Άδεια μητρότητας: Πώς η μητέρα μπορεί να μεταφέρει έως και 7 μήνες στον πατέρα

Μάθετε πώς οι μητέρες μπορούν να μεταφέρουν έως και 7 μήνες άδειας μητρότητας στους πατέρες. Ενημερωθείτε για τις προϋποθέσεις, τα οφέλη και τις σχετικές διαδικασίες. Δείτε την επέκταση της άδειας μητρότητας στους 9 μήνες.

Άδεια μητρότητας: Πώς η μητέρα μπορεί να μεταφέρει έως και 7 μήνες στον πατέρα>

Περιεχόμενα

  1. Άδεια μητρότητας: Πώς η μητέρα μπορεί να μεταφέρει έως και 7 μήνες στον πατέρα
  2. Προϋποθέσεις για τη μεταφορά της άδειας μητρότητας στον πατέρα
  3. Ευελιξία στην άσκηση της άδειας μητρότητας
  4. Εναλλακτική χρήση της άδειας μητρότητας
  5. Διαίρεση των διαστημάτων άδειας
  6. Ετήσια άδεια και άδεια μητρότητας
  7. Εφαρμογή και οφέλη
  8. Αναδρομική εφαρμογή και παράταση της άδειας μητρότητας
  9. Λεπτομέρειες εφαρμογής
  10. Αύξηση της διάρκειας της άδειας μητρότητας

Δείτε πώς οι μητέρες μπορούν να μεταφέρουν έως και 7 μήνες άδειας μητρότητας στους πατέρες. Ενημερωθείτε για τις προϋποθέσεις, τα οφέλη και τις διαδικασίες που συνεπάγεται αυτή η μεταφορά.

Μάθετε πώς η επέκταση της άδειας μητρότητας στους 9 μήνες ωφελεί τις εργαζόμενες μητέρες και τους εργαζόμενους πατέρες. Όλες οι λεπτομέρειες βρίσκονται εδώ.

Άδεια μητρότητας: Πώς η μητέρα μπορεί να μεταφέρει έως και 7 μήνες στον πατέρα

Πώς μπορεί μια μητέρα να λάβει άδεια μητρότητας έως και 7 μήνες; Η μητέρα του παιδιού μπορεί να μεταβιβάσει τόσο την ειδική άδεια όσο και το επίδομα στον πατέρα, χωρίς να χρειάζεται να έχει χρησιμοποιήσει μέρος της η ίδια προηγουμένως.

 

Προϋποθέσεις για τη μεταφορά της άδειας μητρότητας στον πατέρα

Μέχρι 7 μήνες, η μητέρα επιτρέπεται να μεταφερθεί από την ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας στον πατέρα, εάν ο πατέρας απασχολείται με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις πλήρους ή μερικής απασχόλησης, προβλέπει απόφαση εφαρμογής του νόμου 4997 που ψηφίστηκε το 2022.
Η υπουργική απόφαση ρυθμίζει τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία μεταφοράς της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας για τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα από τη μητέρα στον πατέρα του παιδιού.

Ευελιξία στην άσκηση της άδειας μητρότητας

Αναλυτικότερα, προβλέπει ότι η μητέρα του παιδιού μπορεί να μεταβιβάσει τόσο την ειδική άδεια όσο και το επίδομα στον πατέρα, χωρίς να απαιτείται να έχει χρησιμοποιήσει η ίδια μέρος της προηγουμένως.
Η μητέρα επιλέγει πώς θα ασκήσει το δικαίωμά της και συγκεκριμένα αν θα χρησιμοποιήσει η ίδια το σύνολο της ειδικής άδειας μητρότητας (9 μήνες) ή αν θα μεταβιβάσει μέρος του δικαιώματος στην ειδική άδεια και στο επίδομα προστασίας της μητρότητας   έως 7 μήνες   στον πατέρα του παιδιού.

Εναλλακτική χρήση της άδειας μητρότητας

Η μητέρα μπορεί επίσης να καθορίσει περιόδους κατά τις οποίες θα κάνει χρήση της ειδικής άδειας η ίδια, αντί του πατέρα του παιδιού.
Στην πραγματικότητα, η απόφαση καθιστά σαφές ότι η σειρά με την οποία οι γονείς χρησιμοποιούν την άδεια συμπληρωματικά μεταξύ τους δεν έχει σημασία.

Διαίρεση των διαστημάτων άδειας

Με άλλα λόγια, η μητέρα μπορεί να ασκήσει πρώτα μέρος του παραπάνω δικαιώματος και να μεταβιβάσει το υπόλοιπο στον πατέρα, μέχρι το όριο των επτά μηνών.
Εναλλακτικά, ο πατέρας μπορεί πρώτα να χρησιμοποιήσει μέρος της ειδικής άδειας και του επιδόματος που του μεταβιβάζει η μητέρα μέχρι 7 μήνες και στη συνέχεια η μητέρα να ασκήσει η ίδια το υπόλοιπο δικαίωμα μέχρι τους 9 μήνες άδειας ή το αντίστροφο.
Η κατανομή των διαστημάτων της άδειας και της παροχής, μετά από μεταφορά, μπορεί να γίνει διαδοχικά και συμπληρωματικά μεταξύ των γονέων και για περισσότερες από μία εναλλαγές.

Ετήσια άδεια και άδεια μητρότητας

Η ετήσια άδεια της μητέρας ή του πατέρα χορηγείται υποχρεωτικά πριν από την ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας, μόνο στην περίπτωση που, βάσει των ετήσιων περιόδων, κινδυνεύει να χαθεί.
Όσον αφορά τις μητέρες, που κάνουν ήδη χρήση της ειδικής άδειας σήμερα και από τις 25/11/2022 (χρόνος έναρξης ισχύος του νόμου 4997/2022), μπορούν να μεταβιβάσουν το δικαίωμα στον πατέρα για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση των 9 μηνών.

Εφαρμογή και οφέλη

Η άδεια χορηγείται στον εργαζόμενο κατόπιν αιτήματός του προς τον εργοδότη, τον οποίο πρέπει να ειδοποιήσει εγγράφως ένα μήνα πριν.

Η απουσία της εργαζομένης από την εργασία της κατά τη διάρκεια της ειδικής άδειας μητρότητας λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για τον υπολογισμό της ετήσιας άδειας, της προϋπηρεσίας για τον καθορισμό των αποδοχών και της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης και κάθε δικαιώματος που απορρέει από τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.
Ο εργαζόμενος πατέρας που λαμβάνει ειδική άδεια δικαιούται όλα τα οφέλη και τις συνέπειες όσον αφορά την ασφαλιστική κάλυψη, όπως και η μητέρα.

Αναδρομική εφαρμογή και παράταση της άδειας μητρότητας

Η παράταση της άδειας ισχύει αναδρομικά για τις μητέρες που είχαν ήδη άδεια μητρότητας έξι μηνών στις 25 Νοεμβρίου 2022, ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου 4997/2022, ο οποίος προβλέπει (άρθρο 43) άδεια 9 μηνών.
Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, σε καμία περίπτωση δεν θίγεται το δικαίωμα των εργαζομένων να λαμβάνουν κανονική άδεια μαζί με ή μετά τη χρήση της άδειας μητρότητας.

Λεπτομέρειες εφαρμογής

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η τρίμηνη παράταση της άδειας μητρότητας είναι διαθέσιμη από τις 25 Νοεμβρίου 2022 ακόμη και για τις εργαζόμενες που κατά την ημερομηνία αυτή δεν είχαν εξαντλήσει   έστω και για μία ημέρα   την εξάμηνη άδεια του παλαιού καθεστώτος.
Η κανονική ετήσια άδεια δεν χάνεται εάν συνδυαστεί με την άδεια μητρότητας και δεν χρησιμοποιηθεί εντός του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους.
Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας είναι επίσης διαθέσιμη στις γυναίκες που αποκτούν παιδιά με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, καθώς και στις εργαζόμενες που υιοθετούν, από τη στιγμή που το παιδί εντάσσεται στην οικογένεια έως την ηλικία των 8 ετών.

Αύξηση της διάρκειας της άδειας μητρότητας

Για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η άδεια μητρότητας αυξάνεται από τους 6 μήνες που είναι σήμερα στους 9 μήνες, ενώ παράλληλα αυξάνεται η καταβολή του επιδόματος μητρότητας κατά τρεις επιπλέον μήνες.
Οι εργαζόμενες μητέρες μπορούν να ζητήσουν ειδική άδεια για την ανατροφή του παιδιού τους από τον ΟΑΕΔ, εφόσον είναι ασφαλισμένες στον ΕΦΚΑ και απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

To top