Προώθηση της συμβίωσης τεχνητής νοημοσύνης: Εμφυτεύματα ανθρώπινου εγκεφάλου της Neuralink

Η Neuralink, η εταιρεία του Elon Musk, δοκιμάζει εγκεφαλικά εμφυτεύματα σε ανθρώπους για να αναπτύξει μια διεπαφή που θα επιτρέπει την επικοινωνία εγκεφάλου-υπολογιστή. Αυτό το σημαντικό βήμα έχει ως στόχο να βοηθήσει τα παράλυτα άτομα και τα άτομα με νευρολογικές ασθένειες, με απώτερο στόχο την επίτευξη συμβίωσης με την τεχνητή νοημοσύνη.

Προώθηση της συμβίωσης τεχνητής νοημοσύνης: Εμφυτεύματα ανθρώπινου εγκεφάλου της Neuralink>

Περιεχόμενα

  1. Προώθηση της συμβίωσης ανθρώπου-πνευματικής νοημοσύνης
  2. Αμφιλεγόμενες προβλέψεις και φιλοδοξίες

Η εταιρεία του Elon Musk, Neuralink, έλαβε άδεια από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές να δοκιμάσει διασυνδεδεμένα εγκεφαλικά εμφυτεύματα σε ανθρώπους.

Αυτό το σημαντικό βήμα αποσκοπεί στην ανάπτυξη μιας διεπαφής που θα επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ του ανθρώπινου εγκεφάλου και των υπολογιστών μέσω της σκέψης. Απώτερος στόχος είναι να βοηθηθούν τα παράλυτα άτομα και τα άτομα με νευρολογικές ασθένειες.

Η Neuralink δεσμεύεται να διασφαλίσει την ασφάλεια και την αξιοπιστία αυτών των συσκευών που θα εμφυτευτούν σε άτομα που είναι πρόθυμα να επενδύσουν στην ενίσχυση των εγκεφαλικών τους ικανοτήτων. Ο Elon Musk οραματίζεται την επίτευξη «συμβίωσης με την τεχνητή νοημοσύνη» μέσω αυτών των εμφυτευμάτων. Το χρονοδιάγραμμα για δοκιμές σε ανθρώπους εξαρτάται από την έγκριση του FDA και η ετοιμότητα της συσκευής της Neuralink έχει εμπνεύσει εμπιστοσύνη.

Άλλες εταιρείες, όπως η Synchron, κάνουν επίσης βήματα στον τομέα της υπολογιστικής που ελέγχεται από το μυαλό.

Η εταιρεία του Elon Musk θα δοκιμάσει εγκεφαλικά εμφυτεύματα σε ανθρώπους.

Την Πέμπτη (25/4), μια από τις εταιρείες του Elon Musk, η νεοφυής εταιρεία Neuralink, ανακοίνωσε ότι έλαβε άδεια από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές να δοκιμάσει διασυνδεδεμένα εγκεφαλικά εμφυτεύματα σε ανθρώπους.

Σύμφωνα με την καλιφορνέζικη start-up, αυτό είναι «ένα σημαντικό βήμα που θα επιτρέψει μια μέρα στην τεχνολογία μας να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους». Ωστόσο, η «στρατολόγηση» εθελοντών για τις «κλινικές δοκιμές» δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Η Neuralink αναπτύσσει μια διεπαφή που θα εμφυτεύεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο, επιτρέποντας την επικοινωνία με τους υπολογιστές μέσω της σκέψης. Πρωταρχικός στόχος είναι να βοηθηθούν παραλυμένα άτομα ή άτομα που πάσχουν από νευρολογικές ασθένειες.

Τελικά, η εταιρεία στοχεύει να καταστήσει τις συσκευές αρκετά ασφαλείς και αξιόπιστες ώστε να εμφυτεύονται σε άτομα που είναι πρόθυμα να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια για να ενισχύσουν τις ικανότητες του εγκεφάλου τους.

Προώθηση της συμβίωσης ανθρώπου-πνευματικής νοημοσύνης

Ο Elon Musk, ο οποίος ίδρυσε τη Neuralink το 2016, οραματίζεται ότι το εμφυτευμένο τσιπ θα επιτρέψει στην ανθρωπότητα να επιτύχει «συμβίωση με την τεχνητή νοημοσύνη».

Ο ίδιος έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την πιθανή κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης επί των ανθρώπων. Τον Μάρτιο, ο Μασκ ίδρυσε επίσης την X.AI, μια άλλη νεοφυή επιχείρηση που ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη, πιθανότατα ως ανταγωνιστή της OpenAI, της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT, ένα γλωσσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης.

Το χρονοδιάγραμμα για τις δοκιμές σε ανθρώπους εξαρτάται από τη διαδικασία έγκρισης του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Η Neuralink δήλωσε μέσω Twitter στα τέλη Νοεμβρίου ότι είναι βέβαιη ότι η συσκευή της είναι έτοιμη για ανθρώπινη χρήση, αλλά το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από την έγκριση του FDA. Ο FDA δεν έχει ακόμη απαντήσει σε αιτήματα για σχόλια.

Αμφιλεγόμενες προβλέψεις και φιλοδοξίες

Ο Elon Musk είναι γνωστός για τις φιλόδοξες και ενίοτε αμφιλεγόμενες προβλέψεις του σχετικά με την τεχνολογία.

Έχει προτείνει ότι η τεχνολογία της Neuralink θα μπορούσε δυνητικά να αντιμετωπίσει διάφορες παθήσεις, από την παχυσαρκία έως τον αυτισμό και τη σχιζοφρένεια, και να επιτρέψει ακόμη και την τηλεπαθητική περιήγηση στο διαδίκτυο. Ο Μασκ υποστήριξε ακόμη ότι θα εμφύτευε τη συσκευή στα δικά του παιδιά λόγω της εμπιστοσύνης του στην ασφάλειά της.

Πρωτότυπα των εμφυτευμάτων σε μέγεθος μικρού νομίσματος έχουν ήδη εγκατασταθεί σε κρανία ζώων, επιτρέποντας σε πιθήκους να ελέγχουν βιντεοπαιχνίδια ή να πληκτρολογούν λέξεις σε οθόνες χρησιμοποιώντας μόνο τα μάτια τους.

Τον Νοέμβριο, η Neuralink τόνισε τις εξελίξεις στον σχεδιασμό ρομποτικών χειρουργών και την ανάπτυξη άλλων εμφυτευμάτων που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της κίνησης ή της όρασης στον νωτιαίο μυελό ή στα μάτια.

Ο Elon Musk προέτρεψε τους εργαζόμενους της Neuralink να επιταχύνουν την πρόοδο, τονίζοντας την ανάγκη για πρακτικά αποτελέσματα εντός της ζωής τους.

Προώθηση της συμβίωσης τεχνητής νοημοσύνης: Εμφυτεύματα ανθρώπινου εγκεφάλου της Neuralink

Πριν από την έγκριση των δοκιμών σε ανθρώπους, ο FDA εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την μπαταρία λιθίου εντός του εμφυτεύματος, την πιθανότητα να προκαλέσουν βλάβη στον εγκέφαλο τα καλώδια και την ασφαλή αφαίρεση της συσκευής χωρίς να προκληθεί βλάβη στον εγκεφαλικό ιστό. Άλλες εταιρείες, όπως η Synchron, εργάζονται επίσης σε υπολογιστές ελεγχόμενους από το μυαλό και ανακοίνωσαν την επιτυχή εμφύτευση μιας διεπαφής εγκεφάλου-μηχανής στις ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2022.

To top