Αύξηση επιτοκίων δανείων: Επιπτώσεις στους δανειολήπτες και στις καταθέσεις | Σολωμός

Δείτε τα τελευταία νέα σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων δανείων και τις επιπτώσεις τους στους δανειολήπτες. Μάθετε για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τις επιπτώσεις στις καταθέσεις και τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών.

Αύξηση επιτοκίων δανείων: Επιπτώσεις στους δανειολήπτες και στις καταθέσεις | Σολωμός>

Περιεχόμενα

  1. Αύξηση επιτοκίων δανείων
  2. Επιπτώσεις στους δανειολήπτες
  3. Επιχειρηματικός αντίκτυπος
  4. Επιτόκια καταθέσεων και περιθώριο κέρδους

Ετοιμαστείτε για περισσότερα άσχημα νέα αν έχετε δάνειο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να ανακοινώσει νέα αύξηση των επιτοκίων, ενδεχομένως κατά 0,25%.

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο, οδηγώντας την ΕΚΤ σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής. Οι δανειολήπτες, τόσο οι ιδιώτες όσο και οι επιχειρήσεις, θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλότερο κόστος δανεισμού, καθιστώντας την εξυπηρέτηση των δανείων και τον νέο δανεισμό πιο δύσκολο.

Οι υφιστάμενοι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενα επιτόκια μπορεί να προστατευθούν, αλλά οι νέοι δανειολήπτες θα νιώσουν τον αντίκτυπο. Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν επικρίσεις για τη διατήρηση χαμηλότερων επιτοκίων καταθέσεων σε σύγκριση με τα επιτόκια δανεισμού, μεγιστοποιώντας τα κέρδη τους.

Σολωμός: Salmon: Έχετε δάνειο; Πάλι άσχημα νέα – Δείτε πόσο θα αυξηθεί η δόση σας –.

Αύξηση επιτοκίων δανείων

Νέα αύξηση των επιτοκίων – πιθανότατα κατά 0,25% – την Πέμπτη από την ΕΚΤ. Ποιοι δανειολήπτες επηρεάζονται. Τι ισχύει για τις καταθέσεις. Το περιθώριο κέρδους των τραπεζών και η διάσταση απόψεων μεταξύ της EBA και της BoE.

Πολλοί δανειολήπτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων την ερχόμενη Πέμπτη, με τις τράπεζες να σπεύδουν… αργά να προσαρμόσουν τα επιτόκια καταθέσεων, δεχόμενες επικρίσεις ακόμη και από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Ειδικότερα, στη νέα συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που είναι προγραμματισμένη για το τέλος αυτής της εβδομάδας, θεωρείται βέβαιο ότι θα ανακοινωθεί νέα αύξηση των επιτοκίων – πιθανότατα κατά 0,25%.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, παρά την πτώση του πληθωρισμού στο 6,1% τον Μάιο – από 7% τον αμέσως προηγούμενο μήνα – η απόσταση από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας εξακολουθεί να είναι μεγάλη.

Επιπτώσεις στους δανειολήπτες

Η «σιδηρά» κυρία της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ, έχει ήδη καταστήσει σαφές σε πρόσφατες δηλώσεις της ότι όσο ο πληθωρισμός, ιδίως ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή ο πληθωρισμός που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, παραμένει υψηλός, η τράπεζα θα συνεχίσει να σφίγγει τη νομισματική της πολιτική.

Στο πλαίσιο αυτό, το χρήμα, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και, κυρίως, για τις επιχειρήσεις, θα γίνει ακριβότερο, καθιστώντας αφενός δύσκολη την εξυπηρέτηση των δανείων και αφετέρου απαγορευτική κάθε απόφαση για δανεισμό από τις τράπεζες.

Και μπορεί η νέα αύξηση να μην «αγγίζει» τους υφιστάμενους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, αφού εντάσσονται στο πλαίσιο προστασίας που ανακοίνωσαν οι τράπεζες, «παγώνοντας» στο 2,85% και για 12 μήνες το Euribor, ωστόσο το ίδιο δεν ισχύει για όσους επιθυμούν να χρηματοδοτηθούν σήμερα.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, τον περασμένο Απρίλιο το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου αυξήθηκε κατά 24 μονάδες βάσης σε 4,06% από 3,82% τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Τελευταία, βέβαια, οι δανειολήπτες επιλέγουν κυρίως δάνεια με σταθερό επιτόκιο για μια αρχική περίοδο -συνήθως πέντε ετών- και στη συνέχεια δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, το κόστος επί της μηνιαίας δόσης δεν είναι μικρό (δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 3% και 4,40% ανάλογα με τη διάρκεια) και θεωρείται πιθανό ότι οι τράπεζες θα προβούν επίσης σε προσαρμογές της τιμολογιακής τους πολιτικής μετά τη νέα αύξηση από την ΕΚΤ.

Επιχειρηματικός αντίκτυπος

Ταυτόχρονα, το σοκ που θα υποστούν οι επιχειρήσεις είναι μεγαλύτερο, καθώς, αφενός, δεν λαμβάνουν καμία προστασία και, αφετέρου, το κόστος των παλαιών και νέων δανείων έχει ήδη εκτοξευθεί στα ύψη από τον περασμένο Ιούλιο.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των υφιστάμενων επιχειρηματικών δανείων με διάρκεια άνω των πέντε ετών αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης σε 5,56%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης σε 6,86%.

Όσον αφορά τα νέα δάνεια, το μέσο επιτόκιο των δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε κατά 41 μονάδες βάσης σε 6,36%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των εμπορικών δανείων αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης (σε 7,57%).

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με καθορισμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης σε 5,56%, ενώ το μέσο επιτόκιο των δανείων κανονικής διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 37 μονάδες βάσης σε 6,05%.

Επιτόκια καταθέσεων και περιθώριο κέρδους

Κριτική, σχετικά με τα επιτόκια καταθέσεων που συνεχίζουν να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με εκείνα των δανείων, μεγιστοποιώντας έτσι τα κέρδη τους, συνεχίζουν να δέχονται οι τράπεζες, με την τελευταία προσθήκη από την πλευρά των… επικριτών να είναι αυτή της ΤτΕ.

«Έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο στον τραπεζικό τομέα, οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, αλλά από την άλλη πλευρά βλέπουμε μια πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και των επιτοκίων χορηγήσεων», σχολίασε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας, εστιάζοντας στην ανάγκη όξυνσης του ανταγωνισμού μέσω της ίσης μεταχείρισης μεγάλων και μικρών τραπεζών.

Αναλυτικότερα, το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά έξι μονάδες βάσης τον περασμένο Απρίλιο στο 1,22%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις ενισχύθηκε κατά 40 μονάδες βάσης στο 1,87%.

Το μέσο επιτόκιο για υφιστάμενα υπόλοιπα καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως δύο έτη από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης σε 1,13%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 24 μονάδες βάσης σε 1,78%.

Σύμφωνα με την CBE, η διαφορά επιτοκίου μεταξύ καταθέσεων και δανείων.

To top