Το μοντέλο Katia Tarabanko μοιράζεται την εμπειρία της από τη ζωή με την ψωρίαση

Το μοντέλο Katia Tarabanko μιλάει για τη ζωή με την ψωρίαση, μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια, και μοιράζεται το ταξίδι της για τη διαχείριση της πάθησης.

Το μοντέλο Katia Tarabanko μοιράζεται την εμπειρία της από τη ζωή με την ψωρίαση>

Περιεχόμενα

  1. Η Κάτια Ταραμπάνκο μιλάει για την εμπειρία της με την ψωρίαση
  2. Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια
  3. Η πρώτη φορά που εμφανίστηκε ψωρίαση στη ζωή της
  4. Η δεύτερη φορά που εμφανίστηκε η ψωρίαση
  5. Ο ψυχολογικός αντίκτυπος της ψωρίασης
  6. Διαχείριση της ψωρίασης

Το μοντέλο Κάτια Ταραμπάνκο μιλάει για τη ζωή της με την ψωρίαση, μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια με την οποία παλεύει εδώ και 12 χρόνια.

Σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Live Alibio», μοιράστηκε την εμπειρία της και τόνισε ότι η ασθένεια δεν είναι μεταδοτική. Η Tarabanko περιέγραψε τις σωματικές και ψυχολογικές επιβαρύνσεις της ψωρίασης, καθώς και το ταξίδι της για τη διαχείριση της πάθησης μέσω της διατροφής, του ελέγχου του βάρους και των τακτικών επαφών με γιατρούς και επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Η Κάτια Ταραμπάνκο μιλάει για την εμπειρία της με την ψωρίαση

Η Katia Tarabanko παλεύει με την ψωρίαση εδώ και 12 χρόνια, από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά όταν ήταν μόλις 14 ετών.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εκπομπή «Live Alibio» με τη Σοφία Αλιμπέρτη, το μοντέλο μίλησε με ειλικρίνεια για την εμπειρία της με το αυτοάνοσο νόσημα, τονίζοντας ότι δεν είναι μεταδοτικό.

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια

Παρά την επικράτηση της ψωρίασης, η Tarabanko σημειώνει ότι παραμένει θέμα ταμπού σε πολλούς κύκλους. Ελπίζει να το αλλάξει αυτό, ευαισθητοποιώντας και εκπαιδεύοντας τους άλλους σχετικά με την πάθηση.

«Απλώς πρέπει αυτή η λέξη να συνδεθεί με κάτι που είναι αυτοάνοσο και όχι μεταδοτικό. Είναι δικό μου, είναι μόνο δικό μου, και δυστυχώς, μερικές φορές έρχεται και φεύγει όποτε θέλει», λέει η Tarabanko.

Η πρώτη φορά που εμφανίστηκε ψωρίαση στη ζωή της

Όταν η Tarabanko ανέπτυξε για πρώτη φορά ψωρίαση στα 14 της χρόνια, είχε ψωρίαση σε όλο της το σώμα, την οποία περιγράφει ως «ένα αντιαισθητικό θέαμα». Είχε επίσης τη φαγούρα που συνδέεται με την πάθηση.

Στην αρχή, η οικογένειά της σκέφτηκε ότι μπορεί να ήταν αλλεργία στον ήλιο ή στη θάλασσα, αλλά όταν συνέχισε να εξαπλώνεται, αναζήτησαν ιατρική βοήθεια. Οι γιατροί διέγνωσαν την Tarabanko με ψωρίαση σταγονιδίων και συνταγογράφησαν κρέμες για την αντιμετώπισή της.

Η δεύτερη φορά που εμφανίστηκε η ψωρίαση

Η ψωρίαση της Tarabanko ξέσπασε ξανά όταν ήταν 19 ετών, μετά από ένα ταξίδι στην Ινδία, όπου πήρε 12 κιλά. Η αύξηση του βάρους πυροδότησε την πάθηση και η Tarabanko χρειάστηκε να πάρει έξι μήνες άδεια από την εργασία της εξαιτίας της.

Στράφηκε στην ομοιοπαθητική για θεραπεία και αναζήτησε επίσης ψυχολογική υποστήριξη για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει το ψυχολογικό τίμημα της νόσου.

Ο ψυχολογικός αντίκτυπος της ψωρίασης

Σύμφωνα με την Tarabanko, ο ψυχολογικός αντίκτυπος της ψωρίασης μπορεί να είναι εξίσου δύσκολος με τα σωματικά συμπτώματα. «Ψυχολογικά, ήμουν ένα χάος. Και τις δύο φορές ήταν καλοκαίρι.

Φορούσα κλειστά ρούχα γιατί ο μισός εαυτός μου έλεγε ότι δεν πρέπει να βρίσκομαι στον ήλιο και ο άλλος μισός έλεγε ότι πρέπει να πάω στη θάλασσα γιατί μου κάνει καλό. Και μπορούσα να δω τα βλέμματα στα πρόσωπα των ανθρώπων… Περπατούσα στο δρόμο και με κοιτούσαν», λέει.

Διαχείριση της ψωρίασης

Σήμερα, η Tarabanko προσέχει τη διατροφή της και προσπαθεί να διατηρήσει ένα σταθερό βάρος για να αποφύγει την έξαρση της ψωρίασης.

Τονίζει επίσης τη σημασία των επακόλουθων ραντεβού με τους γιατρούς και τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας για να παραμένει σε εγρήγορση η κατάσταση. «Είμαι σε εγρήγορση σε περίπτωση που συμβεί ξανά… Τώρα είναι όλα καλά, αυτό μου έχει πει ο ψυχολόγος μου να πω. Και αν συμβεί, δεν πειράζει», λέει η ίδια.

To top