Αγία Δύναμη: Η Άγνωστη Εκκλησία της Αθήνας – Η ιστορία & η σημασία της

Δείτε την ιστορική σημασία της Αγίας Δύναμης, ενός πανέμορφου παρεκκλησιού στην Αθήνα, χτισμένου μέσα σε έναν πολυετή πλάτανο. Μάθετε για την αρχαία προέλευσή του, τις σχέσεις του με τον Ηρακλή και το ρόλο του στην Ελληνική Επανάσταση.

Αγία Δύναμη: Η Άγνωστη Εκκλησία της Αθήνας – Η ιστορία & η σημασία της>

Περιεχόμενα

  1. Αγία Δύναμη: Η άγνωστη εκκλησία με ιστορική σημασία
  2. Η ιστορία της Αγίας Δύναμης
  3. Ρόλος στην Επανάσταση
  4. Μετά την απελευθέρωση

Δείτε το κρυμμένο στολίδι της Αθήνας, το μικρό αλλά εντυπωσιακό εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης.

Μάθετε για την πλούσια ιστορική του σημασία που χρονολογείται από την οθωμανική περίοδο και τη σύνδεσή του με την αρχαία ελληνική παράδοση, καθώς και για τον ρόλο του κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Εξερευνήστε τα υπόγεια περάσματα που κάποτε μετέφεραν πυρομαχικά στους μαχητές και ανακαλύψτε το ιερό λείψανο του σύγχρονου Αγίου Νικολάου του Πλάτανου που στεγάζεται μέσα στους τοίχους του.

Αγία Δύναμη: Η άγνωστη εκκλησία με ιστορική σημασία

Η Αγία Δύναμη είναι ένα μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, κοντά στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Πεντέλης.

Ανεγέρθηκε κατά την οθωμανική περίοδο στο Ροδάκιο, στην ίδια θέση όπου στην αρχαιότητα βρίσκονταν οι περίφημες Διοχαρείς Πύλες του Θεμιστοκλέους Τείχους. Θεωρείται το ωραιότερο εκκλησάκι στην Ελλάδα, χτισμένο μέσα σε έναν αιωνόβιο πλάτανο.

Η ιστορία της Αγίας Δύναμης

Κατά το αρχαίο ελληνικό έθιμο, υπήρχαν λουτρά κοντά στις πύλες που αργότερα έγιναν ιαματικά λουτρά (ρωμαϊκά βαλάνεια). Στην ίδια θέση υποτίθεται ότι ανεγείρονταν και ιερά που σχετίζονταν με τη λειτουργία των αρχαίων γυμναστηρίων.

Αρχικά, χτίστηκε ένα ιερό του Ηρακλή, στα ερείπια του οποίου, αιώνες αργότερα (τον 16ο αιώνα μ.Χ.), χτίστηκε ο ναός της Αγίας Δύναμης. Ήταν αφιερωμένος στην «προστάτιδα των γυναικών της εποχής» (εκείνων που επρόκειτο να γεννήσουν).

Επιπλέον, στην εκκλησία βρέθηκαν αρχαίες αφιερώσεις στον ημίθεο Ηρακλή, μεταξύ των οποίων ένα αφιερωματικό ανάγλυφο με ανάγλυφο κορσέ (ρόπαλο) και την επιγραφή «ΗΡΑΚΛΕΙΔΗ (ΟΜΟΙΟ) ΚΑΙ ΑΝΕΘΕΚΕΝ».

Ο δυναμισμός του Ηρακλή εκχριστιανίστηκε και έγινε ο δυναμισμός της Παναγίας. Η εκκλησία αποτέλεσε επίσης πηγή δύναμης για τους αγωνιστές του 21ου αιώνα.

Σύμφωνα με την αθηναϊκή παράδοση και τις μαρτυρίες του ηγουμένου της Μονής Πεντέλης, Κύριλλου Δέγλερη, η Αγία Δύναμις ανήκε στη Μονή Πεντέλης και ήταν γνωστή ως «Μεντελίτισσα» (παραφθορά του Πεντελίτισσα), «του Μεντελιώτη» ή «του Ροδακίου» (από το όνομα της περιοχής).

Μέχρι τη δεκαετία του 1950, όταν χτίστηκε το Υπουργείο Παιδείας, η εκκλησία είχε μια αυλή και άλλα κτίρια, τα οποία κατεδαφίστηκαν για να χτιστεί το Υπουργείο και ο δρόμος.

Το 1641, ένας Ιησουίτης μοναχός Φραγκίσκος έζησε κοντά στην εκκλησία της Αγίας Δύναμης. Δίδασκε ιταλικά και γαλλικά μέχρι που κατηγορήθηκε για προσηλυτισμό και απελάθηκε.

Ρόλος στην Επανάσταση

Την παραμονή της Επανάστασης, το εργαστήριο πυρομαχικών του πυροτεχνουργού Mastro-Paul Alexis του Barouxis λειτουργούσε σε ένα σπίτι κοντά στην εκκλησία της Αγίας Δύναμης.

Ο γιος του Σπυρίδων δημιούργησε το «Ζαχαροπλαστείο Παυλίδης» το 1841 στον παλιό μπαρουτόμυλο στη θέση της παλιάς Αιόλου και Βύσσης. Οι Τούρκοι νόμιζαν ότι τα φιστίκια προορίζονταν για την άμυνα του κάστρου της Ακρόπολης και έτσι υποκίνησαν την παραγωγή τους.

Μέσα από την υπόγεια δίοδο του εργαστηρίου, που επικοινωνούσε με το υπόγειο της Αγίας Δύναμης, τα φιστίκια μεταφέρονταν κρυφά στο Μενίδι. Οι χωρικοί τα μάζευαν με μουλάρια και τα μετέφεραν στους αγωνιστές.

Η κυρία Manoleina, η Maria Biniari, ήταν το πιο έμπιστο πρόσωπο για τη μυστική μεταφορά των πυρομαχικών από την πόλη.

Μετέφερε το πολύτιμο φορτίο κάτω από τα άπλυτα ρούχα της που υποτίθεται ότι θα έπλενε στον Ιλισό και το παρέδιδε στα χέρια των αγωνιστών. Οι θησαυροί της Μονής Πεντέλης φυλάσσονταν στα υπόγεια της εκκλησίας, αλλά δυστυχώς στις 21 Ιουλίου 1821, κατά την τουρκική εισβολή του Ομέρ Βρυώνη, χάθηκαν όλα.

Μετά την απελευθέρωση

Μετά την απελευθέρωση, στο.

Αγία Δύναμη: Η Άγνωστη Εκκλησία της Αθήνας – Η ιστορία & η σημασία της
To top