Ανακοίνωση έκτακτης ανάγκης του ΕΦΕΤ: Τρόφιμα μολυσμένα με σαλμονέλα – Απαιτείται άμεση δράση

Πετάξτε αυτά τα τρόφιμα αμέσως! Ο ΕΦΕΤ εντόπισε μόλυνση από σαλμονέλα σε συγκεκριμένες παρτίδες κατεψυγμένων παρασκευασμάτων κρέατος. Μάθετε περισσότερα για το ρόλο του ΕΦΕΤ ως σύμμαχος των καταναλωτών και Ενιαία Αρχή Ελέγχου Τροφίμων στην Ελλάδα, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των τροφίμων και προστατεύοντας τη δημόσια υγεία.

Ανακοίνωση έκτακτης ανάγκης του ΕΦΕΤ: Τρόφιμα μολυσμένα με σαλμονέλα – Απαιτείται άμεση δράση>

Περιεχόμενα

  1. Ανακοίνωση έκτακτης ανάγκης: Πέτα αυτά τα τρόφιμα αμέσως – γεμάτα σαλμονέλα
  2. 1. Πρότυπα ποιότητας και προστασία των καταναλωτών
  3. 2. Υγιή συστήματα παραγωγής
  4. 3. Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων
  5. 4. Επιθεώρηση και έλεγχος
  6. 5. Εκπαίδευση και έρευνα
  7. 6. Συντονισμός και διεθνής δέσμευση

Ανακοίνωση έκτακτης ανάγκης: Πέταξε αμέσως αυτά τα τρόφιμα – Γεμάτα σαλμονέλα.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, ΕΦΕΤ, εντόπισε την παρουσία Salmonella spp. σε κατεψυγμένα παρασκευάσματα κρέατος. Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΦΕΤ πραγματοποίησε δειγματοληψία στα ακόλουθα προϊόντα.

  1. Βαμβακερό μοσχάρι χωρίς γλουτένη: Ημερομηνία λήξης: 06/08/2024, Ημερομηνία παραγωγής/κατάψυξης: 14/04/2023.

  2. Κοτόπουλο Σουβλάκι: Ημερομηνία λήξης χρήσης: 31/08/2024, Ημερομηνία παραγωγής/κατάψυξης: 09/05/2023.

    Παρασκευάζεται από την «Πτωχοτροφικές Επιχώσεις Α. Καραγιαννάκης Α.Ε. – Κοτόπουλα Κοτόπουλα Καραγιαννάκης Χαλκιδικής».

Ο ΕΦΕΤ έχει ζητήσει την άμεση ανάκληση των συγκεκριμένων παρτίδων και βρίσκονται σε εξέλιξη συνεχείς έλεγχοι. Οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα συγκεκριμένα προϊόντα καλούνται να μην τα καταναλώσουν.

Ο ΕΦΕΤ, που ιδρύθηκε με το νόμο 2741/ΦΕΚ 199/28-09-1999, είναι δημόσιος φορέας που εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό ποιοτικών προτύπων, στη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις ορθές πρακτικές υγιεινής και στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Η Ενιαία Αρχή Ελέγχου Τροφίμων διεξάγει ολοκληρωμένες επιθεωρήσεις, παρακολούθηση και αναλύσεις για τη διατήρηση της υγιεινής των τροφίμων και την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών.

Συμμετέχει επίσης σε διεθνείς συνεργασίες και ερευνητικά προγράμματα για να παραμένει ενήμερη για τις τεχνολογικές εξελίξεις και να προωθεί την ευαισθητοποίηση για την ασφάλεια των τροφίμων.

Ανακοίνωση έκτακτης ανάγκης: Πέτα αυτά τα τρόφιμα αμέσως – γεμάτα σαλμονέλα.

Ανακοίνωση έκτακτης ανάγκης: Πέτα αυτά τα τρόφιμα αμέσως – γεμάτα σαλμονέλα

EFET. EFET

Ο ΕΦΕΤ, η Ενιαία Αρχή Ελέγχου Τροφίμων, έλαβε δείγματα κατεψυγμένων παρασκευασμάτων κρέατος και εντόπισε την παρουσία Salmonella spp. σε δύο συγκεκριμένα προϊόντα. Βόειο κρέας βαμβακιού χωρίς γλουτένη: Κωτόπουλος Σουβλάκι:

Παράγεται από την εταιρεία ‘Πτωχοτροφικές Επικεφαλής Α. Καραγιαννάκης Α.Ε. – Κοτόπουλα Κοτόπουλα Καραγιαννάκης Χαλκιδικής’.

Ο ΕΦΕΤ έχει προβεί σε άμεση ανάκληση των προϊόντων αυτών και συμβουλεύει τους καταναλωτές που τα έχουν αγοράσει να μην τα καταναλώσουν.

EFET: Ο σύμμαχος των καταναλωτών. EFET: Ο σύμμαχος των καταναλωτών

Ο ΕΦΕΤ, που ιδρύθηκε με το νόμο 2741/ΦΕΚ 199/28-09-1999, είναι δημόσιος φορέας που υπάγεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι αρμοδιότητές του περιλαμβάνουν.

1. Πρότυπα ποιότητας και προστασία των καταναλωτών

Καθορισμός προτύπων ποιότητας για τα τρόφιμα, τις πρώτες ύλες και τα πρόσθετα για την προστασία της δημόσιας υγείας και την πρόληψη της απάτης των καταναλωτών.

2. Υγιή συστήματα παραγωγής

Καθιέρωση προτύπων και αρχών για την παραγωγή υγιεινών προϊόντων από τις επιχειρήσεις τροφίμων και διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις ορθές πρακτικές υγιεινής.

3. Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων

Παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς υγιεινής, τις ορθές πρακτικές υγιεινής και τη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγιεινής των τροφίμων.

4. Επιθεώρηση και έλεγχος

Καταχώρηση επιχειρήσεων τροφίμων, διενέργεια επιθεωρήσεων και συντονισμός των ελέγχων σε όλα τα στάδια της παραγωγής τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της συγκομιδής, της μεταποίησης, της συσκευασίας, της αποθήκευσης και της διανομής.

5. Εκπαίδευση και έρευνα

Παροχή κατάρτισης και εκπαίδευσης στο προσωπικό σχετικά με τις τεχνολογικές εξελίξεις και τη νέα νομοθεσία που σχετίζεται με την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων. Διεξαγωγή έρευνας και συνεργασία με συναφείς οργανισμούς.

6. Συντονισμός και διεθνής δέσμευση

Συμμετοχή στα όργανα λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών, διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις οδηγίες και τους κανονισμούς και λειτουργία ως σύνδεσμος για θέματα ελέγχου τροφίμων.

Στόχος του ΕΦΕΤ είναι η διασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων, η προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών και η προώθηση μιας ασφαλούς και υγιούς αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.

Η Ενιαία Αρχή Ελέγχου Τροφίμων διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην επιθεώρηση των επιχειρήσεων τροφίμων, στην παρακολούθηση των συστημάτων παραγωγής, στη διενέργεια δειγματοληψιών και αναλύσεων και στην επιβολή της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς.

Επικεντρώνεται στη διατήρηση υψηλών προτύπων ασφάλειας τροφίμων και στην προστασία των καταναλωτών από κινδύνους για την υγεία.

Με τους ολοκληρωμένους ελέγχους και τα προληπτικά του μέτρα, ο ΕΦΕΤ προσπαθεί να εγγυηθεί την υψηλότερη ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων που διαθέτει η ελληνική κοινωνία.

To top