιστοσελίδας www.gsis.gr και επιπλέον 15 ευρώ στον κτηνίατρο για τη συλλογή του γενετικού υλικού.

Δεν καταβάλλεται τέλος για σκύλους που προορίζονται αποκλειστικά για βοσκή (τσοπανόσκυλα). Για τους ιδιοκτήτες που δεν πραγματοποιούν μία από τις δύο ενέργειες (στείρωση ή αποστολή γενετικού υλικού) προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Το εργαστήριο και η βάση δεδομένων

Τα δείγματα θα αποσταλούν στο νεοσύστατο Εργαστήριο Διατήρησης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ELISA) του Ινστιτούτου Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και θα παραμείνουν σε βάση δεδομένων για τουλάχιστον 12 χρόνια.

Παράλληλα, ο κτηνίατρος θα ενημερώνει τη βάση δεδομένων στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ).

Σκοπός και κατανομή των τελών

Με τον τρόπο αυτό, οι αρμόδιες αρχές θα μπορούν – για τα ζώα των οποίων οι ιδιοκτήτες επιλέγουν να μην τα στειρώσουν – είτε να τα αναγνωρίζουν εάν είναι εγκαταλελειμμένα είτε να βρίσκουν τους πατέρες των εγκαταλελειμμένων ή ακόμη και των θανατωμένων κουταβιών.

Το ποσό του τέλους αποδίδεται κατά 40% στο ΙΙΒΕΑΑ για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του ΕΦΑΓΥΖΣ, κατά 5% στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη λειτουργία του ΕΦΑΓΥΖΣ και κατά 55% μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών στους δήμους για την υποστήριξη δράσεων για την ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

To top