Κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο: Κοτόπουλο χωρίς σφαγή και άλλα στις ΗΠΑ

Δείτε την πρωτοποριακή ανάπτυξη του κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο στις ΗΠΑ, ξεκινώντας από τα προϊόντα κοτόπουλου. Αυτά τα καλλιεργημένα κρέατα, που παράγονται από κύτταρα που αναπτύσσονται σε χαλύβδινες δεξαμενές, προσφέρουν πιθανά περιβαλλοντικά οφέλη.

Κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο: Κοτόπουλο χωρίς σφαγή και άλλα στις ΗΠΑ>

Περιεχόμενα

  1. Απίστευτο: το κρέας πωλείται πλέον χωρίς σφαγή – Ξεκίνησε το κοτόπουλο, έρχονται οι μπριζόλες –
  2. Η διαδικασία του εργαστηριακά παραγόμενου κρέατος
  3. Ρυθμιστική έγκριση και ασφάλεια
  4. Διαθεσιμότητα και περιβαλλοντικά οφέλη
  5. Ο αντίκτυπος της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της κλιματικής αλλαγής
  6. Προώθηση πιο υγιεινών και κλιματικά βιώσιμων προϊόντων
  7. Ουκρανία: Η «σιταποθήκη» της Ευρώπης

Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο, από κύτταρα κοτόπουλου που αναπτύσσονται σε χαλύβδινες δεξαμενές, έχει πλέον εγκριθεί για παραγωγή και πώληση στις ΗΠΑ.

Δύο εταιρείες με έδρα την Καλιφόρνια, η Upside Foods και η Good Meat, έλαβαν έγκριση από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ για την παραγωγή προϊόντων κοτόπουλου εργαστηριακής καλλιέργειας. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη δειγματοληψία κυττάρων από ζωντανά ζώα, η οποία δεν τα βλάπτει ούτε τα σκοτώνει, και την καλλιέργεια των κυττάρων σε βιοαντιδραστήρες.

Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο θεωρείται ασφαλές για κατανάλωση και έχει πιθανά περιβαλλοντικά οφέλη. Ωστόσο, παραμένουν προκλήσεις όσον αφορά την κλιμάκωση της παραγωγής και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Σε άλλες ειδήσεις που σχετίζονται με τα τρόφιμα, η αύξηση των τιμών των τροφίμων και η κλιματική αλλαγή θέτουν σημαντικούς κινδύνους για την παγκόσμια αλυσίδα τροφίμων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και δίκαιη διανομή τροφίμων. Η Ουκρανία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων ως σημαντικός εξαγωγέας σιταριού, καλαμποκιού, κριθαριού, ηλιέλαιου και ελαιοκράμβης.

Απίστευτο: το κρέας πωλείται πλέον χωρίς σφαγή – Ξεκίνησε το κοτόπουλο, έρχονται οι μπριζόλες –

Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο, από κύτταρα κοτόπουλου που αναπτύσσονται σε χαλύβδινες δεξαμενές, μπορεί πλέον να παραχθεί και να πωληθεί στις ΗΠΑ για πρώτη φορά.

Την Τετάρτη (21 Ιουνίου), δύο εταιρείες με έδρα την Καλιφόρνια – η Upside Foods και η Good Meat, θυγατρική της Eat Just – έγιναν οι πρώτες στη χώρα που έλαβαν έγκριση από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) να παράγουν και να πωλούν προϊόντα κοτόπουλου εργαστηριακής καλλιέργειας, ανέφερε η Washington Post.

Η διαδικασία του εργαστηριακά παραγόμενου κρέατος

Η διαδικασία παραγωγής κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο, το οποίο ονομάζεται επίσης «καλλιεργημένο» ή «καλλιεργημένο» κρέας, ξεκινά με τη δειγματοληψία κυττάρων από τους ιστούς ενός ζωντανού ζώου, σύμφωνα με το USDA.

Η συλλογή των κυττάρων συνήθως δεν βλάπτει ή σκοτώνει μόνιμα το ζώο. Στη συνέχεια, τα κύτταρα εξετάζονται, αποθηκεύονται σε μια τράπεζα κυττάρων και αργότερα μεταφέρονται σε μεγάλα κλειστά δοχεία, συχνά χαλύβδινες δεξαμενές.

Αυτές οι δεξαμενές λειτουργούν ως βιοαντιδραστήρες όπου τα κύτταρα μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα. Οι κατασκευαστές παρέχουν στα κύτταρα θρεπτικά συστατικά, επιφάνειες και πρωτεϊνικούς αυξητικούς παράγοντες για να διαφοροποιηθούν σε μυς, λίπος και συνδετικούς ιστούς όπως αυτοί που βρίσκονται σε ένα φυσιολογικό κοτόπουλο.

Μόλις είναι έτοιμα για συγκομιδή, τα κύτταρα προετοιμάζονται χρησιμοποιώντας συμβατικές μεθόδους επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων.

Ρυθμιστική έγκριση και ασφάλεια

Το 2019, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και η Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) θέσπισαν ένα κανονιστικό πλαίσιο για να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την ειλικρινή επισήμανση του κρέατος που παράγεται στο εργαστήριο. Τόσο τα προϊόντα καλλιέργειας κοτόπουλου της Upside Foods όσο και της Good Meat έχουν αξιολογηθεί και επιβεβαιωθεί ότι είναι ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση.

Την Τετάρτη, και οι δύο εταιρείες έλαβαν επιχορήγηση επιθεώρησης, την τελική σφραγίδα έγκρισης του USDA που απαιτείται για την κυκλοφορία των προϊόντων τους στην αγορά.

Διαθεσιμότητα και περιβαλλοντικά οφέλη

Προς το παρόν, το κοτόπουλο εργαστηριακής καλλιέργειας θα διατίθεται σε επιλεγμένα εστιατόρια και αναμένεται να είναι ακριβό.

Η Upside Foods συνεργάζεται με τον Dominique Crenn, ιδιοκτήτη του βραβευμένου με τρία αστέρια Michelin εστιατορίου Atelier Crenn, για να σερβίρει το καλλιεργημένο κρέας στο Bar Crenn στο Σαν Φρανσίσκο. Το προϊόν της Good Meat θα σερβιριστεί σε εστιατόριο που ανήκει στον διάσημο σεφ José Andrés.

Στόχος των εταιρειών είναι να καταστήσουν τελικά το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο πιο προσιτό και προσιτό στο ευρύ κοινό, με στόχο να φτάσει τις τιμές του συμβατικού κρέατος σε πέντε έως 15 χρόνια. Οι υποστηρικτές του καλλιεργημένου κρέατος τονίζουν τα πιθανά περιβαλλοντικά οφέλη του σε σύγκριση με το συμβατικά εκτρεφόμενο κρέας.

Ο αντίκτυπος της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της κλιματικής αλλαγής

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ασκήσει ανοδικές πιέσεις στις τιμές των τροφίμων, αλλά το αυξημένο κόστος της ενέργειας και των λιπασμάτων αναγνωρίζεται ως σημαντικός παράγοντας για τις αυξήσεις αυτές των τιμών, σύμφωνα με έρευνα της ομάδας Peter Alexander του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Η κλιματική αλλαγή και οι ακραίες καιρικές συνθήκες επηρεάζουν ήδη την παγκόσμια τροφική αλυσίδα, δημιουργώντας κινδύνους ελλείψεων και κρίσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Απαιτούνται στρατηγικές για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και την προώθηση της δίκαιης διανομής των τροφίμων.

Προώθηση πιο υγιεινών και κλιματικά βιώσιμων προϊόντων

Η αύξηση των τιμών των τροφίμων μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την προώθηση πιο υγιεινών και κλιματικά βιώσιμων προϊόντων αντί για τεχνητά χαμηλές τιμές.

Η επανεξέταση της χρήσης των δημητριακών για βιοκαύσιμα και η μείωση της παραγωγής τους για την κατανάλωση καυσίμων θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιστάθμιση των απωλειών σιτηρών. Οι ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη σίτιση εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, ιδίως στις χώρες της Υποσαχάριας και της Βορειοανατολικής Αφρικής.

Ουκρανία: Η «σιταποθήκη» της Ευρώπης

Η Ουκρανία είναι σημαντικός εξαγωγέας σιταριού, καλαμποκιού, κριθαριού, ηλιέλαιου και ελαιοκράμβης. Οι εξαγωγές σιτηρών της χώρας τρέφουν εκατομμύρια ανθρώπους σε διάφορες περιοχές, ενώ ολόκληρες χώρες εξαρτώνται από τις ουκρανικές καλλιέργειες.

To top