Μια ζωή και μια κληρονομιά δημόσιας υγείας και πολιτικής: Ο Γιώργος Γεννηματάς, ιδρυτής της NHS, απεβίωσε σε ηλικία 55 ετών

Ο Γιώργος Γεννηματάς, ιδρυτής του ΕΣΥ, πεθαίνει στα 55 του χρόνια. Μάθετε για τη ζωή και την κληρονομιά του στην πολιτική και τη δημόσια υγεία.

Μια ζωή και μια κληρονομιά δημόσιας υγείας και πολιτικής: Ο Γιώργος Γεννηματάς, ιδρυτής της NHS, απεβίωσε σε ηλικία 55 ετών>

Περιεχόμενα

  1. Η ζωή και η κληρονομιά του Γιώργου Γεννηματά, ιδρυτή του ΕΣΥ
  2. Πρώιμη ζωή και καριέρα
  3. Πολιτική καριέρα
  4. Υπουργός Υγείας και ΕΣΥ
  5. Μεταγενέστερη ζωή και κληρονομιά

Ο Γιώργος Γεννηματάς, ιδρυτής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), απεβίωσε σήμερα. Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, μηχανικός και πολιτικός που συνέβαλε σημαντικά στη δημόσια υγεία στην Ελλάδα.

Η ζωή και η κληρονομιά του Γιώργου Γεννηματά, ιδρυτή του ΕΣΥ

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Γιώργος Γεννηματάς, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και εμπνευστής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 και ήταν γιος του Θεόδωρου Γεννηματά, δικηγόρου και οικονομολόγου, ο οποίος διετέλεσε επίσης διευθυντής της UNRRA, της ανθρωπιστικής οργάνωσης του ΟΗΕ στην Ελλάδα.

Πρώιμη ζωή και καριέρα

Αφού φοίτησε στο φημισμένο 1ο Γυμνάσιο Πλάκας, ο Γεννηματάς σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ασχολήθηκε με την πολιτική κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο πανεπιστήμιο και οργάνωσε αρκετές διαδηλώσεις για την Κύπρο.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στο Πολεμικό Ναυτικό, διαγνώστηκε με τη νόσο του Addison.

Αργότερα ίδρυσε την εταιρεία «Architecture Ltd» και εργάστηκε ως στέλεχος του Τμήματος Τεχνικών Έργων της Αγροτικής Τράπεζας μέχρι το 1981. Από το 1974 έως το 1978 διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος.

Πολιτική καριέρα

Ο Γεννηματάς έγινε ενεργό μέλος του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του και διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και αργότερα του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος από το 1975.

Η επιρροή του μέσα στο κόμμα, και ιδιαίτερα στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, ήταν ίσως μεγαλύτερη από κάθε άλλο μέλος.

Μετά τη διαγραφή των μελών της «Δημοκρατικής Άμυνας», έγινε μέλος της λεγόμενης «τρόικας» του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Κώστα Λαλιώτη. Το 1981 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής και κατάφερε να επανεκλεγεί το 1985 και το 1989.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην κυβέρνηση, κατείχε υπουργικές θέσεις στα υπουργεία Εσωτερικών, Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εργασίας.

Υπουργός Υγείας και ΕΣΥ

Η μεγαλύτερη θητεία του Γεννηματά ήταν στο Υπουργείο Εσωτερικών, κατά την οποία αναγνωρίστηκε η Εθνική Αντίσταση και δόθηκε το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους πολίτες που είχαν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Μια ζωή και μια κληρονομιά δημόσιας υγείας και πολιτικής: Ο Γιώργος Γεννηματάς, ιδρυτής της NHS, απεβίωσε σε ηλικία 55 ετών

Ωστόσο, ήταν το έργο του ως υπουργός Υγείας για το οποίο έμεινε περισσότερο στην ιστορία. Εμπνεύστηκε το ΕΣΥ και το καθιέρωσε, δίνοντας μεγάλη ώθηση στη δημόσια υγεία στην Ελλάδα.

Μια ζωή και μια κληρονομιά δημόσιας υγείας και πολιτικής: Ο Γιώργος Γεννηματάς, ιδρυτής της NHS, απεβίωσε σε ηλικία 55 ετών

Μεταγενέστερη ζωή και κληρονομιά

Το 1992, ο Γεννηματάς διαγνώστηκε με καρκίνο μετά από ένα απλό κρυολόγημα. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στη Νέα Υόρκη, ενώ η σύζυγός του νοσηλευόταν για την ίδια ασθένεια. Απεβίωσε στις 25 Απριλίου 1994, σε ηλικία 55 ετών.

Μια ζωή και μια κληρονομιά δημόσιας υγείας και πολιτικής: Ο Γιώργος Γεννηματάς, ιδρυτής της NHS, απεβίωσε σε ηλικία 55 ετών

Έξι μήνες νωρίτερα, είχε χάσει τη σύζυγό του Κάκια Βέργου, με την οποία είχε αποκτήσει δύο κόρες, τη Φώφη και τη Μαρία.

Σήμερα, πολλά από τα νοσοκομεία της Ελλάδας φέρουν το όνομά του, τιμώντας το σημαντικό έργο του στον τομέα της δημόσιας υγείας. Το άγαλμά του βρίσκεται επίσης στη Μάνη.

To top