Εκλογές 2023: Επεξήγηση της ψηφιακής ταυτότητας και της διαδικασίας ψηφοφορίας

Δείτε πώς να ψηφίσετε στις εκλογές 2023 και τη χρήση της ψηφιακής ταυτότητας από κινητά πορτοφόλια. Ενημερωθείτε για τις διαδικασίες ταυτοποίησης, το δικαίωμα πρόσθετης άδειας, τις κυρώσεις για τη μη ψήφο και τη διαδικασία ψηφοφορίας.

Εκλογές 2023: Επεξήγηση της ψηφιακής ταυτότητας και της διαδικασίας ψηφοφορίας>

Περιεχόμενα

 1. Εκλογές 2023: Ειδική ανακοίνωση
 2. Επιλογές ταυτοποίησης για τους ψηφοφόρους
 3. Η εισαγωγή των ψηφιακών δελτίων ταυτότητας
 4. Εκλογές 2023: Δικαίωμα σε πρόσθετη άδεια
 5. Συνέπειες της μη ψήφου
 6. Η διαδικασία ψηφοφορίας
 7. Το απλό σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης

Δείτε βασικές πληροφορίες για τις εκλογές 2023: Πού και πώς να ψηφίσετε. Οι ψηφοφόροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ψηφιακή τους ταυτότητα από το κινητό τους πορτοφόλι για να ψηφίσουν.

Ενημερωθείτε για τις διαδικασίες ταυτοποίησης, το δικαίωμα σε πρόσθετη άδεια, τις κυρώσεις για τη μη ψήφο και τη διαδικασία ψηφοφορίας. Κατανοήστε το σύστημα της απλής αναλογικής και πώς κατανέμονται οι βουλευτικές έδρες με βάση το εκλογικό ποσοστό. Ενημερωθείτε για τις επερχόμενες εκλογές και ασκήστε αποτελεσματικά τα δημοκρατικά σας δικαιώματα.

Εκλογές 2023: Ειδική ανακοίνωση

Στις επερχόμενες εκλογές της 21ης Μαΐου, οι ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα χρησιμοποιώντας την ψηφιακή τους ταυτότητα από το κινητό τους πορτοφόλι.

Το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία αναφέρεται ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ταυτοποιηθούν μέσω της ψηφιακής τους ταυτότητας, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία.

Επιλογές ταυτοποίησης για τους ψηφοφόρους

Εάν η διαδικασία της ψηφιακής ταυτότητας παρουσιάζει δυσκολίες ή καθυστερήσεις, οι ψηφοφόροι μπορούν εναλλακτικά να προσκομίσουν την αστυνομική τους ταυτότητα, το προσωρινό πιστοποιητικό, το διαβατήριο, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας που εκδίδεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι κομμένες ταυτότητες είναι επίσης αποδεκτές, ενώ ένα ληγμένο ελληνικό διαβατήριο αρκεί για σκοπούς ταυτοποίησης.

Η εισαγωγή των ψηφιακών δελτίων ταυτότητας

Τον Ιούλιο του 2022, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασε την πλατφόρμα για τις ψηφιακές ταυτότητες και τις άδειες οδήγησης.

Αυτή η σημαντική εξέλιξη επιτρέπει στους πολίτες να έχουν επαληθεύσιμα και προσβάσιμα ψηφιακά αντίγραφα των εγγράφων ταυτοποίησής τους στο κινητό τους τηλέφωνο, φέρνοντας επανάσταση στη διαδικασία ταυτοποίησης.

Εκλογές 2023: Δικαίωμα σε πρόσθετη άδεια

Οι εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα δικαιούνται πρόσθετη άδεια όπως ορίζει ο νόμος. Το δικαίωμα ποικίλλει ανάλογα με τον αριθμό των εργάσιμων ημερών και τη διανυόμενη απόσταση.

 • Ταξιδεύοντας 200-400 χιλιόμετρα χορηγεί 1 εργάσιμη ημέρα.
 • Ταξίδι 401 χιλιομέτρων ή περισσότερο επιχορηγεί 2 εργάσιμες ημέρες, υπό την προϋπόθεση ότι το ταξίδι είναι εξ ολοκλήρου οδικό.
 • Ταξιδεύοντας 100-200 χιλιόμετρα χορηγεί 1 εργάσιμη ημέρα.
 • Ταξιδεύοντας 201-400 χιλιόμετρα χορηγεί 2 εργάσιμες ημέρες.
 • Ταξιδεύοντας 401 χιλιόμετρα ή περισσότερο χορηγεί 3 εργάσιμες ημέρες.

Για ταξίδια σε νησιά ή για εξαιρετικές περιστάσεις, ο αριθμός των ρεπό θα καθορίζεται κατά περίπτωση και δεν θα υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Συνέπειες της μη ψήφου

Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο.

Στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται οι αλλοδαποί κάτοικοι, τα άτομα άνω των 70 ετών και όσοι διαμένουν σε απόσταση άνω των 200 χιλιομέτρων από το καθορισμένο εκλογικό τμήμα τους (μόνο για τις τοπικές εκλογές). Η αδικαιολόγητη μη συμμετοχή στην ψηφοφορία μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση από ένα μήνα έως ένα έτος.

Η διαδικασία ψηφοφορίας

Την ημέρα των εκλογών, οι ψηφοφόροι παρουσιάζονται στην εκλογική επιτροπή, η οποία ελέγχει την εγγραφή και την ταυτότητά τους. Στη συνέχεια, τους δίνεται ένας φάκελος που περιέχει σημασμένα ψηφοδέλτια.

Οι ψηφοφόροι με κινητικούς περιορισμούς μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από τον εκπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή από ένα μέλος της εκλογικής επιτροπής.

Για να ψηφίσουν, οι ψηφοφόροι πρέπει να διασφαλίσουν ότι το ψηφοδέλτιο είναι κλεισμένο στον προβλεπόμενο φάκελο με την ειδική σήμανση και να ακολουθήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία εντός του εκλογικού τμήματος.

Μετά την ψηφοφορία, μπορούν να ζητήσουν πιστοποιητικό από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής.

Το απλό σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης

Στις επερχόμενες εκλογές θα εφαρμοστεί το σύστημα της απλής αναλογικής, όπου η κατανομή των βουλευτικών εδρών εξαρτάται από το ποσοστό των έγκυρων ψήφων που λαμβάνει κάθε κόμμα.

Ο τύπος για την κατανομή των εδρών έχει ως εξής: εκλογικό ποσοστό/100×300 (αριθμός βουλευτών) = έδρες. Τυχόν υπόλοιπες έδρες κατανέμονται στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα.

Παρόλο που το σύστημα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προκλήσεις στο σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας, θεωρείται ένα δημοκρατικό εκλογικό σύστημα που διασφαλίζει τη δίκαιη εκπροσώπηση.

To top