Νέο σύστημα καρτών ταυτότητας: Ενημερώσεις, ψηφιακές επιλογές και ο ρόλος της Cognity

Δείτε το νέο σύστημα καρτών ταυτότητας: Αντικαταστήστε τις κάρτες ταυτότητάς σας στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης ενημέρωσης. Ενημερωθείτε για τις υποχρεωτικές αλλαγές, τις ψηφιακές επιλογές και την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από τον μετασχηματισμό.

Νέο σύστημα καρτών ταυτότητας: Ενημερώσεις, ψηφιακές επιλογές και ο ρόλος της Cognity>

Περιεχόμενα

 1. Λήξη και αντικαταστάσεις: Αλλαγές στα δελτία ταυτότητας
 2. Λόγοι για την υποχρεωτική αντικατάσταση της ταυτότητας
 3. Χρήση του πορτοφολιού Gov. gr για συναλλαγές
 4. Αυθεντικοποίηση και έκδοση ψηφιακών εγγράφων
 5. Σχετικά με την Cognity: Η εταιρεία πίσω από την ψηφιοποίηση των καρτών ταυτότητας
 6. Ισχύς ψηφιακών αντιγράφων ταυτότητας και αδειών οδήγησης
 7. Συχνές ερωτήσεις και υποστήριξη

Παρουσίαση του μετασχηματισμού των δελτίων ταυτότητας: Οι πολίτες υποχρεούνται πλέον να αντικαταστήσουν τις ταυτότητές τους στο πλαίσιο μιας συνολικής ενημέρωσης. Κάθε 15 χρόνια, όλα τα άτομα πρέπει να αποκτούν έναν νέο τύπο δελτίου ταυτότητας.

Επιπλέον, τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω υποχρεούνται να αποκτήσουν αστυνομική ταυτότητα. Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις και διαδικασίες σχετικά με τις ταυτότητες και τις συναλλαγές με τις τράπεζες και τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας. Διαθέσιμο από την 1η Νοεμβρίου, οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν το Gov.

gr Wallet ως εναλλακτική λύση για τις φυσικές τους ταυτότητες. Μάθετε περισσότερα για αυτόν τον σημαντικό μετασχηματισμό και την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από αυτόν.

Λήξη και αντικαταστάσεις: Αλλαγές στα δελτία ταυτότητας

Έρχονται σημαντικές αλλαγές όσον αφορά τα δελτία ταυτότητας, που απαιτούν από τους πολίτες να τα αντικαθιστούν σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Κάθε 15 χρόνια, όλοι οι πολίτες θα πρέπει να αποκτούν νέο τύπο δελτίου ταυτότητας, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την ιδιότητά τους. Επιπλέον, τα παιδιά που συμπληρώνουν την ηλικία των 12 ετών πρέπει να αποκτήσουν αστυνομική ταυτότητα.

Τα μέτρα αυτά περιγράφονται στον οδηγό που εξέδωσε η ΕΛΑΣ, αναφέροντας ότι οι Έλληνες πολίτες ηλικίας 12 ετών και άνω είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν αστυνομική ταυτότητα.

Λόγοι για την υποχρεωτική αντικατάσταση της ταυτότητας

Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που καθιστούν αναγκαία την αντικατάσταση ενός δελτίου ταυτότητας.

 • Εάν οποιαδήποτε πληροφορία στην κάρτα έχει αλλάξει
 • Εάν οποιοδήποτε στοιχείο της κάρτας έχει αλλοιωθεί ή δεν είναι γραμμένο με λατινικούς χαρακτήρες
 • Εάν τα στοιχεία εθνικότητας έχουν τροποποιηθεί ή έχουν γραφτεί με μη λατινικούς χαρακτήρες
 • Όταν η κάρτα συμπληρώσει 15 έτη από την έκδοσή της
 • Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής

Χρήση του πορτοφολιού Gov. gr για συναλλαγές

Οι πολίτες μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν το Gov. gr Wallet αντί της φυσικής τους ταυτότητας για συναλλαγές με τράπεζες, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και σταθερής τηλεφωνίας. Η υπηρεσία αυτή έγινε διαθέσιμη την Τρίτη, 1η Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση αριθ. 5003/28-10-2022, οι πολίτες μπορούν πλέον να ολοκληρώνουν τις διαδικασίες ταυτοποίησης χρησιμοποιώντας το Gov. gr Wallet κατά την αλληλεπίδρασή τους με πιστωτικά ιδρύματα, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και παρόχους τηλεπικοινωνιών.

Αυθεντικοποίηση και έκδοση ψηφιακών εγγράφων

Η διαδικασία ελέγχου ταυτότητας του Gov. gr Wallet περιλαμβάνει τη σάρωση του κωδικού QR ενός πολίτη χρησιμοποιώντας την εφαρμογή. Αφού λάβει την άδεια από τον πολίτη, εμφανίζεται ένας εξαψήφιος κωδικός, τον οποίο ο επαληθευτής εισάγει στη συσκευή του.

Στη συνέχεια, τα δεδομένα του ψηφιακού αντιγράφου εμφανίζονται αποκλειστικά στη συσκευή του επαληθευτή, χωρίς τη δυνατότητα αποθήκευσης.

Για συναλλαγές που απαιτούν φωτοτυπία της ταυτότητας, μπορεί πλέον να εκδοθεί ψηφιακό έγγραφο που περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Το έγγραφο αυτό δημιουργείται με την έγκριση του πολίτη μέσω του Gov. gr Wallet.

Οι υπάλληλοι των τραπεζών ή των εταιρειών τηλεπικοινωνιών εισάγουν τον αριθμό της ταυτότητας του πολίτη στο σύστημά τους και μετά την έγκριση δημιουργείται ένας εξαψήφιος κωδικός. Ο κωδικός υπαγορεύεται ή επιδεικνύεται στον υπάλληλο, ο οποίος τον εισάγει στο σύστημα. Το αυτόματα παραγόμενο έγγραφο περιλαμβάνει έναν μοναδικό κωδικό και κωδικό QR και αποθηκεύεται στα πληροφοριακά συστήματα των φορέων.

Σχετικά με την Cognity: Η εταιρεία πίσω από την ψηφιοποίηση των καρτών ταυτότητας

Η Cognity, μια ελληνική εταιρεία πληροφορικής με έδρα την Αθήνα, ανέπτυξε την εφαρμογή Gov. gr Wallet, η οποία επιτρέπει στους πολίτες να αποθηκεύουν τις ταυτότητες και τις άδειες οδήγησής τους σε κινητές συσκευές.

Με εξειδίκευση σε λύσεις διαχείρισης πελατειακών σχέσεων, η Cognity έχει εργαστεί σε σημαντικά έργα σε διάφορους κλάδους, όπως οι τράπεζες, οι τηλεπικοινωνίες, οι ασφάλειες και η ενέργεια. Η ομάδα των 450 εξειδικευμένων επαγγελματιών της επικεντρώνεται στον μετασχηματισμό της ψηφιακής υποδομής μεγάλων οργανισμών.

Ισχύς ψηφιακών αντιγράφων ταυτότητας και αδειών οδήγησης

Τα ψηφιακά αντίγραφα των δελτίων ταυτότητας και των αδειών οδήγησης έχουν την ίδια ισχύ με τα φυσικά πιστοποιητικά εντός της Ελλάδας.

Οι πολίτες μπορούν να προσκομίζουν τα ψηφιακά τους αντίγραφα αντί των φυσικών εγγράφων για συναλλαγές που απαιτούν ταυτοποίηση. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, τα ψηφιακά αντίγραφα ταυτότητας ισχύουν για συναλλαγές με τράπεζες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών από την 1η Οκτωβρίου 2022. Ωστόσο, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διεθνή ταξίδια ή εντός του χώρου Σένγκεν.

Συχνές ερωτήσεις και υποστήριξη

Για περισσότερες πληροφορίες, συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις μπορείτε να βρείτε στην εφαρμογή Gov. gr Wallet ή στη διεύθυνση wallet.gov.gr. Οι πολίτες μπορούν επίσης να υποβάλλουν αιτήματα εξυπηρέτησης και υποστήριξης στη διεύθυνση.

To top