Λίρες χρυσού: Επενδύοντας στην ασφάλεια στην Ελλάδα

Δείτε την αξία των χρυσών λιρών και πώς να τις πουλήσετε καθώς η τιμή του χρυσού φτάνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Μάθετε πώς να επενδύετε σε χρυσό για σταθερότητα και ασφάλεια.

Λίρες χρυσού: Επενδύοντας στην ασφάλεια στην Ελλάδα>

Περιεχόμενα

  1. Λίρες χρυσού: Το επενδυτικό προϊόν για σταθερότητα
  2. Λίρες χρυσού: Αδειασαν τα σεντούκια
  3. Λίρες χρυσού: Απειλούμενα μετρητά!

Η τιμή του χρυσού έχει ανέλθει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και οι Έλληνες αναρωτιούνται πώς να πουλήσουν τις χρυσές λίρες τους.

Ο χρυσός θεωρείται συχνά ως ασφαλής επένδυση σε περιόδους κρίσης, παρέχοντας σταθερότητα όταν οι άλλες επενδύσεις είναι ασταθείς. Τα ελληνικά νοικοκυριά βασίζονται εδώ και καιρό στην αξία των χρυσών λιρών ως τρόπο διασφάλισης των σκληρά κερδισμένων αποταμιεύσεών τους.

Ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, επικεφαλής διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων στην XSpot Wealth, μοιράζεται πληροφορίες σχετικά με την αξία των χρυσών λιρών σήμερα και το πόσο μπορούν να πουληθούν. Εν τω μεταξύ, η άνοδος των ψηφιακών αγορών έχει θέσει τα μετρητά σε κίνδυνο να γίνουν είδος υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα.

Λίρες χρυσού: Το επενδυτικό προϊόν για σταθερότητα

Καθώς η τιμή των χρυσών λιρών προσεγγίζει ιστορικά υψηλά, πολλοί σκέφτονται να πουλήσουν τις χρυσές λίρες που κατέχουν.

Ο χρυσός θεωρούνταν πάντα ως η εφεδρική επένδυση κατά τη διάρκεια μεγάλων κρίσεων, προσφέροντας ασφάλεια και σταθερότητα στους επενδυτές. Στην Ελλάδα, πολλά νοικοκυριά έχουν στηριχθεί στην αξία των χρυσών λιρών που ήταν κρυμμένες κάτω από το στρώμα ή στα ντουλάπια της κουζίνας.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Αλωνιστιώτη, επικεφαλής διαχειριστή κεφαλαίων της XSpot Wealth, ο χρυσός είναι ένα επενδυτικό προϊόν που προσφέρει σταθερότητα, με σχετικά μικρές διακυμάνσεις στην αξία του με την πάροδο του χρόνου.

Αν και οι αποδόσεις μπορεί να μην είναι εξαιρετικές, η κατοχή χρυσού αποτελεί μια αξιόπιστη επένδυση σε περιόδους που άλλα προϊόντα μπορεί να παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις στην αξία τους.

Οι βασικότεροι τύποι λιρών που συναντώνται στην ελληνική αγορά είναι οι αγγλικές λίρες με την όψη της βασίλισσας Ελισάβετ, πριν από το 1973 και μετά το 1973. Αν κάποιος έχει 10 χρυσές βρετανικές λίρες, η αποτίμηση κυμαίνεται μεταξύ 4.500 και 4.800 ευρώ.

Ωστόσο, ράβδοι χρυσού βάρους 12,5 κιλών μπορούν να αξίζουν περίπου 735 έως 750.000 ευρώ.

Λίρες χρυσού: Αδειασαν τα σεντούκια

Η άνοδος της τιμής της χρυσής λίρας οδήγησε πολλά νοικοκυριά να πουλήσουν τις χρυσές λίρες τους στην Τράπεζα της Ελλάδος το 2021.

Η τράπεζα αγόρασε 45.588 χρυσές λίρες στερλίνες, δηλαδή μείωση 47,3% σε σύγκριση με τις πωλήσεις του προηγούμενου έτους που έφτασαν τα 86.584 τεμάχια.

Από το 2002, 3.095.508 χρυσές λίρες πωλήθηκαν από νοικοκυριά, ενώ οι αγορές χρυσού GBP από ιδιώτες ανήλθαν σε 1.480.715 τεμάχια. Αυτό σημαίνει ότι 1.614.793 χρυσές λίρες Αγγλίας λείπουν από τα σεντούκια των νοικοκυριών.

Λίρες χρυσού: Απειλούμενα μετρητά!

Τα μετρητά γίνονται είδος υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν τις ψηφιακές αγορές.

Σήμερα κυκλοφορούν 18,6 εκατομμύρια ενεργές κάρτες, συμπεριλαμβανομένων χρεωστικών, πιστωτικών, προπληρωμένων και εικονικών καρτών, ενώ το 2020 θα πραγματοποιηθούν 1,15 δισεκατομμύρια συναλλαγές αξίας 66 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Από την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι 15,7 εκατομμύρια των ενεργών καρτών είναι χρεωστικές κάρτες, ενώ 2,9 εκατομμύρια είναι πιστωτικές κάρτες.

Οι εικονικές κάρτες πληρωμών αυξήθηκαν κατά 38%, με τον αριθμό των εικονικών καρτών να ανέρχεται σε 100.000, λόγω του αυξημένου αριθμού συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω του διαδικτύου.

Ο αριθμός των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες αυξήθηκε κατά 20% σε 1,029 δισεκατομμύρια, αντιπροσωπεύοντας το 89% του συνολικού αριθμού των πληρωμών με κάρτες, οι οποίες αποτελούν το κύριο υποκατάστατο της χρήσης μετρητών.

Η μέση αξία συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα αυξήθηκε κατά 1% σε 3.845 ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε σε 1.938 ευρώ (-19%).

Η μείωση της μέσης αξίας ανά συναλλαγή καταγράφηκε τόσο στις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες, όπου μειώθηκε στα 59 ευρώ, όσο και στις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, όπου μειώθηκε στα 46 ευρώ.

Η μείωση αυτή μπορεί να οφείλεται στη μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων λόγω της παγκόσμιας κρίσης υγείας.

To top