Συμπτώματα λύκου: Κατανόηση της αυτοάνοσης νόσου της Ρούλας Πισπιρίγου

Δείτε τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις του λύκου, μιας αυτοάνοσης νόσου που βιώνει η Ρούλα Πισπιρίγου. Μάθετε για τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (ΣΕΛ) και τις επιπτώσεις του σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως το δέρμα, οι αρθρώσεις, η καρδιά, τα νεφρά και άλλα.

Συμπτώματα λύκου: Κατανόηση της αυτοάνοσης νόσου της Ρούλας Πισπιρίγου>

Περιεχόμενα

 1. Λύκος: Ρούλα Πισπιρίγου
 2. Τύποι λύκου και προσβεβλημένα μέρη του σώματος
 3. 1. Δισκοειδής λύκος
 4. 2. Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ)
 5. Κατανόηση του Συστηματικού Ερυθηματώδους Λύκου
 6. Συμπτώματα του λύκου
 7. Επιπτώσεις του λύκου στο σώμα
 8. Δέρμα και στόμα
 9. Μαλλιά
 10. Αρθρώσεις
 11. Νεφρά

Δείτε τις επιπτώσεις του λύκου, μιας αυτοάνοσης νόσου που πλήττει τη Ρούλα Πισπιρίγου, και τις περιοχές όπου εκδηλώνονται τα συμπτώματα.

Εξερευνήστε τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (ΣΕΛ), τις επιπτώσεις του στον οργανισμό και τα συνήθη συμπτώματα που βιώνουν τα άτομα. Μάθετε για τις εκδηλώσεις του δέρματος και του στόματος, τον πόνο στις αρθρώσεις, την τριχόπτωση και τη φλεγμονή των νεφρών. Η έγκαιρη ανίχνευση παίζει ζωτικό ρόλο στη διαχείριση της φλεγμονής των νεφρών που σχετίζεται με τον λύκο.

Λύκος: Ρούλα Πισπιρίγου

Εδώ και αρκετό καιρό υπήρχαν εικασίες σχετικά με την υγεία της Ρούλας Πισπιρίκου, ιδίως λόγω των υπαινιγμών του δικηγόρου της, Αλέξη Κούγια, σχετικά με μια σοβαρή αυτοάνοση πάθηση που την οδήγησε στο νοσοκομείο.

Πρόσφατες δηλώσεις του δικηγόρου της την Τετάρτη 14/6 αποκάλυψαν ότι η Ρούλα πάσχει από «Λύκο», μια αυτοάνοση ασθένεια που μπορεί να έπαιξε ρόλο στην τραγική μοίρα των θυγατέρων της.

Τύποι λύκου και προσβεβλημένα μέρη του σώματος

Υπάρχουν δύο κύριες μορφές λύκου, καθεμία από τις οποίες επηρεάζει διαφορετικές περιοχές.

1. Δισκοειδής λύκος

Αυτός ο τύπος προσβάλλει αποκλειστικά το δέρμα.

2. Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ)

Ο ΣΕΛ επηρεάζει το δέρμα, τα οστά και μπορεί να επηρεάσει εσωτερικά όργανα όπως η καρδιά, τα νεφρά, το νευρικό σύστημα, οι πνεύμονες και τα κύτταρα του αίματος. Αυτή η ενότητα επικεντρώνεται αποκλειστικά στον ΣΕΛ.

Κατανόηση του Συστηματικού Ερυθηματώδους Λύκου

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος είναι μια αυτοάνοση πάθηση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στους ιστούς του σώματος, οδηγώντας σε φλεγμονή.

Ενώ ο ΣΕΛ προσβάλλει συνήθως το δέρμα και τις αρθρώσεις, μπορεί επίσης να προσβάλει την καρδιά ή τα νεφρά, με αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων.

Σημειώστε ότι ο ΣΕΛ διαφέρει από τη δισκοπάθεια του λύκου, η οποία προσβάλλει αποκλειστικά το δέρμα.

Συμπτώματα του λύκου

 • Πόνος στις αρθρώσεις
 • Δερματικό εξάνθημα
 • Υπερβολική κόπωση
 • Πυρετός
 • Απώλεια βάρους
 • Πονοκέφαλος
 • Έλκη στο στόμα (τσίχλα)
 • Απώλεια μαλλιών
 • Οίδημα λεμφαδένων
 • Αλλαγή του χρώματος των δακτύλων όταν εκτίθενται στο κρύο (φαινόμενο Raynaud)

Επιπτώσεις του λύκου στο σώμα

Ο λύκος εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο στα διάφορα άτομα, και ενώ κάποιοι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα που επηρεάζουν ζωτικά όργανα όπως η καρδιά ή τα νεφρά, άλλοι μπορεί να εμφανίσουν μόνο ένα υποσύνολο συμπτωμάτων.

Ακολουθούν μερικές περιοχές που συνήθως επηρεάζονται από τον λύκο.

Δέρμα και στόμα

Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει σε εξάνθημα στις εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές, συμπεριλαμβανομένου ενός εξανθήματος σε σχήμα πεταλούδας στα μάγουλα και τη μύτη.

Επιπλέον, τα δάχτυλα μπορεί να αλλάξουν χρώμα (λευκό, μπλε και στη συνέχεια κόκκινο) ως αντίδραση στο κρύο (φαινόμενο Raynaud). Τα στοματικά έλκη που υποτροπιάζουν και το σύνδρομο Sjögren, που οδηγεί σε ξηροστομία και ξηροφθαλμία, σχετίζονται επίσης με τον λύκο.

Μαλλιά

Η τριχόπτωση είναι ένα κοινό σύμπτωμα του λύκου και μπορεί να είναι σοβαρή. Ωστόσο, μόλις η κατάσταση αντιμετωπιστεί, τα μαλλιά συνήθως ξαναφυτρώνουν.

Αρθρώσεις

Ο πόνος στις αρθρώσεις, ιδιαίτερα στα χέρια και τα πόδια, είναι συχνός. Ο πόνος μεταναστεύει μεταξύ των αρθρώσεων και συχνά περιγράφεται ως μεταναστευτικός.

Ο λύκος δεν προκαλεί μόνιμη βλάβη ή παραμόρφωση των αρθρώσεων, αν και ένα μικρό ποσοστό μπορεί να εμφανίσει σοβαρά προβλήματα στις αρθρώσεις ή μια ειδική μορφή αρθρίτιδας γνωστή ως αρθροπάθεια Jaccoud, η οποία μπορεί να αλλάξει το σχήμα των αρθρώσεων.

Νεφρά

Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με λύκο εμφανίζουν σημαντική φλεγμονή των νεφρών, η οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική βλάβη. Η έγκαιρη ανίχνευση μέσω της ρουτίνας.

To top