Λεπτομέρειες και επιπτώσεις: Αλλαγή στα πλαστικά καπάκια των μπουκαλιών

Δείτε τους λόγους πίσω από την αλλαγή στα πλαστικά καπάκια των μπουκαλιών και την επερχόμενη οδηγία της ΕΕ. Μάθετε για τον στόχο της μείωσης των πλαστικών απορριμμάτων στις παραλίες και τις απαιτήσεις σχεδιασμού για τα προσαρτημένα καπάκια.

Λεπτομέρειες και επιπτώσεις: Αλλαγή στα πλαστικά καπάκια των μπουκαλιών>

Περιεχόμενα

 1. Πλαστικά μπουκάλια: Η αλλαγή στα καπάκια και η οδηγία της ΕΕ
 2. Απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης στην Αγγλία
 3. Πλαστικά μπουκάλια: Γιατί άλλαξαν τα καπάκια και δεν βγαίνουν
 4. Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
 5. Κανονισμός της ΕΕ για τα καπάκια και τα κλεισίματα
 6. Απαιτήσεις σχεδιασμού και λειτουργίας
 7. Προσαρμογή στο νέο νόμο
 8. Δύο κυρίαρχα σχέδια δεμένων καπακιών

Πλαστικά μπουκάλια: Η αλλαγή στα καπάκια και η οδηγία της ΕΕ

Τα πλαστικά μπουκάλια έχουν υποστεί μια αξιοσημείωτη αλλαγή στο σχεδιασμό τους, με καπάκια που δεν μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς σημαντική δύναμη.

Η αλλαγή αυτή δεν αποτελεί πρωτοβουλία της εταιρείας, αλλά οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα καταστεί υποχρεωτική από τον Ιούλιο του 2024. Η ΕΕ στοχεύει στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων στις ευρωπαϊκές παραλίες, απαιτώντας την τοποθέτηση καπακιών σε όλα τα δοχεία ποτών.

Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός και οι λειτουργικές απαιτήσεις για αυτά τα δεμένα καπάκια εξακολουθούν να καθορίζονται, αλλά οι κατασκευαστές ποτών σε ολόκληρη την ΕΕ θα πρέπει να προσαρμοστούν για να συμμορφωθούν με το νέο νόμο.

Απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης στην Αγγλία

Στην Αγγλία, η κυβέρνηση σχεδιάζει να απαγορεύσει τα πλαστικά μίας χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών μπουκαλιών, μέχρι το 2024 για την καταπολέμηση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Η απαγόρευση αυτή θα περιλαμβάνει δέκα κατηγορίες πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης, όπως μαχαιροπήρουνα, πιάτα, καλαμάκια, δοχεία από φελιζόλ, ποτήρια ποτών και άλλα. Ο στόχος είναι να μειωθεί η κατανάλωση πλαστικών ποτηριών και δοχείων τροφίμων κατά 30% έως το 2024 και κατά 60% έως το 2026.

Επιπλέον, ο επανασχεδιασμός φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων και οι στόχοι υποχρεωτικής χωριστής συλλογής πλαστικών μπουκαλιών θα συμβάλουν σε ένα βιώσιμο μέλλον.

Πλαστικά μπουκάλια: Γιατί άλλαξαν τα καπάκια και δεν βγαίνουν

Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταστεί υποχρεωτική από τον Ιούλιο του 2024, αλλά ήδη οι περισσότερες εταιρείες προσαρμόζονται. Πού απευθύνεται: Η οδηγία έχει ήδη εφαρμοστεί.

Όλες οι λεπτομέρειες στο: Η οδηγία θα πρέπει να εφαρμόζεται σε κάθε χώρα, σε κάθε χώρα, σε κάθε χώρα, σε κάθε χώρα.

Εδώ και μερικούς μήνες, πολλοί έχουν παρατηρήσει μια μικρή αλλά αξιοσημείωτη αλλαγή στα πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης που χρησιμοποιούν όλοι.

Τα καπάκια είναι πλέον σχεδιασμένα έτσι ώστε να μην μπορούν να αφαιρεθούν από την υπόλοιπη συσκευασία, εκτός αν κάποιος τα… σπάσει με αρκετή δύναμη. Όπως συμβαίνει με κάθε αλλαγή σε κάτι τόσο κοινό όσο τα αγαπημένα μπουκάλια αναψυκτικών ή νερού κάποιου, υπήρξαν αντιδράσεις.

Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κάποιοι αρχικά πίστεψαν ότι επρόκειτο για εργοστασιακό λάθος και όταν συνειδητοποίησαν ότι ήταν στο σχεδιασμό, άρχισαν τα παράπονα των καταναλωτών για άχρηστα πλαστικά μπουκάλια.

Όμως δεν πρόκειται για μια πρωτοβουλία των εταιρειών, αλλά για μια σαφή οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2019, η οποία θα γίνει υποχρεωτική από τον Ιούλιο του 2024. Όσον αφορά τη στόχευση αυτής της οδηγίας, η ΕΕ κινείται στα πρότυπα του παλιού διαφημιστικού συνθήματος «όχι σακούλες, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές».

Ο λόγος είναι η οδηγία 2019/904 της ΕΕ, η οποία ορίζει ότι τα καπάκια πρέπει να τοποθετούνται σε όλα τα δοχεία ποτών χωρητικότητας έως τριών λίτρων.

Η νέα οδηγία, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ως στόχο να αποτρέψει το 10% των πλαστικών απορριμμάτων που βρίσκονται στις ευρωπαϊκές παραλίες.

Κανονισμός της ΕΕ για τα καπάκια και τα κλεισίματα

Το σχετικό μέρος του εν λόγω κανονισμού της ΕΕ για τα καπάκια και τα κλεισίματα αναφέρει:
«Τα πλαστικά καπάκια και καπάκια που χρησιμοποιούνται για τα δοχεία ποτών είναι μεταξύ των πλαστικών αντικειμένων μίας χρήσης που συναντώνται συχνότερα ως απορρίμματα στις παραλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ως εκ τούτου, η διάθεση στην αγορά πλαστικών περιεκτών ποτών μίας χρήσης θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο εάν συμμορφώνονται με ορισμένες απαιτήσεις σχεδιασμού του προϊόντος, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά η εισροή πλαστικών πωμάτων και καπακιών στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ανακύκλωσης, οι απαιτήσεις για τις συσκευασίες που ορίζονται στο παράρτημα ΙΙ της οδηγίας 94/62/ΕΚ.».

Απαιτήσεις σχεδιασμού και λειτουργίας

Οι απαιτήσεις για το σχεδιασμό και τη λειτουργία των δεμένων καπακιών που απορρέουν από τον παρόντα κανονισμό εξακολουθούν να καθορίζονται και μπορούν επί του παρόντος να συνοψιστούν ως εξής.

 • Το καπάκι πρέπει να είναι συμβατό με τα υπάρχοντα σχέδια.
 • Ο αντίκτυπος στον τελικό πελάτη θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος, δηλαδή η άνεση χρήσης δεν θα πρέπει να μειωθεί.
 • Τα κλεισίματα πρέπει να είναι συμβατά με τον υπάρχοντα εξοπλισμό πλήρωσης.
 • Τα καπάκια πρέπει να είναι προσαρτημένα στον περιέκτη καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του προϊόντος μέχρι την ανακύκλωση.
 • Τα υλικά για το δεμένο κάλυμμα δεν αλλάζουν.
 • Ο αντίκτυπος στις υφιστάμενες γραμμές παραγωγής θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί και η παραγωγή δεν θα πρέπει να μειωθεί.
 • Πρέπει να εξασφαλίζεται ότι το καπάκι μπορεί να ανοίγει και να κλείνει 15 φορές χωρίς να χάνει τη λειτουργία του.

Προσαρμογή στο νέο νόμο

Αν και δεν υπάρχει καμία νομική υποχρέωση μέχρι στιγμής, τα καπάκια που παραμένουν προσκολλημένα στη φιάλη κυκλοφορούν στην αγορά εδώ και αρκετό καιρό και χρησιμοποιούνται ήδη από ορισμένους κατασκευαστές ποτών.

Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη, περίπου 1.350 γραμμές εμφιάλωσης σε ολόκληρη την ΕΕ θα πρέπει να προετοιμαστούν για την αλλαγή και να προσαρμοστούν στη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αυτό σημαίνει τα πάντα, από αλλαγές στη γραμμή παραγωγής, αλλαγές στη συνεργασία τους με τους προμηθευτές φιαλών, ακόμη και αλλαγές στην ετικέτα και το λογότυπο.

Δυστυχώς, προς το παρόν, υπάρχει μόνο μια γενική προδιαγραφή που ορίζει ότι τα καπάκια πρέπει να παραμένουν προσαρτημένα στις φιάλες, χωρίς να προσδιορίζει τις ακριβείς βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται.

Δύο κυρίαρχα σχέδια δεμένων καπακιών

Σύμφωνα με το engelglobal.com, υπάρχουν σήμερα δύο παραλλαγές που κυριαρχούν στο σχεδιασμό των δεμένων καπακιών.

 • Ο «σχεδιασμός με λάσο» αναφέρεται σε καπάκια που συνδέονται στη φιάλη με ταινία δύο μερών. Το καπάκι στερεώνεται στην επάνω ταινία και η φιάλη στην κάτω ταινία. Αυτός ο σχεδιασμός είναι σχετικά εύκολο να εφαρμοστεί με τα υπάρχοντα εργαλεία, συνήθως μόνο τα ρυθμιστικά χρειάζεται να επανασχεδιαστούν.
 • Ο «σχεδιασμός με άρθρωση», από την άλλη πλευρά, επιτρέπει τη μόνιμη σύνδεση του καπακιού και του δοχείου μέσω ενός μεντεσέ, ο οποίος προαιρετικά επιτρέπει επίσης τη σταθεροποίηση του καπακιού σε μια καθορισμένη θέση. Η χρήση των υφιστάμενων εργαλείων είναι πρακτικά αδύνατη.
To top