Επικείμενη συντριβή: Άνοδος των ψηφιακών συναλλαγών

Δείτε την επικείμενη κατάρρευση του τραπεζικού τομέα και την αύξηση της ζήτησης χρυσού. Οι αναλυτές προειδοποιούν για μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ωθώντας τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα αποθέματα χρυσού.

Επικείμενη συντριβή: Άνοδος των ψηφιακών συναλλαγών>

Περιεχόμενα

  1. Ένα νέο κραχ έρχεται: ένας τρόμος με τις τράπεζες – Δείτε τι συμβαίνει τελευταία –
  2. «Η γεωπολιτική κατάσταση είναι τόσο ασταθής και δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση», τονίζει ο Shaoakai Fan, επικεφαλής της WGC, μιλώντας στο Bloomberg. «Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο χρυσός έχει αποδειχθεί ασφαλές καταφύγιο. Και αυτή είναι η προοπτική που εξετάζουν οι κεντρικές τράπεζες».
  3. Χρυσό: Ένα θρίλερ και με τη λίρα!
  4. Χρυσός: εξαφανίζονται και τα μετρητά!

Δείτε τα τελευταία νέα σχετικά με το επικείμενο κραχ στον τραπεζικό τομέα και τη μυστηριώδη αύξηση της ζήτησης χρυσού.

Οι αναλυτές προειδοποιούν για μια πιθανή παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ωθώντας τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα αποθέματα χρυσού τους. Με τη γεωπολιτική αστάθεια και τις οικονομικές αβεβαιότητες, ο χρυσός αναδεικνύεται σε ασφαλές καταφύγιο. Η αξία της χρυσής λίρας εκτινάχθηκε στα ύψη εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν εξαντλημένα κεφάλαια.

Καθώς τα μετρητά λιγοστεύουν, οι Έλληνες στρέφονται στις ψηφιακές συναλλαγές, με πληρωμές αξίας δισεκατομμυρίων να πραγματοποιούνται μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών. Εξερευνήστε το μεταβαλλόμενο τοπίο των χρηματοπιστωτικών αγορών και τις εξελισσόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών.

Ένα νέο κραχ έρχεται: ένας τρόμος με τις τράπεζες – Δείτε τι συμβαίνει τελευταία –

Χρυσό: Μυστήριο τις τελευταίες ημέρες στις τράπεζες σε όλο τον κόσμο, καθώς καθημερινά εκατοντάδες πελάτες σχηματίζουν ουρές για να αγοράσουν λίγο χρυσό!.

Άλλωστε, όπως αναφέρει το Newsmoney.gr, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν είναι μόνο ευχάριστη στις αγορές, με τους αναλυτές να προειδοποιούν για τον κίνδυνο μιας πιθανής παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία θα επηρεάσει περισσότερες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου.

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, σχεδόν το ¼ των αναλυτών αναμένουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν τα αποθέματα χρυσού τους κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Το αντίστοιχο ποσοστό για το 2021 ήταν 21%.

Οι αναμενόμενες αλλαγές στο διεθνές νομισματικό σύστημα (αυξήσεις επιτοκίων, ποσοτική σύσφιξη) και οι ανησυχίες για αυξημένους χρηματοοικονομικούς κινδύνους είναι μεταξύ των βασικών παραγόντων που θα ωθήσουν τις νομισματικές αρχές να αγκαλιάσουν το πολύτιμο μέταλλο.

Αυτά επιδεινώνονται από τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις αναταράξεις στην αλυσίδα εφοδιασμού και τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες.

«Η γεωπολιτική κατάσταση είναι τόσο ασταθής και δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση», τονίζει ο Shaoakai Fan, επικεφαλής της WGC, μιλώντας στο Bloomberg. «Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο χρυσός έχει αποδειχθεί ασφαλές καταφύγιο. Και αυτή είναι η προοπτική που εξετάζουν οι κεντρικές τράπεζες».

Ως αποτέλεσμα, οι αναλυτές αναμένουν ότι τα αποθέματα χρυσού θα αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο των συνολικών αποθεμάτων των κεντρικών τραπεζών – ιδίως των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών – τα επόμενα χρόνια.

Χρυσό: Ένα θρίλερ και με τη λίρα!

Η τιμή της χρυσής λίρας εκτινάχθηκε στα ύψη καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως και κάθε παγκόσμια αναταραχή, κατέστησε τον χρυσό επενδυτικό καταφύγιο.

Στην Ελλάδα, η τιμή της βρετανικής λίρας χρυσού έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 500 ευρώ, που αποτελεί νέο ρεκόρ, και είναι άγνωστο πώς θα κυμανθεί το επόμενο διάστημα, καθώς μαίνονται οι πολεμικές συγκρούσεις και η αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία.

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η άνοδος της τιμής της χρυσής λίρας σημειώθηκε σε μια εποχή που τα ταμεία των νοικοκυριών έχουν αδειάσει, καθώς τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε σημαντική αύξηση των ρευστοποιήσεων, επειδή ακόμη και τότε οι τιμές αυξάνονταν.

Φυσικά, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τότε τη νέα άνοδο των τιμών του χρυσού που καταγράφεται αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τιμών χρυσού της Τράπεζας της Ελλάδος σήμερα, 9 Μαρτίου 2022, η τιμή πώλησης της χρυσής λίρας εκτινάχθηκε στα 509,35 ευρώ, ενώ η τιμή πώλησης ανήλθε στα 422,61 ευρώ.

Και για τις δύο τιμές θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αγοράζει τη χρυσή λίρα από ιδιώτη στην τιμή των 422,561 ευρώ, ενώ την πωλεί σε ιδιώτη στην τιμή των 509,35 ευρώ.

Η άνοδος των τιμών ξεκίνησε με την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και επιταχύνθηκε από τις 4 Μαρτίου και μετά. Συγκεκριμένα, στις 25 Φεβρουαρίου, όταν άρχισαν οι εχθροπραξίες, οι τιμές αγοράς και πώλησης της χρυσής λίρας ήταν 388,40 και 468,15 ευρώ αντίστοιχα.

Την 1η Μαρτίου οι τιμές αυξήθηκαν στα 390,48 και 470,69 ευρώ αντίστοιχα, στις 2 Μαρτίου καταγράφηκε νέα αύξηση στα 396,50 και 477,94 ευρώ και μετά από μικρή πτώση στις 3 Μαρτίου, στις 4 του μήνα αυξήθηκαν στα 399,18 και 481,14 ευρώ.

Με το άνοιγμα της αγοράς, μετά το τριήμερο της Δευτέρας του Πάσχα, στις 8 Μαρτίου, η τιμή πώλησης της χρυσής λίρας εκτοξεύθηκε στα 509,18 ευρώ και η τιμή αγοράς από την ΤτΕ στα 422,45 ευρώ.

Οι σημερινές τιμές πώλησης της βρετανικής λίρας στερλίνας είναι 422,61 και 509,61, αντίστοιχα.

Η άνοδος της τιμής της λίρας Αγγλίας ήρθε σε μια εποχή που τα νοικοκυριά είχαν… ξεφορτωθεί τις λίρες που είχαν στην κατοχή τους, επειδή τα προηγούμενα τρία χρόνια είχε σημειωθεί άνοδος της τιμής της, αλλά σίγουρα όχι στα σημερινά επίπεδα.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2018, η Τράπεζα της Ελλάδος αγόραζε τη χρυσή λίρα στα 254,43 ευρώ, ένα χρόνο αργότερα, στις 31-12-2019, η τιμή αγοράς της χρυσής λίρας είχε ανέλθει στα 309,09 ευρώ, στις 31/12/2020 ήταν 349,64 ευρώ και στις 31 Δεκεμβρίου 2021 είχε ανέλθει στα 365,27 ευρώ.

Το 2021 τα νοικοκυριά πούλησαν στην ΤτΕ, 45.588 χρυσές λίρες Αγγλίας, έναντι 86.584 τεμαχίων που πωλήθηκαν το 2020, με τις πωλήσεις να καταγράφουν μείωση 47,3%.

Το 2020, οι οικιακές πωλήσεις χρυσών νομισμάτων GBP στην Τράπεζα της Ελλάδος είχαν ανέλθει σε 86.584, ενώ το 2019 είχαν ανέλθει σε 99.744 τεμάχια.

Από το 2002, όταν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από την ΤτΕ, οι ρευστοποιήσεις χρυσού σε λίρες Αγγλίας από νοικοκυριά ανήλθαν σε 3.095.508 τεμάχια, ενώ οι αγορές χρυσού σε λίρες Αγγλίας από ιδιώτες ανήλθαν σε 1.480.715 τεμάχια, πράγμα που σημαίνει ότι 1.614.793 χρυσές λίρες Αγγλίας λείπουν από τα σεντούκια των νοικοκυριών.

Χρυσός: εξαφανίζονται και τα μετρητά!

Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες μπορεί να έχουν μαζέψει… χρήματα σε καραντίνα, αλλά φαίνεται ότι προτιμούν τις ψηφιακές αγορές, με αποτέλεσμα τα μετρητά να αποτελούν είδος προς εξαφάνιση!.

Συνολικά, κυκλοφορούν 18,6 εκατομμύρια ενεργές κάρτες – χρεωστικές, πιστωτικές, προπληρωμένες, εικονικές – με τις οποίες πραγματοποιήθηκαν 1,15 δισεκατομμύρια συναλλαγές αξίας 66 δισεκατομμυρίων ευρώ.

To top