Η άνοδος και η πτώση του Shelman: Η άγνωστη ιστορία της κατάρρευσης μιας ελληνικής επιχειρηματικής αυτοκρατορίας

Μάθετε για την άνοδο και την πτώση της ελληνικής εταιρείας ξυλείας Shelman, από την εκρηκτική ανάπτυξή της μέχρι τη χρεοκοπία, σε αυτό το επιχειρηματικό ρεπορτάζ.

Η άνοδος και η πτώση του Shelman: Η άγνωστη ιστορία της κατάρρευσης μιας ελληνικής επιχειρηματικής αυτοκρατορίας>

Περιεχόμενα

  1. Βόμβα: Shelman καταρρέει σε στεριά και θάλασσα
  2. Η άνοδος του Shelman
  3. Η αρχή του τέλους
  4. Η πώληση και η πτώχευση
  5. Από τη μελαμίνη στο Χόλιγουντ

Η άνοδος και η πτώση της Shelman, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες στην Ελλάδα, είναι μια ιστορία εκρηκτικής ανάπτυξης και ξαφνικής κατάρρευσης.

Από το ταπεινό της ξεκίνημα στη δεκαετία του 1960, η Shelman έγινε γρήγορα ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες της βιομηχανίας ξυλείας της χώρας, επεκτεινόμενη στο εξωτερικό και κερδίζοντας ακόμη και μεγάλα έργα όπως το εμβληματικό συγκρότημα «Costa Navarino». Ωστόσο, στα χρόνια που ακολούθησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η κερδοφορία μειώθηκε και μέχρι το 2014 η εταιρεία είχε συσσωρευμένες ζημίες άνω των 180 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις 190 εκατ. ευρώ.

Τώρα, τα πρώην εργοστάσια της Shelman στην Κομοτηνή και το Βασιλικό βγαίνουν στο σφυρί, με την ιστορία της εταιρείας να λειτουργεί ως μια προειδοποιητική ιστορία υπερεπέκτασης και κακοδιαχείρισης.

Βόμβα: Shelman καταρρέει σε στεριά και θάλασσα

Η ιστορία της Shelman, της μεγαλύτερης βιομηχανίας ξυλείας στην Ελλάδα, είναι μια ιστορία εκρηκτικής ανόδου και καταιγιστικής πτώσης. Η Shelman, μια μεγάλη επιχείρηση με έντονη δραστηριότητα στο εξωτερικό, διαλύθηκε μέσα σε λίγα χρόνια.

Τι συνέβη; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Η άνοδος του Shelman

Η οικογένεια Ηλιάδη ηγήθηκε της Shelman, με εγκέφαλο και εμπνευστή τον Παναγιώτη Ηλιάδη. Ήταν ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος που είχε λάβει μάλιστα το αντίστοιχο βραβείο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου το 1998.

Ήταν ένας εξαιρετικά δραστήριος και εφευρετικός επιχειρηματίας, ο οποίος είχε τη διορατικότητα να αναζητήσει και να βρει ξένους επενδυτές ικανούς να πιστέψουν στο όραμά του.

Το σημείο εκκίνησης του Shelman στις επιχειρήσεις ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1960, το 1962, όταν έθεσε τον θεμέλιο λίθο του εργοστασίου στη Χαλκίδα για την παραγωγή κόντρα πλακέ και κοντραπλακέ.

Η εταιρεία συνέχισε να πραγματοποιεί ένα μπαράζ επενδύσεων και εξαγορών με στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων της, της γκάμας των προϊόντων της και των μεριδίων αγοράς της. Το 1988, η Shelman εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και για μια δεκαετία, ο Π. Ηλιάδης συνέχισε να αντλεί κεφάλαια με ανοδικούς ρυθμούς.

Η Shelman εξελίχθηκε σε απόλυτο ηγέτη της ελληνικής αγοράς και σε μια από τις ισχυρότερες βιομηχανίες επεξεργασίας ξύλου στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Το εργοστάσιο στο Βασιλικό Χαλκίδας επεκτάθηκε σε 400 στρέμματα με ιδιωτικό λιμάνι και το 2004 έγινε το επόμενο μεγάλο βήμα με τη δημιουργία του δεύτερου εργοστασίου στην Κομοτηνή, ενώ η εταιρεία απέκτησε υπερσύγχρονα γραφεία στο Μαρούσι.

Η αρχή του τέλους

Την περίοδο που ακολούθησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η αυλαία της ένδοξης εποχής του Σέλμαν άρχισε να πέφτει. Στον οικονομικό απολογισμό του 2005, η κατάσταση αποτυπώθηκε με σαφήνεια. Η Shelman κατέγραψε ζημίες ύψους 11,95 εκατ.

ευρώ και δανεισμό ύψους 120 εκατ. ευρώ. Αν και ο κύκλος εργασιών του ομίλου παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, οι ζημίες αυξήθηκαν και το 2009, στην αυγή της μακράς περιπέτειας της οικονομικής κρίσης, ο Π. Ηλιάδης αποφάσισε να εγκαταλείψει το δημιούργημά του.

Η πώληση και η πτώχευση

Το 2010, μεταβιβάστηκε μέσω του Χρηματιστηρίου το 72,09 % των μετοχών έναντι 11 εκατ. ευρώ, με τον Π. Ηλιάδη να μεταβιβάζει το 22. 881. 730 μετοχές, ο Διονύσιος Ηλιάδης 1. 973. 460 μετοχές και η σύζυγος του Π.

Ηλιάδη, Δάφνη-Αγγελική-Ευγενία Παπαπαναγιώτου, 510.196 μετοχές. Νέος ιδιοκτήτης ήταν η θεσσαλική βιομηχανία ξυλείας Alfa Wood των Αντώνη Αδαμόπουλου και Χρήστου Αγοραστού, η οποία έγινε τότε ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην ελληνική αγορά ξύλου και προϊόντων ξυλείας.

Το εργοστάσιο της Shelman στο Βασιλικό, καθώς και η μάρκα της, βγήκαν στο σφυρί το 2018 και το 2019. Το συγκρότημα στο Βασιλικό φέρεται να πέρασε τον Μάιο του 2022 στα χέρια του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη έναντι 23 εκατ. ευρώ.

Η περιπέτεια συνεχίζεται καθώς το βιομηχανικό συγκρότημα της Κομοτηνής θα βγει στο σφυρί ξανά τον Ιούλιο του 2023 με τιμή εκκίνησης τα 12,82 εκατ. ευρώ.

Από τη μελαμίνη στο Χόλιγουντ

Ο Denis Eliades διαδέχθηκε τον P. Eliades και χάραξε τη δική του πορεία μακριά από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας. Έγινε γνωστός σκηνοθέτης και κινηματογραφιστής στο Χόλιγουντ, διαπρέποντας στο θέατρο και γυρίζοντας περισσότερα.

To top