Ηφαίστειο της Σαντορίνης: Τελευταίες ανακαλύψεις και ανησυχίες

Δείτε τις τελευταίες ανησυχίες και ανακαλύψεις γύρω από το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα και η συσσώρευση μάγματος στον μαγματικό θάλαμο αναδεικνύουν το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής έκρηξης.

Ηφαίστειο της Σαντορίνης: Τελευταίες ανακαλύψεις και ανησυχίες>

Περιεχόμενα

  1. Τελευταία ανακάλυψη για το ηφαίστειο: Τεράστια ανησυχία και συναγερμός στη Σαντορίνη
  2. Συνεχιζόμενες προσπάθειες αποστολής και παρακολούθησης
  3. Επιπτώσεις των ευρημάτων της έρευνας

Δείτε τις τελευταίες ανησυχίες γύρω από το ηφαίστειο της Σαντορίνης και την πιθανή έκρηξή του.

Η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα έχει τραβήξει την προσοχή, αλλά μια πρόσφατη ανακάλυψη αποκαλύπτει μια σημαντική συσσώρευση μάγματος στον μαγματικό θάλαμο κάτω από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολόμβος. Η συνεχής παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο αυτού του ενεργού υποθαλάσσιου ηφαιστείου είναι ζωτικής σημασίας λόγω της πιθανότητας μελλοντικής έκρηξής του.

Ενημερωθείτε για τη διεθνή αποστολή Expedition 398 που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και για την εγκατάσταση των οργάνων παρακολούθησης. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το ηφαίστειο αποτελεί σοβαρή απειλή και δικαιολογεί ένα μόνιμο παρατηρητήριο για την καταγραφή σεισμών και γεωδαισίας του βυθού.

Επιπλέον, εξερευνήστε την ενδιαφέρουσα έρευνα σχετικά με τη μοναδική συμπεριφορά του Kolumbo που «αναπνέει», παρέχοντας πολύτιμες γνώσεις για τα υποθαλάσσια ηφαίστεια και βοηθώντας στην πρόβλεψη εκρήξεων και την εκτίμηση κινδύνου.

Τελευταία ανακάλυψη για το ηφαίστειο: Τεράστια ανησυχία και συναγερμός στη Σαντορίνη

Τα τελευταία νέα σχετικά με το ηφαίστειο της Σαντορίνης έχουν προκαλέσει σημαντικές ανησυχίες τόσο στους επιστήμονες όσο και στους κατοίκους.

Η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα έχει τραβήξει την προσοχή, αλλά μια πρόσφατη ανακάλυψη στη Σαντορίνη έχει εντείνει τις ανησυχίες για το μέλλον του ηφαιστείου.

Οι επιστήμονες εντόπισαν μια σημαντική συσσώρευση μάγματος στον μαγματικό θάλαμο που βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα κάτω από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολόμβος, κοντά στη Σαντορίνη.

Η ύπαρξη αυτού του μαγματικού θαλάμου αναδεικνύει το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής έκρηξης. Υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο αυτού του υποθαλάσσιου ηφαιστείου, το οποίο έχει τη διάκριση του πιο ενεργού σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου.

Η Αμερικανική Γεωφυσική Ένωση (AGU), επικαλούμενη προηγούμενη δημοσίευση ξένων και Ελλήνων επιστημόνων στο περιοδικό «Geochemistry, Geophysics, Geosystems», εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει τη σημασία της στενής παρακολούθησης του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

Συνεχιζόμενες προσπάθειες αποστολής και παρακολούθησης

Το Διεθνές Πρόγραμμα Ανακαλύψεων των Ωκεανών (IODP) διεξάγει επί του παρόντος τη διεθνή αποστολή Expedition 398 στην περιοχή του Κολούμπου.

Στην αποστολή αυτή, που πραγματοποιείται στο JOIDES Resolution, ένα μεγάλο αμερικανικό ερευνητικό σκάφος, συμμετέχουν Έλληνες επιστήμονες από το ΕΚΠΑ και το ΕΛΚΕΘΕ.

Ο πρωταρχικός στόχος αυτής της αποστολής είναι να εξερευνήσει την περιοχή βορειοδυτικά του Κολούμπου, με σκοπό να αποκαλύψει στοιχεία για παλαιότερες ηφαιστειακές εκρήξεις που έχουν σημειωθεί στην περιοχή.

Ωστόσο, τα ευρήματα αυτής της αποστολής δεν θα δημοσιοποιηθούν παρά μόνο αρκετούς μήνες αργότερα, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, και θα ολοκληρωθούν με πρόσθετες γεωτρήσεις στο εσωτερικό της καλδέρας της Σαντορίνης τον Φεβρουάριο.

Ταυτόχρονα, όργανα παρακολούθησης έχουν ήδη αναπτυχθεί στον Κολόμβο από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Τα όργανα αυτά εγκαταστάθηκαν με τη βοήθεια πλοίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Γεωεπιστημών και Φυσικών Πόρων στο πλαίσιο του ελληνικού ερευνητικού προγράμματος SANTORY. Ο Δήμος Θήρας παρείχε οικονομική υποστήριξη για το έργο αυτό.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παρασκευή Νομικού από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα εγκατασταθούν επιπλέον όργανα τους επόμενους μήνες και οι κάτοικοι του νησιού θα ενημερώνονται για τις μετρήσεις και τα αποτελέσματα από τη διεθνή επιστημονική ομάδα.

Επιπτώσεις των ευρημάτων της έρευνας

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το περιοδικό AGU, με επικεφαλής τον γεωφυσικό Kajetan Chrapkiewicz και τον ηφαιστειολόγο Michele Paulatos από το Imperial College του Λονδίνου, έριξε φως στα σεισμικά και άλλα δεδομένα που σχετίζονται με τον Κολούμπο.

Τα δεδομένα αυτά προέκυψαν από προηγούμενη έρευνα που είχε διεξαχθεί από την αποστολή Proteus ενός αμερικανικού ερευνητικού σκάφους πριν από μερικά χρόνια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η τρέχουσα κατάσταση του μαγματικού θαλάμου υποδηλώνει την πιθανότητα μιας μελλοντικής έκρηξης με σημαντικές συνέπειες.

Αν και η έκρηξη μπορεί να μην είναι επικείμενη, οι ερευνητές προτείνουν την εγκατάσταση ενός μόνιμου παρατηρητηρίου για τη συνεχή παρακολούθηση των σεισμών και της γεωδαισίας του πυθμένα. Το πρόγραμμα SANTORY, μαζί με την εγκατάσταση επιστημονικών οργάνων στον πυθμένα του Κολούμπου, σηματοδοτεί τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Κολούμπος γνώρισε μια καταστροφική έκρηξη το 1650 μ.Χ., με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 70 άτομα στη Σαντορίνη λόγω των βλαβερών αερίων που εκλύθηκαν κατά την έκρηξη.

Η έκρηξη αυτή προκλήθηκε από συσσωρευμένο μάγμα σε παρόμοιο μαγματικό θάλαμο, που βρίσκεται σε βάθος περίπου 3-4 χιλιομέτρων κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, το μάγμα εντός του θαλάμου αυξάνεται σταθερά από την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου το 1650 μ.Χ. Ο μέσος ρυθμός αύξησης ήταν.

To top