Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Μαθήματα ζωής από μία 91χρονη βυζαντινολόγο

Γνωρίστε την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, την 91χρονη βυζαντινολόγο που έχει κατακτήσει τα υψηλότερα αξιώματα στο εκπαιδευτικό σύστημα της Γαλλίας. Σε αυτή τη συνέντευξη, μοιράζεται τη σοφία της για την εκπαίδευση, την τύχη και τα μαθήματα ζωής.

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Μαθήματα ζωής από μία 91χρονη βυζαντινολόγο>

Περιεχόμενα

  1. Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Μια ζωή αφιερωμένη στα παιδιά και την εκπαίδευση
  2. Νέα σχέδια για το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών
  3. Ακαδημαϊκή σταδιοδρομία και ευθύνες
  4. Ο ρόλος της τύχης και της σκληρής δουλειάς στην επιτυχία
  5. Η σημασία των παιδιών στην καριέρα της
  6. Η κατάσταση της Ελλάδας σήμερα
  7. Το μάθημα ζωής της εθνικής αντίστασης
  8. Απόλυτη ευτυχία και ιερότητα

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, μια 91χρονη βυζαντινολόγος και μια από τις πιο γνωστές Ελληνίδες στο εξωτερικό, έχει αφιερώσει τη ζωή της στα παιδιά και την εκπαίδευσή τους.

Σε συνέντευξή της, μοιράζεται τη σοφία της για διάφορα θέματα, όπως η οικονομική κρίση και η έλλειψη εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Η Γλύκατζη-Αρβελέρ έχει κρατήσει πολλούς τίτλους κύρους κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής της καριέρας, αλλά τους βλέπει ως ευθύνες και όχι ως τίτλους. Πιστεύει επίσης στην τύχη και στη σημασία του να βρίσκεσαι στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή.

Η Glycatzi-Arveler συζητά τις απόψεις της για το εκπαιδευτικό σύστημα της Γαλλίας και για το πώς η Ελλάδα μπορεί να βελτιώσει το δικό της σύστημα.

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Μια ζωή αφιερωμένη στα παιδιά και την εκπαίδευση

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ είναι μια 91χρονη βυζαντινολόγος και μια από τις πιο διάσημες Ελληνίδες στο εξωτερικό.

Ζει μόνιμα στη Γαλλία από την ηλικία των 26 ετών, όπου έχει κατακτήσει τα υψηλότερα αξιώματα στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτό του πρύτανη όλων των Πανεπιστημίων του Παρισιού. Η ζωή της έχει αφιερωθεί στα παιδιά και την εκπαίδευσή τους και έχει να μοιραστεί πολλή σοφία.

Νέα σχέδια για το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ ερωτάται για τα νέα της σχέδια για τον οργανισμό και για το πώς αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση.

Εξηγεί ότι η κρίση τους έχει επηρεάσει οικονομικά, αλλά όχι πνευματικά ή καλλιτεχνικά. Έχουν αρκετά χρήματα για μισθούς, κοινόχρηστα και τηλέφωνα, αλλά βασίζονται στην καλλιτεχνική αλληλεγγύη των φίλων τους που έρχονται και κάνουν σπουδαία δουλειά χωρίς να πληρώνονται.

Το όνομα των Δελφών προσελκύει πολλούς ξένους, ενώ τους στηρίζει και ο σύλλογος «Φίλοι των Δελφών» με δικές τους χορηγίες.

Ακαδημαϊκή σταδιοδρομία και ευθύνες

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ έχει αποκτήσει πολλούς σημαντικούς τίτλους κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής της σταδιοδρομίας, αλλά τους θεωρεί περισσότερο ως ευθύνες παρά ως τίτλους.

Πιστεύει ότι πολλοί τίτλοι δεν είναι τίτλοι, αλλά ευθύνες, και εξακολουθεί να τους κατέχει σε ηλικία 91 ετών. Λέει ότι όποιος έχει τα χρόνια της έχει πολλούς τίτλους και η ίδια έχει πάρα πολλές ευθύνες.

Ο ρόλος της τύχης και της σκληρής δουλειάς στην επιτυχία

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ πιστεύει ότι η τύχη παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία. Λέει ότι η σκληρή δουλειά από μόνη της δεν είναι αρκετή και ότι πρέπει επίσης να βρίσκεστε στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή.

Πήρε την έδρα του καθηγητή της επειδή είχε τα προσόντα τη στιγμή που χρειαζόταν, και είχε έτοιμη και δημοσιευμένη τη διατριβή της «Το Βυζάντιο και η θάλασσα».

Η σημασία των παιδιών στην καριέρα της

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ οφείλει ολόκληρη την καριέρα της στα παιδιά. Θεωρεί τον εαυτό της πρωτίστως μητέρα και δασκάλα και όταν δίδασκε τους μαθητές της, κατέγραφε τις ερωτήσεις τους για να μάθει κάτι καινούργιο.

Πιστεύει ότι το να μαθαίνεις να ακούς είναι ζωτικής σημασίας και ότι η έλλειψη εκπαίδευσης στην Ελλάδα έχει οδηγήσει στα σημερινά δεινά της χώρας.

Η κατάσταση της Ελλάδας σήμερα

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ πιστεύει ότι οι Έλληνες πάντα έδιναν προτεραιότητα στα υλικά πράγματα, γι’ αυτό και είναι δυστυχισμένοι.

Λέει ότι η Γαλλία έχει ένα τέλειο εκπαιδευτικό σύστημα που δίνει προτεραιότητα στα πνευματικά και καλλιτεχνικά αγαθά, γεγονός που κάνει τους Γάλλους πολίτες καλύτερους ανθρώπους. Πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να μάθει από τη Γαλλία και θα πρέπει να σταματήσει να μεταρρυθμίζει το εκπαιδευτικό της σύστημα. Πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες, αλλά οι άνθρωποι έχουν αποσυρθεί και υπάρχει μια αποξένωση της ευθύνης.

Το μάθημα ζωής της εθνικής αντίστασης

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ θεωρεί την Εθνική Αντίσταση κατά τη διάρκεια της Κατοχής ως το μεγαλύτερο μάθημα ζωής που την έκανε αυτό που είναι. Πιστεύει ότι το ελληνικό δυναμικό, αν ξυπνήσει, θα γίνει σαν αυτό που συνέβη στις 28 Οκτωβρίου 1940.

Απόλυτη ευτυχία και ιερότητα

Η απόλυτη ευτυχία της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ είναι η ειρήνη με τον εαυτό της και το μόνο πράγμα που είναι ιερό γι’ αυτήν είναι η ζωή ενός άνδρα.

Ελένη Γλύκατζη-Α.

To top