Εθνική προειδοποίηση για τραπεζική απάτη: Προστατευτείτε από τους απατεώνες και το Catfishing – Μάθετε περισσότερα

Μείνετε σε εγρήγορση: Οι πελάτες της Εθνικής Τράπεζας στοχοποιούνται από απατεώνες. Ενημερωθείτε για την έξαρση των πλαστών μηνυμάτων με στόχο την κλοπή τραπεζικών κωδικών και την πρόσβαση σε κεφάλαια. Μάθετε πώς οι απατεώνες χρησιμοποιούν τακτικές phishing και νέες μεθόδους μέσω SMS και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να εξαπατήσουν τα θύματα.

Εθνική προειδοποίηση για τραπεζική απάτη: Προστατευτείτε από τους απατεώνες και το Catfishing – Μάθετε περισσότερα>

Περιεχόμενα

  1. Παραπλανητικά μηνύματα
  2. Κατηγορίες απάτης
  3. Catfishing και διαδικτυακός εκφοβισμός
  4. Δήλωση της αστυνομίας

Συναγερμός για τους πελάτες της Εθνικής Τράπεζας: Αύξηση των απατηλών μηνυμάτων.

Το τελευταίο διάστημα, οι πελάτες της Εθνικής Τράπεζας έχουν γίνει στόχος απατεώνων μέσω μιας έξαρσης πλαστών μηνυμάτων.

Τα μηνύματα αυτά έχουν ως στόχο να εξαπατήσουν τους παραλήπτες ώστε να αποκαλύψουν τους τραπεζικούς τους κωδικούς και να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στους λογαριασμούς τους. Ένα τέτοιο μήνυμα ισχυρίζεται ότι η πρόσβαση στους λογαριασμούς έχει ανακληθεί και προτρέπει τους παραλήπτες να κάνουν κλικ σε έναν σύνδεσμο για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά τους και να ενεργοποιήσουν την κάρτα τους.

Ωστόσο, πρόκειται για απόπειρα phishing με σκοπό την κλοπή κωδικών πρόσβασης. Οι απατεώνες του κυβερνοχώρου εξελίσσουν συνεχώς τις μεθόδους τους, χρησιμοποιώντας μηνύματα SMS και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να παρασύρουν ανυποψίαστα θύματα.

Οι κατηγορίες απάτης περιλαμβάνουν το phishing, τις δόλιες μεταφορές χρημάτων, τις ψεύτικες επισκευές υπολογιστών και τις απάτες επενδύσεων.

Αποκάλυψη μιας απάτης Catfishing και διαδικτυακού εκφοβισμού.

Μια ανησυχητική υπόθεση catfishing και διαδικτυακού εκφοβισμού ήρθε στο φως της δημοσιότητας στη Θεσσαλονίκη, οδηγώντας στη σύλληψη ενός ατόμου από την Ελληνική Αστυνομία.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν ένας άνδρας ενεπλάκη σε συνομιλίες με ένα προφίλ στο Instagram που φαινόταν να ανήκει σε μια γυναίκα. Όταν εκείνος σταμάτησε να ανταποκρίνεται, ο χρήστης του προφίλ, ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν άνδρας, ανταπέδωσε δημοσιεύοντας φωτογραφίες του θύματος σε ιστοσελίδα γνωριμιών για ομοφυλόφιλους.

Στη συνέχεια, το θύμα έλαβε ενοχλητικά μηνύματα από αγνώστους. Μετά από καταγγελία, η αστυνομία διεξήγαγε έρευνες και συνέλαβε τον δράστη για αδικήματα όπως συκοφαντική δυσφήμιση, εξύβριση, απειλές και παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονικά δεδομένα.

Καταγγελία απάτης και διασφάλιση της ασφάλειας στο διαδίκτυο.

Είναι ζωτικής σημασίας να είστε προσεκτικοί και να λαμβάνετε προληπτικά μέτρα για να μην πέσετε θύμα ηλεκτρονικής απάτης. Μην παρέχετε ποτέ προσωπικές πληροφορίες ή τραπεζικά στοιχεία σε κανέναν που τα ζητάει.

Οι τράπεζες δεν θα ζητήσουν ποτέ απευθείας τέτοιες πληροφορίες. Εάν σας προσεγγίσουν ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κλήσεις, μην απαντάτε και μην ακολουθείτε τους συνδέσμους που σας παρέχονται. Ελέγχετε πάντα τη γνησιότητα της εταιρείας ή του ατόμου που επικοινωνεί μαζί σας.

Χρησιμοποιείτε ασφαλή δίκτυα, ενημερώνετε τακτικά τις συσκευές και το λογισμικό και να είστε προσεκτικοί όταν ανοίγετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κάνετε κλικ σε άγνωστους συνδέσμους. Εάν υποψιάζεστε απάτη, επικοινωνήστε με την τράπεζά σας και αναφέρετε το περιστατικό στην αστυνομία ή στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΔΗΕ) της Ελληνικής Αστυνομίας.

Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού και περαιτέρω πόροι.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Αστυνομία και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤΤ) έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την ηλεκτρονική απάτη.

Η εκστρατεία αυτή στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των περιστατικών απάτης και παρέχει πολύτιμες πληροφορίες στο κοινό. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εκστρατεία, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Επιπλέον, ο ιστότοπος προσφέρει πηγές σχετικά με διάφορους τύπους απάτης, συμπεριλαμβανομένων των απάτης στον κυβερνοχώρο και της Ευρωπαϊκής Δράσης για το Money Mule (EMMA).

Ειδοποίηση για όσους έχουν λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα: Δείτε τι συνέβη στην τράπεζα –. Ειδοποίηση για όσους έχουν λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα: Δείτε τι συνέβη στην τράπεζα –

Τι συνέβη στην Εθνική Τράπεζα; Οι πελάτες της Εθνικής Τράπεζας έγιναν στόχος απατεώνων!.

Παραπλανητικά μηνύματα

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έξαρση της αποστολής ψεύτικων μηνυμάτων, μέσω των οποίων απατεώνες επιχειρούν να υποκλέψουν τραπεζικούς κωδικούς και να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια λογαριασμών.

Αυτή τη φορά το μήνυμα (βλ.

εικόνες) που υποτίθεται ότι προέρχεται από την Εθνική Τράπεζα ενημέρωνε όσους το έλαβαν ότι η πρόσβαση στους λογαριασμούς υποτίθεται ότι έχει ανακληθεί και ζητούσε από όσους το έλαβαν να κάνουν κλικ σε έναν συγκεκριμένο σύνδεσμο για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά τους και να ενεργοποιήσουν την κάρτα τους!.

Κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο ο παραλήπτης του μηνύματος υποτίθεται ότι βρίσκεται σε περιβάλλον e-banking της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά μια πιο προσεκτική ματιά δείχνει ότι πρόκειται για απόπειρα κλοπής κωδικών πρόσβασης.

Οι απατεώνες του κυβερνοχώρου εφευρίσκουν συνεχώς όλο και περισσότερες νέες μεθόδους επίθεσης είτε μέσω μηνυμάτων SMS είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με αποτέλεσμα οι πιθανότητες να παρασύρουν κάποιον στην απάτη τους να αυξάνονται δραματικά.

Ορισμένες από αυτές τις μεθόδους εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες.

Κατηγορίες απάτης

  • Παραπλανητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και SMS (phishing ή phishing)
  • Αθέμιτες προσφορές για τη διαμεσολάβηση στη μεταφορά παράνομων χρημάτων (money muling)
  • Απάτη με το πρόσχημα της επισκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών
  • Επενδυτική απάτη

Catfishing και διαδικτυακός εκφοβισμός

Εθνική Τράπεζα: Τι είναι το catfishing – Πώς να ξεφύγετε στο Instagram.

Μια νέα απάτη ανακαλύφθηκε από απατεώνες για να ξεγελάσουν τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μια πολύ «μυστηριώδης» υπόθεση catfishing και διαδικτυακού εκφοβισμού αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη και οδήγησε στη σύλληψη ενός άνδρα από την Ελληνική Αστυνομία.

Ένας άνδρας έχει ήδη προφυλακιστεί στη Θεσσαλονίκη, καθώς συνελήφθη από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 2022 και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για συκοφαντική δυσφήμιση μέσω διαδικτύου, εξύβριση, απειλή και παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονικά δεδομένα.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας άνδρας άρχισε να συνομιλεί μέσω Instagram με ένα προφίλ που φαινόταν να ανήκει σε μια γυναίκα.

Κάποια στιγμή βαρέθηκε και σταμάτησε να απαντάει, με τον χρήστη του άλλου προφίλ – ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν… άνδρας – να θυμώνει και να καταστρώνει ένα «αρρωστημένο» σχέδιο εκδίκησης.

Πιο συγκεκριμένα, δημοσίευσε φωτογραφίες του θύματος σε μια γκέι ιστοσελίδα γνωριμιών, με το θύμα να αρχίζει ξαφνικά να λαμβάνει μηνύματα από αγνώστους.

Ακολούθησε καταγγελία στην αστυνομία, η οποία οδήγησε σε έρευνες και στη σύλληψη του δράστη.

Δήλωση της αστυνομίας

Η δήλωση της αστυνομίας σχετικά με τη σύλληψη του άνδρα.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνελήφθη τις πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη, ένας ημεδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για συκοφαντική δυσφήμιση μέσω διαδικτύου, εξύβριση, απειλή και παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονικά δεδομένα.

Η διερεύνηση της υπόθεσης διενεργήθηκε κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, μετά από καταγγελία ημεδαπού, σύμφωνα με την οποία άγνωστο άτομο με το οποίο συνομιλούσε κατά το παρελθόν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, πραγματοποιούσε συνεχείς τηλεφωνικές κλήσεις και έστελνε υβριστικά και απειλητικά μηνύματα σε βάρος του.

Παράλληλα, δημιούργησε διάφορους ψεύτικους λογαριασμούς σε ιστοσελίδες γνωριμιών με τα στοιχεία του καταγγέλλοντος, με αποτέλεσμα να γίνεται αποδέκτης παρενοχλητικών μηνυμάτων από.

To top