Συμβουλές και συστάσεις: Προστατευθείτε από απάτες και απάτη

Προστατευτείτε από απάτες και απάτες με αυτές τις συμβουλές: αποφύγετε τη χρήση ειδικών αριθμών, μην εισάγετε προσωπικές πληροφορίες μέσω υπερσυνδέσμων και αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασής σας.

Συμβουλές και συστάσεις: Προστατευθείτε από απάτες και απάτη>

Περιεχόμενα

  1. Νέος συναγερμός απάτης: Ψεύτικο email της Alpha Bank
  2. Απάτη: Καταναλωτή
  3. Προειδοποίηση απάτης: Προσοχή στους απατεώνες
  4. Κοινές μέθοδοι εξαπάτησης
  5. Προσοχή στους κοινά χρησιμοποιούμενους κωδικούς πρόσβασης

Προστατευτείτε από απάτες με αυτές τις συμβουλές και τις προειδοποιήσεις. Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται τις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και χρησιμοποιούν προσχήματα για να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες.

Η Ελληνική Αστυνομία συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν να εισάγουν το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης για τις ηλεκτρονικές τους τραπεζικές συναλλαγές σε ιστοσελίδες ή φόρμες που ανοίγουν μέσω υπερσυνδέσμων και να μην αποκαλύπτουν τους κωδικούς PIN ή τους κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών σε άλλα άτομα. Επιπλέον, οι κωδικοί πρόσβασης που διαρρέουν στο σκοτεινό διαδίκτυο διευκολύνουν τους χάκερ να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς των χρηστών.

Δείτε τη λίστα με τους 20 συνηθέστερους κωδικούς πρόσβασης σε κλεμμένους λογαριασμούς και συμβουλές για τη δημιουργία ασφαλών κωδικών πρόσβασης.

Νέος συναγερμός απάτης: Ψεύτικο email της Alpha Bank

Μια νέα απάτη έχει εμφανιστεί, κατά την οποία ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προσποιείται ότι προέρχεται από την Alpha Bank έχει σταλεί σε άτομα.

Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τίτλο «Εκσυγχρονίζομαι» αναφέρει ότι ο παραλήπτης λαμβάνει το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως πολύτιμος πελάτης που έχει εγγραφεί σε μέτρα υψηλής ασφάλειας. Ωστόσο, το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περιέχει έναν σύνδεσμο με κουμπί που λέει «Ελέγξτε τώρα», ο οποίος δεν πρέπει να πατηθεί σε καμία περίπτωση. Εάν λάβετε ένα τέτοιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είναι καλύτερο να το διαγράψετε αμέσως.

Απάτη: Καταναλωτή

Οι αρχές έχουν διατυπώσει συστάσεις προς τις εταιρείες και τις οντότητες που χρησιμοποιούν αριθμούς για την παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης σχετικά με μια σειρά θεμάτων.

Προτείνεται να εξεταστούν ειδικές συμφωνίες για κλήσεις χωρίς χρέωση και να εισαχθούν εναλλακτικοί 10ψήφιοι γεωγραφικοί αριθμοί για υπηρεσίες προς τους καταναλωτές. Οι καταναλωτές θα πρέπει να ενημερώνονται για τις χρεώσεις που συνδέονται με τη χρήση συγκεκριμένων αριθμών, τόσο κατά την προώθησή τους όσο και κατά τη χρήση τους.

Για να προστατευθούν από υπερβολικές χρεώσεις στους λογαριασμούς τηλεφωνίας τους, οι καταναλωτές συνιστάται να αποφεύγουν τη χρήση ειδικών αριθμών όπου είναι δυνατόν και να συμβουλεύονται τους σχετικούς τιμοκαταλόγους πριν τους χρησιμοποιήσουν.

Προειδοποίηση απάτης: Προσοχή στους απατεώνες

Η αστυνομία εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό απάτης που στοχεύει ανυποψίαστους πολίτες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δράστες χρησιμοποιούν προφάσεις που σχετίζονται με την τουριστική περίοδο και την αύξηση των τιμών των καυσίμων για να εξαπατήσουν τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και πρατηρίων καυσίμων.

Υπενθυμίζεται στους πολίτες να μην εισάγουν το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής τους για ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές σε ιστοσελίδες ή φόρμες που ανοίγουν μέσω υπερσυνδέσμων και να μην αποκαλύπτουν τους κωδικούς PIN ή τους κωδικούς επαλήθευσης των πιστωτικών τους καρτών σε άλλους.

Κοινές μέθοδοι εξαπάτησης

Οι απατεώνες συνήθως επικοινωνούν τηλεφωνικά με ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καταλυμάτων σε τουριστικούς προορισμούς, δήθεν ως άτομα που ενδιαφέρονται να κάνουν κράτηση δωματίου, και λαμβάνουν τους προσωπικούς τραπεζικούς κωδικούς τους με το πρόσχημα της κατάθεσης. Επίσης, υποδύονται τους ιδιοκτήτες φορτηγών και τους πείθουν να στείλουν τον αριθμό λογαριασμού τους για να πληρώσουν το τέλος ηλεκτρονικά.

Στη συνέχεια στέλνουν μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο του θύματος, ζητώντας του να κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο που οδηγεί σε έναν ιστότοπο παρόμοιο με αυτόν της τράπεζας, όπου τα θύματα εισάγουν τους προσωπικούς τραπεζικούς κωδικούς τους για να επιβεβαιώσουν τη συναλλαγή, δίνοντας στους απατεώνες πρόσβαση στους λογαριασμούς τους.

Προσοχή στους κοινά χρησιμοποιούμενους κωδικούς πρόσβασης

Η εταιρεία ασφάλειας κινητών τηλεφώνων Lookout δημοσίευσε έναν κατάλογο με τους 20 πιο συνηθισμένους κωδικούς πρόσβασης σε κλεμμένους λογαριασμούς στο dark web.

Τα email του 80% των χρηστών κυκλοφορούν στο dark web, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τους χάκερ στους κωδικούς πρόσβασης για άλλους διαδικτυακούς λογαριασμούς που διατηρούν οι χρήστες.

Εάν χρησιμοποιείτε κάποιον από αυτούς τους κωδικούς πρόσβασης για οποιονδήποτε από τους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς, συνιστάται να επιλέξετε έναν κωδικό πρόσβασης με περισσότερους χαρακτήρες και να χρησιμοποιήσετε θαυμαστικά ή άλλα σύμβολα αντί για γράμματα. Συνιστάται επίσης να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για διαφορετικούς λογαριασμούς.

To top