Η ζωή του Ευζώνου: Η άγρυπνη φρουρά του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη

Δείτε την εμπνευσμένη ιστορία ενός Ευζώνου, ενός φρουρού 24ωρης επαγρύπνησης στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Ελλάδα, και τη μοναδική τους τιμή.

Η ζωή του Ευζώνου: Η άγρυπνη φρουρά του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη>

Περιεχόμενα

  1. Η ζωή του Ευζώνου
  2. Η προετοιμασία
  3. Η μεγάλη στιγμή
  4. Παρουσίαση του βραχίονα
  5. Η λύτρωση
  6. Γίνομαι ξανά θνητός

Οι Εύζωνες κατέχουν μια μοναδική τιμή στον Ελληνικό Στρατό ως 24ωροι φρουροί στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Η αφοσίωσή τους υπενθυμίζει στον κόσμο ότι το μέτρο του μεγαλείου ενός έθνους δεν είναι το μέγεθός του, αλλά η καρδιά του.

Μάθετε για την αυστηρή εκπαίδευση και τα έντονα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από αυτό το τιμητικό καθήκον.

Η ζωή του Ευζώνου

Οι Euzones έχουν τη μοναδική τιμή να είναι οι 24ωροι φρουροί που επαγρυπνούν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς όλους τους πεσόντες ήρωες.

Υπενθυμίζουν στον κόσμο ότι το μεγαλείο των εθνών δεν μετριέται σε στρέμματα, αλλά στη φωτιά της καρδιάς που είναι το μέτρο του αίματος. – Κωστής Παλαμάς.

Η προετοιμασία

Πριν από δύο χρόνια, χρειάζονταν 45 ημέρες προετοιμασίας. Για 45 ημέρες, δεν έκαναν οπτική επαφή ούτε κινούνταν για τέσσερις ώρες.

Ξύριζαν το πρόσωπό τους ενάντια στο σιτάρι τέσσερις φορές την ημέρα και ένιωθαν το αίμα να τρέχει στο ταλαιπωρημένο δέρμα τους. Η αγωνία και η αγωνία ήταν μεγάλη και ήρθε η μεγάλη στιγμή. Το μοναδικό πράγμα για το οποίο δεν είχαν ιδέα για τόσο καιρό, ήταν η ώρα να φορέσουν το ντουλάμι, τη στολή του Παύλου Μελά.

Χτένισαν τη φούντα, το μαύρο δάκρυ των συγγενών που έχασαν το δικό τους, και το τσαρούχι, που όταν το φορούσαν, τους έκανε να νιώθουν κάθε καρφί να τρυπάει τα πόδια τους.

Η μεγάλη στιγμή

Στη συνέχεια, ήρθε η ώρα για το γραφείο του προϊσταμένου, όπου το μόνο που άκουγαν ήταν οι χτύποι της καρδιάς τους. Ήρθε η εντολή: “Από το στόμα του αλόγου, δόρυ. Προσοχή! Στον ώμο, το χέρι”.

Έβαλαν το όπλο στον μελανιασμένο ώμο τους και συνειδητοποίησαν ότι δεν ήταν αυτοί, αλλά κάποιος άλλος. Κατέβηκαν την Ηρώδου Αττικού αθόρυβα, αλλά ο κόσμος ήξερε ότι ήταν εκεί. Άκουγαν τους θάμνους να χτυπιούνται και έπαιρναν φωτιά.

Ώσπου ήρθε η στιγμή που στάθηκαν ακίνητοι έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, για να τιμήσουν την Προεδρία της Δημοκρατίας και όσους πολέμησαν για να είναι σήμερα ελεύθεροι.

Παρουσίαση του βραχίονα

Η εντολή ήρθε: “Παρουσιάστε, συνταγματάρχη. Ep, όπλα στον ώμο.” Για εκείνη τη στιγμή, δεν ήταν πλέον θνητοί αλλά αθάνατοι. Τα μάτια ανοιχτά, για να μην κλείσουν ποτέ, και το δάκρυ να τρέχει στο ντουλάμι που φορούσαν με περηφάνια.

Ο κόσμος περνούσε και τους κοίταζε, αλλά εκείνοι δεν αντιδρούσαν, δεν έπαιζαν το βλέμμα ούτε κινούνταν. Τους μιλούσαν, τους θαύμαζαν γι’ αυτό που μόνο λίγοι κάνουν. Το παιδάκι που νόμιζε ότι ήταν κακομαθημένοι και ότι τους τελείωναν οι μπαταρίες γέλασε, αλλά εκείνοι το έπνιξαν όπως είχαν μάθει να κάνουν τόσο καιρό.

Η λύτρωση

Ο συγχρονισμός με τον σύντροφό τους είχε πλέον τελειοποιηθεί, και ήταν σε κάθε βήμα, μέχρι που άκουσαν κι άλλα κελαηδίσματα και συνειδητοποίησαν ότι πλησίαζε η ώρα της λύτρωσης.

Δεν κατάλαβαν πόσο είχε περάσει ο χρόνος ή αν είχε κάνει κρύο- όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Ανέβηκαν τον λόφο και μπήκαν στο γραφείο του επόπτη μέχρι που άκουσαν τη διαταγή: “Με τα πόδια, Arm. Στη θήκη, δόρυ, προσοχή. Προσοχή. Λύστε τους ζυγούς, μαρς”.

Γίνομαι ξανά θνητός

Τότε συνειδητοποίησαν την αξία αυτού που είχαν κάνει.

Έγιναν ξανά θνητοί και το μόνο πράγμα που τους ενοχλούσε ήταν ότι τους θαύμαζαν τόσοι πολλοί άνθρωποι, ότι φωτογραφίζονταν με τόσους πολλούς ξένους, αλλά δεν υπήρχε κανένας δικός τους εκεί για να θαυμάσει όλα όσα ένιωθαν και όλα όσα θα θυμόντουσαν για πάντα, γιατί “Μια φορά Ευνούχος, πάντα Ευνούχος”. – Tadephi Eusebius Δεκανέας S. G. 12.

To top