Επιδότηση φωτοβολταϊκών στη στέγη έως και 16.000 ευρώ: Κριτήρια και υποβολής αίτησης

Μάθετε πώς μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για επιδότηση έως και 16.000 ευρώ για φωτοβολταϊκά συστήματα στη στέγη σας μέσω της πλατφόρμας pvstegi.gov.gr. Περιλαμβάνονται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις.

Επιδότηση φωτοβολταϊκών στη στέγη έως και 16.000 ευρώ: Κριτήρια και υποβολής αίτησης>

Περιεχόμενα

  1. Φωτοβολταϊκά στην οροφή: ευρώ για τα νοικοκυριά
  2. Φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή: Οι απαιτήσεις για τη συμπερίληψη
  3. Φωτοβολταϊκά στην οροφή: Ποιος αποκλείεται από το πρόγραμμα
  4. Τα κριτήρια: Φωτοβολταϊκά στην οροφή
  5. Φωτοβολταϊκά στην οροφή: Πώς να εφαρμόσετε λεπτομερώς

Ενημερωθείτε για το κυβερνητικό πρόγραμμα επιδότησης για φωτοβολταϊκά συστήματα σε στέγες στην Ελλάδα, με επιδοτήσεις έως και 16.000 ευρώ για τα νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για τους αγρότες.

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας, τη μέγιστη ισχύ του φωτοβολταϊκού σταθμού και του συστήματος αποθήκευσης και τον τρόπο υποβολής της αίτησης. Σημειώστε ότι το πρόγραμμα θα λήξει όταν εξαντληθούν οι διαθέσιμοι πόροι, γι’ αυτό κάντε σύντομα αίτηση μέσω της κατάλληλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ.

Φωτοβολταϊκά στην οροφή: ευρώ για τα νοικοκυριά

Έχει ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για φωτοβολταϊκά στην οροφή. Η πλατφόρμα pvstegi.gov.gr άνοιξε στις 2 Μαΐου και η διαδικασία έχει προθεσμία μέχρι το τέλος Ιουνίου 2024.

Τα κονδύλια του προγράμματος είναι περιορισμένα και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί και θα κλείσει μόλις εξαντληθούν οι πόροι. Ως εκ τούτου, οι αιτήσεις και οι εγκρίσεις επιχορηγήσεων θα σταματήσουν πριν από την καταληκτική ημερομηνία, εάν εξαντληθούν τα κονδύλια.

Το πρόγραμμα παρέχει επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και αγρότες και η επιδότηση για το φωτοβολταϊκό σύστημα ξεκινά από 45% και φτάνει μέχρι 75% για τα νοικοκυριά, με συνολική επιδότηση μέχρι 16.000 ευρώ. Για τους αγρότες, η επιδότηση κυμαίνεται μεταξύ 40% και 60%, με μέγιστη επιδότηση έως 10.000 ευρώ.

Φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή: Οι απαιτήσεις για τη συμπερίληψη

Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει ήδη υπογράψει Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά ο φωτοβολταϊκός σταθμός δεν έχει συνδεθεί.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση, για μία μόνο κατοικία   κύρια ή δευτερεύουσα   η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν μία αίτηση για την κατοικία τους και μία μόνο αίτηση που αφορά την αγροτική τους παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Φωτοβολταϊκά στην οροφή: Ποιος αποκλείεται από το πρόγραμμα

Οι δικαιούχοι που υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς (2021) ως κάτοικοι εξωτερικού δεν είναι επιλέξιμοι.

Δεν είναι επιλέξιμοι οι δικαιούχοι που υπέβαλαν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς (2021) (δηλαδή ως Υπόχρεος και Σύζυγος/Σύζυγος), εφόσον το άλλο μέλος ή εξαρτώμενο τέκνο της δήλωσης ήταν κάτοικος εξωτερικού κατά το ανωτέρω έτος αναφοράς (2021). Εξαρτώμενα μέλη που δεν υποβάλλουν αυτοτελή δήλωση (δηλαδή δεν υποχρεούνται να υποβάλουν δική τους ατομική δήλωση) δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο Πρόγραμμα.

Επιλέξιμοι δικαιούχοι της κατηγορίας Α (Ευάλωτα Νοικοκυριά) είναι οι δικαιούχοι του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, σύμφωνα με το Μητρώο Ευάλωτων Πελατών που τηρεί η ΔΕΗ. Επιλέξιμοι δικαιούχοι της κατηγορίας Δ (Αγρότες) είναι αποκλειστικά οι επαγγελματίες αγρότες και οι αγρότες υπό ειδικό καθεστώς.

Τα κριτήρια: Φωτοβολταϊκά στην οροφή

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να τοποθετηθεί στην οροφή ή την οροφή ενός κτιρίου (που περιλαμβάνει στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της γεωργικής γης (π.χ.

αποθήκες και χώρους στάθμευσης) ή στο έδαφος. Τα νοικοκυριά υποχρεούνται να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία, ενώ οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με ή χωρίς μπαταρία.

Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του προς επιδότηση φωτοβολταϊκού σταθμού ορίζεται στα 10,8kW. Αντίστοιχα, όσον αφορά τη μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται σε 10,8kWh.

Φωτοβολταϊκά στην οροφή: Πώς να εφαρμόσετε λεπτομερώς

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης μέσω κατάλληλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ.

Είναι υποχρεωτική η προηγούμενη πιστοποίηση της ταυτότητας του υποψηφίου με τη χρήση κλειδαρίθμων taxisnet (κωδικοί taxis). Μετά την αυθεντικοποίηση, ο υποψήφιος δημιουργεί την αίτηση και στη συνέχεια υποβάλλει την αίτηση συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα στοιχεία.

Ο αιτών πρέπει να δηλώσει τον αριθμό παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, την ισχύ του φωτοβολταϊκού σταθμού και του συστήματος αποθήκευσης, εάν υπάρχει, την ισχύ του σταθμού αποθήκευσης, την κατηγορία στην οποία ανήκει και το ατομικό ή οικογενειακό του εισόδημα. Η σύμβαση σύνδεσης με το ΔΕΔΔΗΕ.

To top