Ανησυχητική έρευνα: Δημοφιλή ποτά περιέχουν έως και 95% πλαστικοποιητές

Δείτε συγκλονιστικά ευρήματα: περιέχουν 95% πλαστικοποιητές. Τα αυξημένα επίπεδα ζάχαρης ενισχύουν την παρουσία αυτών των επιβλαβών χημικών ουσιών, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Μάθετε περισσότερα για τις επιπτώσεις της μελέτης.

Ανησυχητική έρευνα: Δημοφιλή ποτά περιέχουν έως και 95% πλαστικοποιητές>

Περιεχόμενα

  1. Έρευνα: Αποκαλύπτει μελέτη
  2. Κατανόηση των πλαστικοποιητών και των επιπτώσεών τους
  3. Λεπτομέρειες και ευρήματα της μελέτης
  4. Επιπτώσεις και αυστραλιανό πλαίσιο

Δείτε συγκλονιστικά ευρήματα από ισπανική μελέτη: τα δημοφιλή ποτά περιέχουν 95% πλαστικοποιητές. Η αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη συσχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα πλαστικοποιητών, εγκυμονώντας κινδύνους για την υγεία.

Μάθετε περισσότερα για την έρευνα και τις συνέπειές της.

Έρευνα: Αποκαλύπτει μελέτη

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από Ισπανούς ερευνητές αποκάλυψε ανησυχητικά ευρήματα σχετικά με την παρουσία πλαστικοποιητών σε δημοφιλή ποτά.

Η μελέτη ανέλυσε 75 δείγματα ποτών και διαπίστωσε ότι σχεδόν όλα περιείχαν πλαστικοποιητές, οι οποίοι είναι χημικές επιστρώσεις που ευθύνονται για την ευκαμψία και την απαλότητα των πλαστικών. Η έρευνα αποκάλυψε επίσης άμεση συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας ζάχαρης στα ποτά και της συγκέντρωσης των πλαστικοποιητών.

Κατανόηση των πλαστικοποιητών και των επιπτώσεών τους

Οι πλαστικοποιητές είναι υλικά με βάση το πολυμερές που συνήθως προστίθενται στα πλαστικά για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και την ευελιξία τους. Δύο συχνά χρησιμοποιούμενοι πλαστικοποιητές είναι η δισφαινόλη Α (BPA) και οι φθαλικές ενώσεις.

Οι ενώσεις αυτές δεν βρίσκονται μόνο στα ποτά αλλά και σε διάφορα καθημερινά αντικείμενα, όπως δοχεία αποθήκευσης τροφίμων, κονσέρβες και είδη υγιεινής.

Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση πλαστικοποιητών μέσω τροφίμων και ποτών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες σε ζωτικά όργανα όπως το ήπαρ, τα νεφρά και το αναπαραγωγικό σύστημα.

Επιπλέον, επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει την έκθεση σε πλαστικοποιητές με δυσμενείς επιπτώσεις όπως αποβολές, γενετικές ανωμαλίες, ακόμη και καρκίνο.

Λεπτομέρειες και ευρήματα της μελέτης

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Environment International, ανέλυσε μια σειρά από δείγματα ποτών, όπως νερό, κόλα, χυμούς, κρασί και ζεστά ροφήματα.

Ανεξάρτητα από τη συσκευασία, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η προστιθέμενη ζάχαρη ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας που σχετιζόταν με την παρουσία πλαστικοποιητών.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι πάνω από το 95% των ποτών που αναλύθηκαν περιείχαν τουλάχιστον έναν από τους 19 πλαστικοποιητές που εξετάσαμε.

Αυτό αποδεικνύει την ευρεία επικράτηση αυτών των ενώσεων και την καθημερινή μας έκθεση σε αυτές», εξήγησε ο Giulio Fernandes Arimbas, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης και Έρευνας για το Νερό (IDAEA) του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ισπανίας.

Η μελέτη υπογράμμισε ότι τα ζαχαρούχα αναψυκτικά και οι χυμοί με πρόσθετα σάκχαρα παρουσίασαν τα υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης, με μέσες συγκεντρώσεις 2,876 νανογραμμάρια ανά λίτρο (ng/L) και 2,965 ng/L, αντίστοιχα.

Αντίθετα, το εμφιαλωμένο νερό (2,7 ng/L) και ο καφές (24 ng/L) παρουσίασαν τα χαμηλότερα επίπεδα μόλυνσης. Τα επίπεδα μόλυνσης του κρασιού, των μη ζαχαρούχων αναψυκτικών, του τσαγιού και των χυμών χωρίς πρόσθετα σάκχαρα κυμαίνονταν μεταξύ αυτών των ακραίων τιμών.

Ένα σημαντικό εύρημα ήταν η παρατήρηση ότι τα ζαχαρούχα ποτά είχαν υψηλότερα επίπεδα πλαστικοποιητών, κυρίως λόγω της παρουσίας του φωσφορικού διφαινυλο-2-αιθυλεξυλ (EHDPP), ενός πλαστικοποιητή που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού και της μήτρας, όπως δήλωσε η Ethel Elzarat, ερευνήτρια της IDAEA.

Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι ο τύπος της συσκευασίας, είτε πρόκειται για γυάλινη, πλαστική ή κονσέρβα, δεν επηρέασε σημαντικά τα επίπεδα των πλαστικοποιητών που βρέθηκαν στα ποτά.

Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πλαστική επίστρωση στα μεταλλικά καπάκια των γυάλινων μπουκαλιών απελευθέρωσε οκτώ ξεχωριστές ενώσεις στα ποτά. Σε μια συγκεκριμένη μάρκα χυμού, το γυάλινο μπουκάλι περιείχε δέκα φορές υψηλότερα επίπεδα πλαστικοποιητών σε σύγκριση με άλλες επιλογές συσκευασίας.

Επιπτώσεις και αυστραλιανό πλαίσιο

Η επικράτηση των ζαχαρούχων ποτών στην Αυστραλία, ιδίως μεταξύ των νεαρών ενήλικων ανδρών, προκαλεί ανησυχία. Τα ευρήματα αυτά είναι ενδεικτικά της συνεχιζόμενης αύξησης του βάρους του πληθυσμού και των συναφών κινδύνων χρόνιων ασθενειών.

Μια πληθυσμιακή μελέτη στην οποία συμμετείχαν 3.430 ενήλικες στην Αυστραλία αποκάλυψε ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς είχαν καταναλώσει ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη την τελευταία εβδομάδα.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η κατανάλωση χυμών φρούτων ήταν η πιο διαδεδομένη, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 40% της αναφερόμενης κατανάλωσης, ακολουθούμενη από τα αναψυκτικά με 29%, τα τεχνητά ζαχαρούχα αναψυκτικά με 18.

Ανησυχητική έρευνα: Δημοφιλή ποτά περιέχουν 95% πλαστικοποιητές
To top