Η Τουρκία αναδεικνύεται σε κορυφαίο αγοραστή: Οι πωλήσεις χρυσού στην Ελλάδα αυξάνονται κατακόρυφα το 2022 – Μια αδιανόητη τροπή

Η αγοραστική φρενίτιδα της Τουρκίας για χρυσό: Χρυσός: Οι συγκλονιστικές πωλήσεις της Ελλάδας και η πτώση των μετρητών – Μια συναρπαστική στροφή της αγοράς

Η Τουρκία αναδεικνύεται σε κορυφαίο αγοραστή: Οι πωλήσεις χρυσού στην Ελλάδα αυξάνονται κατακόρυφα το 2022 – Μια αδιανόητη τροπή>

Περιεχόμενα

  1. Θρίλερ στην αγορά χρυσού: Τουρκία αναδεικνύεται ως ο μεγαλύτερος αγοραστής
  2. Πρωτοφανής άνοδος: Πωλήσεις ελληνικού χρυσού το 2022
  3. Τα μετρητά κινδυνεύουν καθώς οι ψηφιακές πληρωμές ευδοκιμούν στην Ελλάδα

Απίστευτο αλλά αληθινό: η Τουρκία αναδεικνύεται ως ο μεγαλύτερος αγοραστής στην παγκόσμια αγορά χρυσού, με 23 τόνους που αγόρασε μόνο τον Ιανουάριο. Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα παρουσίασε μια αύξηση στις πωλήσεις χρυσού το 2022.

Καθώς τα μετρητά κινδυνεύουν στην Ελλάδα, οι ψηφιακές συναλλαγές εκτοξεύονται, οδηγώντας στην προτίμηση των χρεωστικών καρτών. Επιπλέον, τα χρυσά νομίσματα κερδίζουν δημοτικότητα παγκοσμίως ως επένδυση, με μια νέα λίστα που τα απαλλάσσει από τον ΦΠΑ. Δείτε τις ενδιαφέρουσες ανατροπές στον κόσμο του χρυσού και τον αντίκτυπό του στο οικονομικό τοπίο της Ελλάδας.

Θρίλερ στην αγορά χρυσού: Τουρκία αναδεικνύεται ως ο μεγαλύτερος αγοραστής

Είναι απίστευτο ότι η Ελλάδα βιώνει ένα πρωτοφανές σενάριο χρυσού, καθώς η Τουρκία αναλαμβάνει την πρωτοκαθεδρία στις παγκόσμιες αγορές χρυσού.

Μόνο τον Ιανουάριο, η Τουρκία απέκτησε 23 τόνους χρυσού, ξεπερνώντας όλες τις άλλες κεντρικές τράπεζες σε αγορές πολύτιμων μετάλλων. Το Bloomberg αναφέρει ότι η Τουρκία κατέχει πλέον 565 τόνους χρυσού που αποτελούν ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.

Οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως προσέθεσαν συνολικά 31 τόνους χρυσού στα αποθέματά τους τον Ιανουάριο, σημειώνοντας αύξηση 16% σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και η Εθνική Τράπεζα του Καζακστάν κατέλαβαν τη δεύτερη και την τρίτη θέση, αντίστοιχα, σε αγορές χρυσού, αποκτώντας 15 και 4 τόνους η καθεμία.

Η συνεπής συσσώρευση χρυσού από την Τουρκία, η οποία οφείλεται στην προτίμηση των πολιτών της για αντιστάθμιση έναντι των νομισματικών και πληθωριστικών πιέσεων, εδραιώνει τη θέση της ως ο σημαντικότερος αγοραστής στην αγορά.

Πρωτοφανής άνοδος: Πωλήσεις ελληνικού χρυσού το 2022

Το 2022 σημειώθηκε μια αξιοσημείωτη αύξηση στις πωλήσεις χρυσού από τους Έλληνες. Η Τράπεζα της Ελλάδος κατέγραψε αυξημένες πωλήσεις χρυσού GBP από νοικοκυριά, μαζί με σημαντική αύξηση των ατομικών αγορών.

Αν και ο όγκος των αγορών είναι συγκριτικά μικρότερος, οι διακυμάνσεις αντανακλούν τις μεταβολές στην τιμή της χρυσής λίρας, η οποία παρέμεινε σταθερή γύρω στα 400 ευρώ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022. Οι προσδοκίες για την εξέλιξη της τιμής του χρυσού επηρεάζουν σημαντικά τις συναλλαγές σε λίρες Αγγλίας, οι οποίες θα πρέπει να προσεγγίζονται ως μακροπρόθεσμες επενδύσεις λόγω των σημαντικών διαφορών μεταξύ των τιμών αγοράς και πώλησης.

Για παράδειγμα, στις 13 Ιανουαρίου 2022, η Τράπεζα της Ελλάδος αγοράζει χρυσές λίρες προς 396,83 ευρώ και τις πωλεί προς 478,24 ευρώ, που αντιστοιχεί σε διαφορά 81,41 ευρώ. Κατά συνέπεια, μια σημαντική άνοδος της τιμής του χρυσού καθίσταται αναγκαία για κερδοφόρες αποδόσεις. Το 2022, οι ιδιώτες πούλησαν 52.241 λίρες Αγγλίας στην Τράπεζα της Ελλάδος, δηλαδή 15% αύξηση σε σχέση με το 2021.

Ομοίως, οι πωλήσεις χρυσών λιρών από ιδιώτες στην Τράπεζα της Αγγλίας το β’ τρίμηνο του 2022 μειώθηκαν σε 9.100 τεμάχια από 12.911 τεμάχια το β’ τρίμηνο του 2021. Αντίθετα, οι αγορές χρυσών λιρών από ιδιώτες από την Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασαν σημαντική αύξηση κατά 31,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, με 2.539 τεμάχια έναντι 1.933 τεμαχίων την ίδια περίοδο του 2021.

Συνολικά, οι αγορές χρυσών λιρών από ιδιώτες μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος το 2022 ανήλθαν σε 11.236 τεμάχια, σημειώνοντας αύξηση 72% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, όπου είχαν πωληθεί 6.531 τεμάχια.

Τα μετρητά κινδυνεύουν καθώς οι ψηφιακές πληρωμές ευδοκιμούν στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η προτίμηση στις ψηφιακές αγορές έχει θέσει σε κίνδυνο τη χρήση μετρητών.

Η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος αποκαλύπτει συνολικά 18,6 εκατομμύρια ενεργές κάρτες, συμπεριλαμβανομένων χρεωστικών, πιστωτικών, προπληρωμένων και εικονικών καρτών. Οι κάρτες αυτές διευκόλυναν 1,15 δισεκατομμύρια συναλλαγές αξίας 66 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από τις ενεργές κάρτες, 15,7 εκατομμύρια είναι χρεωστικές κάρτες (συμπεριλαμβανομένων 1,7 εκατομμυρίων προπληρωμένων) και 2,9 εκατομμύρια είναι πιστωτικές κάρτες.

Οι εικονικές κάρτες πληρωμών παρουσίασαν σημαντική αύξηση 38%, συνολικά 100.000 κάρτες, καθώς οι διαδικτυακές συναλλαγές αυξήθηκαν κατακόρυφα. Το 2020, οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα εκτοξεύτηκαν στα 1,15 δισεκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 18% σε σύγκριση με το 2019.

Οι χρεωστικές κάρτες κυριαρχούν, αποτελώντας το 89% του συνόλου των πληρωμών με κάρτες, ενώ οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες παρέμειναν οριακές, αυξάνοντας μόνο κατά 1,68% σε 121 εκατομμύρια. Οι χρεωστικές κάρτες αντιπροσώπευαν το 92% της συνολικής αξίας των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, με μέσο όρο 65 συναλλαγές ανά χρεωστική κάρτα. Αντίθετα, οι πιστωτικές κάρτες είχαν κατά μέσο όρο 42 συναλλαγές, από 45 το.

To top