Εξοικονόμηση ενέργειας 2023: Aίτησεις, δικαιούχοι και κριτήρια

Εξοικονόμηση και ανακαίνιση για νέους: Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών. Κάντε αίτηση τώρα! Προθεσμία: 15 Σεπτεμβρίου 2023. Αποκτήστε έξυπνο σπίτι και νέα κουφώματα. Πλατφόρμα Gov.gr.

Εξοικονόμηση ενέργειας 2023: Aίτησεις, δικαιούχοι και κριτήρια>

Περιεχόμενα

  1. Εξοικονόμηση 2023: Έντυπο αίτησης και υποστηρικτικά έγγραφα για το έξυπνο σπίτι και τα νέα πλαίσια
  2. Βασικοί όροι για τη στέγαση

Ετοιμαστείτε να αναβαθμίσετε την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού σας με το πρόγραμμα Savings 2023. Ξεκινώντας σύντομα, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για εγκαταστάσεις έξυπνων σπιτιών και νέων κουφωμάτων.

Ενημερωθείτε για όλες τις απαιτήσεις και τη διαδικασία υποβολής αίτησης σε λίγες μόνο ημέρες. Μην χάσετε αυτή την ευκαιρία για εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους. Οι αιτήσεις ξεκινούν στις 2 Ιουνίου και ολοκληρώνονται στις 15 Σεπτεμβρίου 2023. Κάντε αίτηση στην πλατφόρμα gov.gr σήμερα!.

Εξοικονόμηση 2023: Έντυπο αίτησης και υποστηρικτικά έγγραφα για το έξυπνο σπίτι και τα νέα πλαίσια

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες. Όλες οι απαιτήσεις και οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων θα είναι διαθέσιμες σύντομα.

Υπάρχουν δύο βασικές αλλαγές στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Ενέργειας 2023», οι οποίες περιλαμβάνουν μειωμένα κονδύλια για διαμερίσματα σε πολυκατοικίες και μια μικρή αύξηση του ανώτατου ορίου δαπανών για τις επιλέξιμες παρεμβάσεις.

Οι αλλαγές αυτές θα διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του προγράμματος.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ξεκινήσει στις 2 Ιουνίου 2023 και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου 2023.

 

Παρόμοια με το πρόγραμμα «Execo-Renovate for Youth», το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Ενέργειας 2023» στοχεύει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του κόστους μέσω διαφόρων παρεμβάσεων, όπως η εγκατάσταση έξυπνων κατοικιών, έξυπνων συστημάτων θέρμανσης και ψύξης και άλλων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά επιλέξιμων παρεμβάσεων, όπως η αντικατάσταση παραθύρων, η εγκατάσταση ή η αναβάθμιση της θερμομόνωσης, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και ψύξης, το σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και άλλα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως έξυπνες οικιακές εγκαταστάσεις, έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικού φορτίου, έξυπνα συστήματα ελέγχου θέρμανσης και ψύξης και έξυπνα συστήματα τηλεχειρισμού και παρακολούθησης.

Βασικοί όροι για τη στέγαση

Κάθε επιλεγμένη κατοικία που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ενεργειακή Απόδοση 2023» πρέπει να υποβληθεί σε υποχρεωτική αναβάθμιση τουλάχιστον τριών ενεργειακών κατηγοριών, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας άνω του 30%.

Για την ένταξη στο πρόγραμμα «ExoEconomy 2023», κάθε κατοικία πρέπει επίσης να υποβληθεί σε υποχρεωτική αναβάθμιση τουλάχιστον τριών ενεργειακών κατηγοριών, εξασφαλίζοντας εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας άνω του 30%.

Τα επιλεγμένα σπίτια πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες απαιτήσεις.

  • Νομίμως υφιστάμενη
  • Θεσμοθετημένο νομικά
  • Χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες
  • Κατατάσσεται σύμφωνα με το Πρώτο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία μικρότερη ή ίση με την κατηγορία Γ
  • Δεν έχουν κηρυχθεί κατεδαφιστέες ή δεν χρησιμοποιούνται ως υφιστάμενες κατοικίες
  • Δεν είναι επιλέξιμες για βραχυχρόνιες μισθώσεις (τύπου Airbnb)
  • Μόλις κριθεί «κατ’ αρχήν επιλέξιμη», πρέπει να εκδοθεί και να υποβληθεί στο πρόγραμμα η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.
To top