Εκλογές 2023: Κλειδωμένα αποτελέσματα και διαβάσεις χωρίς διόδια

Βρείτε τα «κλειδωμένα» αποτελέσματα και τα ποσοστά των κομμάτων για τις εκλογές 2023. Η Νέα Δημοκρατία διευρύνει το προβάδισμά της, ενώ οι Σπαρτιάτες μπαίνουν στη Βουλή. Εξερευνήστε τις διελεύσεις χωρίς διόδια και την επιπλέον άδεια ψήφου.

Εκλογές 2023: Κλειδωμένα αποτελέσματα και διαβάσεις χωρίς διόδια>

Περιεχόμενα

 1. Εκλογές 2023: Διαβάσεις χωρίς διόδια και διαδικασίες ψηφοφορίας
 2. Εκλογές 2023: Πρόσθετη άδεια ψήφου – Πλήρης διαδικασία
 3. Εκλογές 2023: Αλλαγές στον δεύτερο γύρο και μπόνους εδρών
 4. Εκλογές 2023: Εκλογές ανά λίστα
 5. Εκλογές 2023: Ψηφοφορία για τους ψηφοφόρους που απουσιάζουν και τους ψηφοφόρους που δεν είναι κάτοικοι
 6. Εκλογές 2023: Ποσοστά κομμάτων
 7. Εκλογές 2023: Διαβάσεις χωρίς διόδια
 8. Εκλογές 2023: Πρόσθετη άδεια ψήφου
 9. Γύρος: Εκλογές 2023
 10. Εκλογές 2023: Εκλογές ανά λίστα
 11. Εκλογές 2023: Ψηφοφορία για απόντες και μη μόνιμους ψηφοφόρους

Εκλογές 2023: Πάρτε τα «κλειδωμένα» αποτελέσματα και τα ποσοστά των κομμάτων για τις επερχόμενες εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία διευρύνει το προβάδισμά της, ενώ το ακροδεξιό κόμμα «Σπαρτιάτες» μπαίνει στη Βουλή.

Μάθετε περισσότερα για τα αποτελέσματα και άλλες πληροφορίες σχετικά με τις εκλογές.

Εκλογές 2023: Διαβάσεις χωρίς διόδια και διαδικασίες ψηφοφορίας

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, δεν θα υπάρξει καμία διαφοροποίηση στις διαβάσεις με διόδια, εξασφαλίζοντας την ομαλή μετακίνηση των ψηφοφόρων.

Τα επιβατικά αυτοκίνητα και οι μοτοσικλέτες θα απολαμβάνουν πρόσβαση χωρίς διόδια στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους στις 25 Ιουνίου. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις θέσεις διοδίων και τα χρονικά διαστήματα για την ελεύθερη διέλευση.

Εκλογές 2023: Πρόσθετη άδεια ψήφου – Πλήρης διαδικασία

Οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να λάβουν επιπλέον άδεια για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Δείτε τις λεπτομέρειες της ειδικής άδειας μετ’ αποδοχών που χορηγούν οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου. Κατανοήστε τον αριθμό των ημερών της άδειας με βάση τη διανυόμενη απόσταση και τις ειδικές συνθήκες του ταξιδιού.

Εκλογές 2023: Αλλαγές στον δεύτερο γύρο και μπόνους εδρών

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα εφαρμόσει έναν ενισχυμένο νόμο αναλογικής εκπροσώπησης, ο οποίος περιλαμβάνει ένα κλιμακούμενο μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα.

Ενημερωθείτε για την κατανομή των εδρών και τον τρόπο με τον οποίο καθορίζεται το μπόνους με βάση το ποσοστό του πρώτου κόμματος στις ψήφους.

Εκλογές 2023: Εκλογές ανά λίστα

Οι επερχόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με δεσμευμένο συνδυασμό (λίστα), όπου οι βουλευτές εκλέγονται κατά σειρά στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας.

Κατανοήστε τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων και την κατάταξη στο ψηφοδέλτιο, καθώς και την ευελιξία που παρέχεται στα πολιτικά κόμματα για τη συγκρότηση των λιστών.

Εκλογές 2023: Ψηφοφορία για τους ψηφοφόρους που απουσιάζουν και τους ψηφοφόρους που δεν είναι κάτοικοι

Μάθετε πώς μπορούν να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές οι απόντες και οι ψηφοφόροι που δεν έχουν την κατοικία τους.

Ενημερωθείτε για τις απαιτήσεις και τις διαδικασίες ψηφοφορίας στον τόπο διαμονής σας, καθώς και για τη διαδικασία εγγραφής των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό.

Εκλογές 2023: Ποσοστά κομμάτων

Στις εκλογές του 2023, η Νέα Δημοκρατία διευρύνει το προβάδισμά της, ενώ οι «Σπαρτιάτες» εισέρχονται στη Βουλή. Τα ποσοστά διαμορφώνονται ως ακολούθως.

 • Νέα Δημοκρατία: 40-44%
 • ΣΥΡΙΖΑ: 16,1%-19,1%
 • ΠΑΣΟΚ: 10%-13%
 • ΚΚΕ: 7,3%-9,2%
 • Σπαρτιάτες: 4%-6%
 • Ελληνικό διάλυμα: 2,3%-4,3%
 • NIKI: 2,3%-4,3%
 • Πλεύση Ελευθερίας: 2%-4%
 • MERA25: 2%-4%

Εκλογές 2023: Διαβάσεις χωρίς διόδια

Κατά τη διάρκεια των εκλογών δεν θα υπάρχουν διόδια για τα επιβατικά αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους. Οι διαβάσεις χωρίς διόδια θα ισχύσουν από τις 24 έως τις 26 Ιουνίου.

Εκλογές 2023: Πρόσθετη άδεια ψήφου

Οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα δικαιούνται ειδική άδεια μετ’ αποδοχών για την ψηφοφορία. Ο αριθμός των ημερών που χορηγούνται εξαρτάται από την απόσταση που διανύεται.

 • Εργαζόμενοι με εξαήμερη εβδομάδα εργασίας:
 • 100-200 χλμ: 1 ημέρα
 • 201-400 χλμ: 2 ημέρες
 • 401+ χιλιόμετρα (οδικώς): 3 ημέρες
 • Εργαζόμενοι με πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:
 • 200-400 χλμ: 1 ημέρα
 • 401+ χιλιόμετρα (οδικώς): 2 ημέρες

Γύρος: Εκλογές 2023

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα εφαρμόσει τον νόμο περί ενισχυμένης αναλογικής εκπροσώπησης, με κλιμακούμενο μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα.

Εκλογές 2023: Εκλογές ανά λίστα

Οι επερχόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με δεσμευμένο συνδυασμό (λίστα), με τους βουλευτές να εκλέγονται κατά σειρά στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας.

Εκλογές 2023: Ψηφοφορία για απόντες και μη μόνιμους ψηφοφόρους

Οι ετεροδημότες πρέπει να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους, ενώ οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν εφόσον εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους 12 ημέρες πριν από τις εκλογές.

To top