Νέα σχέδια POS: Υποχρεωτικά στις διανομές, στα ταξί και σε όσους εργάζονται με μετρητά

Δείτε το σχέδιο της Ελλάδας για την υποχρεωτική χρήση μηχανημάτων POS, που θα επιτρέψει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές σε διανομές, ταξί και άλλα. Εξερευνήστε την επέκταση της αποδοχής χρεωστικών/πιστωτικών καρτών από το Υπουργείο σε όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των μικρών χωριών.

Νέα σχέδια POS: Υποχρεωτικά στις διανομές, στα ταξί και σε όσους εργάζονται με μετρητά>

Περιεχόμενα

  1. Μηχανήματα POS (υποχρεωτικά) στις διανομές, στα ταξί και σε όσους εξακολουθούν να εργάζονται με μετρητά.
  2. Προκλήσεις στα POS   διεπαφή Tamera
  3. Αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών
  4. Θετικός αντίκτυπος στις εισπράξεις ΦΠΑ
  5. Τεχνικές προκλήσεις και καθυστέρηση

Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών πρόκειται να επεκτείνει την υποχρεωτική χρήση μηχανημάτων POS για ηλεκτρονικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των μικρών χωριών.

Η πρωτοβουλία αυτή, με πρωτεργάτη τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Θεοχάρη, αποσκοπεί στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και στην προώθηση των ψηφιακών φορολογικών συστημάτων. Ωστόσο, ορισμένες βιομηχανίες, όπως θέατρα, περίπτερα, χώροι στάθμευσης, αθλητικοί χώροι και παραδοσιακά καφενεία, εξαιρούνται επί του παρόντος από τις απαιτήσεις POS.

Παρόλα αυτά, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν σημειώσει σημαντική ανάπτυξη, φτάνοντας πάνω από 65 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, μειώνοντας τις πιθανές απώλειες ΦΠΑ.

Οι τεχνικές προκλήσεις καθυστέρησαν την εφαρμογή της διασύνδεσης των POS, ενδεχομένως μέχρι το 2024, γεγονός που ώθησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τονίσει τη σημασία των ηλεκτρονικών πληρωμών για τη φορολογική συμμόρφωση και την αντιμετώπιση των αποκλίσεων στον κύκλο εργασιών του εισοδήματος.

Μηχανήματα POS (υποχρεωτικά) στις διανομές, στα ταξί και σε όσους εξακολουθούν να εργάζονται με μετρητά.

Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σχεδιάζει να επεκτείνει την υποχρεωτική αποδοχή πληρωμών με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες μέσω μηχανημάτων POS σε όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των μικρών χωριών.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών υπό την ηγεσία του Υφυπουργού Οικονομικών, κ. Χάρη Θεοχάρη, για την ενίσχυση του ηλεκτρονικού φορολογικού συστήματος και την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Προκλήσεις στα POS   διεπαφή Tamera

Ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος στην προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι κλάδοι που δεν υποχρεούνται να διαθέτουν μηχανήματα POS, αν και ορισμένοι τα χρησιμοποιούν προαιρετικά.

Στις βιομηχανίες αυτές περιλαμβάνονται θέατρα, κινηματογράφοι, περίπτερα, ορισμένοι χώροι στάθμευσης, αθλητικοί χώροι, γυμναστήρια, λιανοπωλητές σε αγορές, παραδοσιακά καφενεία σε χωριά και άλλοι επιχειρηματικοί τομείς που σήμερα εξαιρούνται.

Αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια. Το 2019, οι αγορές με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα έφτασαν τα 40,6 δισ. ευρώ, τα οποία αυξήθηκαν σε 44,7 δισ.

ευρώ το 2020 και αυξήθηκαν περαιτέρω σε 53 δισ. ευρώ το 2021. Εκτιμάται ότι το 2022, η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών ξεπέρασε τα 65 δισεκατομμύρια ευρώ.

Θετικός αντίκτυπος στις εισπράξεις ΦΠΑ

Η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είχε θετικό αντίκτυπο στις εισπράξεις ΦΠΑ. Η απώλεια δυνητικών εσόδων ΦΠΑ μειώθηκε από 5-6 δισ. ευρώ σε 2-3 δισ. ευρώ.

Αυτό αναδεικνύει την αποτελεσματικότητα της προώθησης των ηλεκτρονικών πληρωμών στη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Τεχνικές προκλήσεις και καθυστέρηση

Η ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα μηχανήματα POS αντιμετώπισε τεχνικές προκλήσεις κατά την εφαρμογή της, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει ενδεχομένως η πλήρης ανάπτυξή της.

Αναμένεται ότι η εφαρμογή μπορεί να αναβληθεί έως τις αρχές του 2024. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει τη σημασία των ηλεκτρονικών πληρωμών για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και τη μείωση των αποκλίσεων στο δηλωθέν εισόδημα και τον κύκλο εργασιών των αυτοαπασχολούμενων.

To top